Levi Fins Lapland

Onderweg

Levi, of het de naam van de berg is of van het dorp, mij wordt het niet helemaal duidelijk. Sirkka vinden we makkelijker op de kaart dan Levi en dat lijkt dezelfde plaats. Maakt niet uit, we zijn er en hebben inmiddels een lekkere lange nacht geslapen. Een dag rust, even niets.

Levi

Het dorp lijkt nog maar kort te bestaan, alles dat je hier ziet is nieuw. Een heel nieuw centrum met volop restaurants waar je alles kunt krijgen van sushi tot een rendiersteak. Dat laatste moeten we deze week echt een keer proberen. De prijzen die er op de menu’s staan zijn helaas wel astronomisch. We komen wel tot €25,- voor een voorgerecht tegen. Nou ja, dan had je maar thuis moeten blijven, niet zeuren dus.
Een bijzonder gezicht is het lokale vervoermiddel dat de wegen bevolkt. Nou ja , niet echt de wegen maar wel de paden. De sneeuwscooter heeft hier echt een heel eigen plek. Mensen komen ermee naar de supermarkt. Natuurlijk kun je ze als scooters op Ibiza op bijna elke straathoek huren. Ook dat staat op de lijst. Gaan we doen!

We verkennen de buurt, een grote supermarkt recht tegenover de Leviletho Apartments and campsite verkoopt eigenlijk alles dat je bij ons ook in de supermarkt vindt. Mee sjouwen is dus niet echt nodig. We wandelen door het dorp als we ineens Nederlands achter ons horen. Twee dames van Transavia, kennelijk reisleidsters, gaan boodschappen doen. Heeft Transavia een vlucht naar hier? Het vliegveld zijn we gepasseerd onderweg hiernaartoe. Dat is te doen.

Wintersport in Lapland

Dat kun je gewoon gaan doen, neem een vlucht en huur een huisje. Het is hier nu hoogseizoen maar de liften zijn modern en niet overbevolkt. Ben benieuwd hoe dat het weekeinde zal zijn. Je kan hier alles kopen en de hele ski-uitrusting is onderaan de lift te huur. Goeie spullen ook zo te zien. Liftpassen zijn niet bijzonder kostbaar. Niet goedkoop ook, maar dat is het volgens mij nergens.

De extra’s die je hier kunt meepikken zijn echter wel het beleven waard. Een tocht op een slee getrokken door sledehonden? Een sneeuwscooter safari naar een ijshotel? een rendierfarm? Hier hebben ze het allemaal. De mensen, vriendelijk en mooi, ze lijken wel een beetje op Eskimo’s, wanneer zag je die voor het laatst in het echt? En als alles meezit mogen we ook het Noorderlicht nog zien.

Testnotitie Arto

We hebben het de afgelopen dagen al een paar keer eerder gemerkt. De temperatuursensor van de kachel geeft een heel andere waarde dan die van de camper zelf. Hoger helaas waardoor de kachel zo nu en dan niet aanslaat als hij dat voor het comfort wel zou moeten. Ik schrijf het weg als een kinderziekte. Typisch een ding waar je bij de kwaliteitscontrole niet achter komt. De Alde geeft je de ruimte de gemeten temperatuur bij te stellen, na dat gedaan te hebben gaat het even goed. Tot de sensor weer iets anders doorgeeft en we weer van het pad af zijn.
We leven verder lekker in de Arto, we zitten overal prettig, de keuken is prima en de van thuis meegebrachte maaltijden maken we af in de oven. Wij hoeven nog niet terug!
Deze reis was niet mogelijk geweest zonder de hulp van de volgende bedrijven: Niesmann+Bishoff, van Venrooy Motorhomes, Scandlines ferrys, Swedish Campings, Visit Denmark en Visit Finland.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Relevant