ZOEK BINNEN ARTIKELEN

Home LiFePO4 accu is zijn geld waard
Accessoires

LiFePO4 accu is zijn geld waard

  1. 18 maart 2018, 11:00
  2. 0 Reacties

Als je een camper hebt is stroom aan boord iets om over na te denken. De laatste tijd zijn de zogenaamde Lithium accu’s behoorlijk in opmars. Een groot nadeel: ze zijn nogal kostbaar. Is de LiFePO4 zijn geld waard?

Is LiFePO4 duurder dan lood-zuur-accu’s?

Dat is wel het beeld dat er heerst en dat is niet zo vreemd. De in deze test gebruikte Super B-accu kost bijna €2000,- dus dat is best veel geld. Maar is de LiFePO4-accu misschien toch een betere keuze dan lood-zuur-accu’s? Dat kun je zelf bepalen als je onze video bekijkt.

Voordelen: Het VEEL lichtere gewicht en het veel grotere aantal cycli (de levensduur). Er is een zeer kleine kans dat de accu voortijdig kapot gaat. Dan is er nog de mogelijkheid om hem super snel weer helemaal op te laden. Wat dat betreft doet hij beslist niet onder voor een lood-zuur-, agm- of gel-accu.

Even resumeren;

  • 90 ah lood-accu weegt 24,5 kg en je kunt er 30 kopjes koffie mee zetten met een 1500watt Senseo
  • 90 ah LiFePO4 accu weegt 12,5 kilo en je kunt er net zoveel kopjes koffie uithalen als uit een lood-accu die 3 x zo groot is (260 ah en 66 kg)
  • Prijs van de lood-accu (260 ah) is ongeveer €500,-
  • Prijs van de LiFePO4-accu is ongeveer €2000,-
  • Cycli van de lood-accu ca. 500
  • Cycli van de LiFePO4-accu ca. 2000 tot 5000

In het ongunstigste geval gaat de LiFePO4-accu dus vier keer langer mee. Zo gezien zijn ze eigenlijk even duur. De extra levensduur van zo’n 3000 cycli en de gewichtsbesparing van 53 kilo zijn dan pure winst.

LiFePo4

Hoe het werkt

Super B gebruikt in zijn accu’s Lithium IJzerfosfaat, ook bekend als LiFePO4 of LFP. Het is op dit moment de veiligste en meest geavanceerde technologie die beschikbaar is. De accu controleert zichzelf voortdurend en blijft zo continu in een topconditie. Het waarborgt een maximale energie-efficiëntie. Iets wat je in je camper of caravan natuurlijk heel goed kunt gebruiken. Meer weten? Lees dan ons eerdere verhaal over de werking van deze accu hier nog eens door.

www.super-b.nl

 

VORIGE BERICHT VOLGENDE BERICHT

REAGEER OP DIT ARTIKEL

GERELATEERDE ARTIKELEN

MEER Accessoires, Uitrusting NIEUWS