ZOEK BINNEN ARTIKELEN

Home Legendarische Airstream populair
Legendarische Airstream populair
Caravans

Legendarische Airstream populair

 1. 12 augustus 2015, 0:00
 2. 3 Reacties

We lieten het al eerder doorschemeren. Wat de een heeft met jonge katjes of een Aston Martin DB9 hebben wij met de Airstream caravan. Het bedrijf waar ze sinds 1931 caravans (en inmiddels ook campers) bouwen heeft momenteel 400 medewerkers in dienst. De caravans die ze bouwen zijn tussen de 4.9 meter en 9,4 meter lang. En ze zijn vooral mooi. Vinden wij. Dat we niet de enigen zijn blijkt uit het feit dat de productie is opgevoerd. Liepen er eerst 50 Airstreams elke week van de band, na uitbreiding van de fabriek in Ohio zijn dat er nu elke week 75.

Back to basic? Not!

Ze hadden het al heel vroeg door bij Airstream. Onderweg zijn met een caravan hoeft helemaal niet te betekenen dat je je wat dan ook zou moeten ontzeggen. Waarom zou het niet in stijl en met alle luxe kunnen (zie ook het filmpje op onze Facebookpagina). Hang een zilveren Airstream aan je trekhaak en je hebt alles bij je wat je thuis ook hebt. Als je het dan over Cult hebt, sommige modellen die vandaag de dag in het programma zitten zijn al leverbaar sinds de jaren 60 van de vorige eeuw. Ze hebben namen als Flying Cloud, Wanderer of Clipper. Wat alle caravans uit Ohio gemeen hebben is een zee aan ruimte, een luxueuze en zeer omvangrijke uitrusting, een legendarische duurzaamheid en kwaliteit en natuurlijk de buitenkant van gepolijst aluminum.

Airstream model 685

De unieke buitenkant

Die aluminium buitenkant heeft zich in de loop der jaren als uniek sellingpoint en reclame-uithangbord ontwikkeld. Toch was het de grondlegger van de Airstream, Wally Byam, daar niet om begonnen. Het was puur het gewicht dat hem in 1930 liet uitkomen bij een onbeschilderde en van licht materiaal gemaakte caravan. De destijds populaire auto’s moesten namelijk zonder problemen zo’n ding kunnen trekken. We hebben het dan over de tijd van de Chevrolet International uit 1929 met een 3.2 liter zesciinder en 46 pk. De toen populaire Ford A had een 3.3 liter motor en haalde daar 38 pk uit. Als je dus een paar kilo gewicht kon besparen door geen verf te gebruiken en licht materiaal dan had dat zo zijn voordelen. Dat een Airstream door zijn buitenkant ook nog eens een eye-catcher zou worden was mooi meegenomen.

Quarantaine

De ontwerper van het design was niemand minder dan Hawley Bolus, die eveneens de “Spirit of St. Louis” ontwierp. Het vliegtuig waarmee Charles Lindbergh op 20 en 21 maart van het jaar 1927 de eerste solo-vlucht maakte over de Atlantische Oceaan. Airstream bleek als enige van de bestaande 400 caravanbouwers in staat om de economische depressie in de jaren 30 te overleven. De kwaliteit en het unieke uiterlijk droegen daar zeker aan bij. Het flirten met vliegtuigen, techniek en aerodynamische perfectie vond zijn hoogtepunt in 1969. Toen verbleven de astronauten Armstrong, Aldrin en Collins, de bemanning van de beroemde Apollo 11 vlucht, 17 dagen lang in een Airstream  om na hun reis naar de maan en de eerste succesvolle maanlanding hun quarantaine uit te zitten.

Airstream 685 interieur

Europese importeur

Sinds 1989 maken de 400 medewerkers in Amerika naast caravans ook campers. Sinds 2006 op basis van de Mercedes Sprinter. In Duitsland is er een officiële Airstream dealer en importeur, in Merenburg, die de caravans en campers verkoopt. Vier modellen zijn er te koop, die aangepast zijn aan de Europese wetten en eisen. Als instapper is er de 6,8 meter lange 534, die weegt leeg 1500 kilo, heeft twee tot vier slaapplaatsen een keuken met drie pitten en een oven. Een doucheruimte en verwarming zitten er ook in. Optioneel kun je er alles op krijgen wat kamperen comfortabel en luxueus maakt, van airco tot flatscreen.

Een stapje hoger staat het model 604, die is 7.45 meter lang. Nog een stap hoger en je zit op 8.25 meter met het model 685, het vlaggenschip. Deze uitvoering is ook verkrijgbaar als een combinatie van caravan en kantoor. Wil je deze tandem-asser achter je auto kunnen hangen moet hij wel 2700 kilo kunnen en mogen trekken. Behalve voor nieuwe caravans en onderhoud kun je bij de Duitse importeur ook terecht voor een tweedehands exemplaar en heeft hij ook Airstreams in de verhuur.

Natuurlijk betaal je voor exclusiviteit en kwaliteit. Dat is overal zo en in de caravanwereld niet anders. De “kleinste” 534 kost momenteel in de basisuitvoering in Duitsland 67.690 euro, terwijl het topmodel voor 88.782 euro mee naar huis mag.

Airstream Germany/Roka-Werk GmbH
Boschstraße 4, 35799 Merenburg.
www.airstream-germany.de

airstreamprofessionals.com/nl

www.airstream.com

Toevallig op zoek naar een exemplaar? Er staat er precies één in onze database, dus wees er snel bij.

VORIGE BERICHT VOLGENDE BERICHT

REAGEER OP DIT ARTIKEL

REACTIES

  Tichelaar - vrijdag 07 oktober 2016 

  Mooi!
  Wil graag op de hoogte blijven

  Beantwoorden

  Brock - zondag 25 december 2016 

  Ben erg benieuwd. Maar hemel wat een bedragen. Moet even slikken.

  Beantwoorden

  Jp gommers - zaterdag 20 oktober 2018 

  Ik wil meer info over de grootste airstream

  Beantwoorden

GERELATEERDE ARTIKELEN

MEER Caravans NIEUWS