LifePo4 huishoudaccu

LifePo4 huishoudaccu is niet brandgevaarijk

Nieuws

Verontrustend nieuws over lithium-accu’s in elektrische auto’s. Ze zouden brandgevaarlijk en niet te blussen zijn. Goed om te weten dat de veel gebruikte LifePo4-huishoudaccu veilig is.

LifePo4: anders dan Li-ion accu

Het programma Kassa besteedde aandacht aan het brandgevaar van lithium-ion accu’s in elektrische auto’s. Dat is de oplaadbare versie. Verder stond dit weekend onder andere in het AD een artikel over het gevaar van oplaadpunten in ondergrondse parkeergarages. Bij het in brand vliegen van een elektrische auto worden namelijk zeer hoge temperaturen van tot 1000 graden bereikt. Ook is zo’n brand amper te blussen. De enige mogelijkheid is de auto acht tot tien dagen onder water te zetten in een zogenaamde dompelcontainer. Het proces blijft namelijk dagenlang doorgaan.

LifePo4 brandgevaar

Onbrandbaar

Bij dergelijk nieuws denkt de camperaar wellicht aan zijn huishoudaccu. Veel camperaars hebben de oude loodaccu inmiddels vervangen voor een lithium exemplaar. Die heeft namelijk vele voordelen. Ze zijn lichter van gewicht, vele malen krachtiger en onderhoudsvrij. Wat veel mensen niet weten, is dat er zes verschillende soorten lithium-accu’s zijn. Onze huishoudaccu is de zogenaamde LifePo4-accu. Oftewel, de lithium-ijzerfosfaat batterij. Dit type heeft geen last van chemische instabiliteit. De LifePo4-accu is onbrandbaar, aldus fabrikanten.

accu

De accu kan zonder problemen tegen hoge temperaturen. Je hoeft je niet druk te maken over exploderen, in brand vliegen of giftige dampen. Bijkomend voordeel is dat hij helemaal kan worden ontladen. Je kunt daardoor de maximale capaciteit van de accu gebruiken. Bij de loodaccu gebruik je slechts 40% van de capaciteit. De LifePo4 gaat drie tot vier keer langer mee dan de loodaccu. Hij kan in de winter ook gewoon in de camper of caravan blijven staan zonder bij te laden.

Wil je weten hoe je de accu onder controle kunt houden? Kijk dan zeker naar onderstaande video over accubeheer:

Bevalt de video? Klik dan hier om je op ons YouTube-kanaal te abonneren.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Relevant