Luxemburg

Luxemburg verhoogt brandstofprijs

Nieuws

Luxemburg wil zijn goedkope brandstof stapsgewijs duurder gaan maken. Het land neemt deze maatregel om het huidige tanktoerisme tegen te gaan. Daarnaast hoopt Luxemburg hiermee de CO2-uitstoot te verminderen.

Tanken in Luxemburg minder lucratief

Onderweg naar het zuiden gooien we – als het even kan – onze tank graag vol in Luxemburg. Want de benzine en diesel zijn daar aanzienlijk goedkoper. Het scheelt per liter de nodige (ouderwetse) dubbeltjes. Zo kost een liter benzine bij ons 1,71 per liter, diesel 1,47 euro. In Luxemburg betaal je respectievelijk 1,21 en 1,11 euro (prijs op 17-12-2019 volgens de site van de ANWB). Oftewel een verschil van 50 en 36 cent per liter. Tel uit je winst op een volle tank.

Prijsverschil kleiner maken

De Luxemburgse regering laat weten de brandstofprijzen te gaan verhogen. Voor benzine met 1 tot 3 cent en voor diesel met 3 tot 5 cent. De maatregel gaat ergens tussen februari en april in. Luxemburg wil naar eigen zeggen de bestaande kloof met de buurlanden geleidelijk verkleinen. Zo wil het Groothertogdom de uitvoer van brandstoffen verminderen. Dit heeft alles te maken met de doelstellingen rond het klimaat.

Luxemburg Stad
Luxemburg Stad.

Melkkoe voor het Groothertogdom

De aangekondigde accijnsverhogingen snoepen slechts een klein beetje af van het huidige prijsvoordeel. In Luxemburg vloeit 77% van de getankte brandstof in buitenlandse tanks. Een behoorlijke inkomenspost. Niet voor niets ligt 60% van de in totaal 234 tankstations langs de grens.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Relevant