ZOEK BINNEN ARTIKELEN

Home Milieuzones in het buitenland. Voorkom een bon op de mat
Milieuzones in het buitenland. Voorkom een bon op de mat
Nieuws

Milieuzones in het buitenland. Voorkom een bon op de mat

  1. 23 juli 2018, 17:00
  2. 1 Reacties

Wie op vakantie gaat doet er goed aan zich even te verdiepen in het onoverzichtelijke woud van milieuzones. Dat kan een fikse hap uit het vakantiebudget voorkomen. De bon valt in veel gevallen namelijk onherroepelijk op de deurmat.

milieuzonesOveral andere regeltjes

De meeste automobilisten weten nog wel dat we in Nederland ook een paar milieuzones hebben. En dat iedere gemeente (o.a. Amsterdam, Utrecht, Rotterdam) zijn eigen regeltjes kan bepalen. Daar wil de regering ook weer vanaf. Zeker nu meer gemeenten een zone willen invoeren moet er duidelijkheid komen. Tot die tijd is het opletten. Maar ook in het buitenland komen steeds meer van deze zones. Ook daar kunnen de regels per land of zelfs stad verschillen. Kijk daarom, als je weet welke landen je gaat bezoeken, vooraf eens op de site van de ANWB. Daar is ook over de milieuzones de nodige informatie te vinden.

Sticker of vignet, vooraf regelen

In Duitsland is het redelijk overzichtelijk. Om bepaalde milieuzones in te mogen rijden heb je een vignet nodig. Dat schaf je voor de vakantie aan en plak je achter je voorruit. Bij de Tüv of de ANWB kun je ze kopen. Hou er rekening mee dat er sprake is van een levertijd. Bestel het dus niet een paar dagen voor vertrek. In Frankrijk hebben ze nog niet zo heel lang een vergelijkbaar systeem. Ook hier moet je een sticker achter de voorruit plakken. Aanvragen doe je via een site van de overheid. Daar kost de sticker nog geen 5 euro. Maar let op: er zijn ook sites die zonder blikken of blozen tientallen euro’s vragen voor precies dezelfde sticker. De meeste zones in Frankrijk zijn niet permanent. Ze treden in werking bij een hoge luchtvervuiling. Uitzondering is Parijs, deze stad heeft een permante milieuzone. Voor zover wij weten is er geen site met een actueel overzicht per dag.

Milieuzones

Wil je naar Londen? Ook dan krijg je te maken met de zogenaamde Low Emission Zone. Zorg dat je ruim voor vertrek de zaak rond hebt. En dan is er Italië. Hier mag in sommige centra (o.a. Rome en Florence) alleen nog bestemmingsverkeer rijden. En dat ben je als toerist nou eenmaal niet. Let daarom goed op de borden. Zweden kent zones in Götenborg en Stockholm. België in Antwerpen en Brussel. Maar ook hier volgen steeds meer steden het voorbeeld. Hongarije heeft een zone in Boedapest, Spanje in Barcelona.

milieuzonesZoveel verschillende zones, zoveel verschillende boetebedragen. In Frankrijk kan een boete zomaar oplopen tot 450 euro. In Zweden ben je 50 euro kwijt, in België mag je 125 overmaken en in Duitsland 80 euro. Dat zijn toch de nodige vakantie-terrasjes. En mocht het per ongeluk toch fout gaan? Boete betalen en zeggen dat je een bijdrage hebt geleverd aan een beter milieu. En vervolgens heel snel je volgende trip gaan plannen.

VORIGE BERICHT VOLGENDE BERICHT

REAGEER OP DIT ARTIKEL

REACTIES

    A.S - maandag 19 november 2018 

    Het rijden word steeds minder leuk… Dan maar niet meer naar Duitsland…

    Beantwoorden

GERELATEERDE ARTIKELEN

MEER Nieuws NIEUWS