ZOEK BINNEN ARTIKELEN

Home Koffie op de camping
Koffie op de camping
Nieuws

Koffie op de camping

  1. 25 juni 2014, 0:00
  2. 0 Reacties

Zaterdag 28 juni (9-17 uur  & zondag 29 juni 12-17 uur) is het  ‘Koffie op de camping’ bij Karsten Travestore. Koffie op de camping: hoe maak je dat? In de winkel laten ze diverse zetmethoden zien. Ga langs en ontdek wat het beste bij jouw kampeersituatie past!

Koffie, ook op de camping

Ook tijdens je kampeervakantie wil je genieten van een kop koffie. ’s Ochtends opstaan met je blote voeten in het gras, en dan wakker worden met een lekker kopje koffie. Maar hoe zet je eigenlijk koffie op de camping? Laat je espressomachine maar thuis, want ook zonder stroom zijn er genoeg manieren om koffie te zetten. In de winkel zie je demonstraties van verschillende zetmethoden. Met een ketel op een vuurtje of met een speciale koffiezak, er zijn genoeg manieren!

Espressopotje

imagesHet espressopotje is in Italië in vrijwel elk huishouden wel te vinden maar ook in Nederland vrij bekend. De achthoekige potjes zijn in verschillende maten verkrijgbaar: vanaf 1 tot 18 kopjes. Vul het onderste gedeelte met water, plaats het trechtervormige filterbakje en vul dit met zeer fijn gemalen koffie. Plaats het potje op een laag pitje. Als het water begint te koken, zal het via de filter met koffie opstijgen naar het bovenste gedeelte, waar het opgevangen wordt. Zodra het water – hoorbaar – begint te borrelen haal je het espressopotje meteen van het vuur.Al fresco
Al fresco is Italiaans voor ‘in de kou’ of ‘in de buitenlucht’ en geeft precies aan hoe deze manier van koffiezetten ooit ontstaan is. Wat heb je nodig? Een steelpan, een maatbeker en een zeefje. Meet de gewenste hoeveelheid water af (plus wat extra voor de absorptie), doe dit in de steelpan en zet op het vuur. Voeg vlak voordat het water begint te koken de gemalen koffie toe. Vuistregel: 10 eetlepels per liter water en een medium of iets grovere maling. Haal daarna direct het pannetje van het vuur en begin te roeren. Laat het geheel zo’n 4 minuten rusten voordat je het met een zeefje in de kopjes schenkt.

Slow coffee

De term slow coffee heeft betrekking op de tijdsduur die deze zettechniek vergt en lijkt veel op de ouderwetse filterkoffie en betekent even de tijd nemen voor een bijzondere kop koffie. Koffie-experts ontdekten dat de ‘snelle’ techniek van het espresso maken niet voor elke koffiesoort geschikt is. Zet je een shot espresso in pakweg 25 seconden, een kopje slow coffee maken neemt gemiddeld 3 tot 5 minuten in beslag. Heet water wordt op versgemalen koffie in een filter geschonken. Langzaam druppelt het hete (niet kokende!) water door het koffiemaalsel, waardoor alle spannende en frisse smaken van de koffie opgenomen worden.

Cafetière

images-1Voordeel van een cafetière is dat je geen apart zeefje nodig hebt. Zorg dat de glazen cafetière warm en droog is en doe de medium gemalen koffie erin. Ga uit van gemiddeld 10 eetlepels koffie per liter water. Schenk water dat net tegen de kook aan zit, of net gekookt heeft, over de koffie. Roer het geheel goed door en zet de zuiger met het deksel op de cilinder. Laat de koffie circa 4 minuten trekken. Druk vervolgens de zuiger langzaam naar beneden zodat de koffiegruis op de bodem achterblijft. Serveer de koffie zo snel mogelijk.

 

Snelfilter

Snelfilter is nog steeds de meest populaire manier van koffie zetten. Er zijn handmatige filterapparaten, maar ook éénkops-filters en elektrische filtermachines. Het voordeel van snelfilterkoffie is dat het weinig tijd kost, er weinig apparatuur voor nodig is en waar weinig ‘geknoei’ bij komt kijken. Papieren filters hebben de voorkeur. Een permanent filter kan dichtslibben waardoor de smaak van de koffie nadelig beïnvloed wordt.

Er zijn ook speciale koffiezetapparaten voor op de camping, net als waterkokers.
Let wel op het vermogen op de camping!

Bron: www.koffie-weetjes.nl

VORIGE BERICHT VOLGENDE BERICHT

REAGEER OP DIT ARTIKEL

GERELATEERDE ARTIKELEN

MEER Nieuws NIEUWS