ZOEK BINNEN ARTIKELEN

Home Keulen wil blauwe milieusticker
Keulen wil blauwe milieusticker
Nieuws

Keulen wil blauwe milieusticker

  1. 7 januari 2018, 15:00
  2. 0 Reacties

De Duitse verkeersminister Dobrint, inmiddels demissionair, was tegen invoering van de blauwe milieusticker. Hij ging de ijskast in. De stad Keulen haalt hem er noodgedwongen weer uit. Dat zou slecht nieuws zijn voor zo’n 91.000 oude Keulse diesels.

Gemakkelijkste weg

Het is niet moeilijk kiezen. De blauwe milieusticker, waarmee alleen nog Euro 6 diesels toegang zouden krijgen tot de zone lost het probleem van de luchtkwaliteit in de stad in één klap op. Het autoverkeer is nou eenmaal de grootste vervuiler. Wil je met andere maatregelen hetzelfde bereiken, dan heb je een hele berg aan dure regeltjes nodig. En dus is de stad, zonder daar ruchtbaarheid aan te willen geven, de invoering van een strenge milieuzone aan het voorbereiden. Als de weg wettelijk vrij is moeten de nieuwe regels ook meteen in kunnen gaan. Dit ondanks de verzekering dat een rijverbod als het allerlaatste redmiddel moet worden gezien.

Uitzonderingen nog niet bekend

Kijken we naar  het plaatselijke wagenpark dan zijn 91.000 oudere diesels de klos. Want geen Euro 6. Vraag is nog of de “blauwe zone” even groot zal worden als de huidige milieuzone. De stad zou ook kunnen kiezen voor een kleiner gebied. Een groter gebied kan daarentegen ook nog.  Over eventuele uitzonderingen loopt de discussie nog. Ambulances, landbouwverkeer, werkverkeer ligt voor de hand. De pakketbezorgers en vuilnisauto’s zullen ook wel uitgezonderd worden. Voor hen zal er waarschijnlijk een soort overgangsregeling komen. Voor camperbezitters is er nog geen duidelijkheid. Je auto laten aanpassen om te voldoen aan de Euro 6 norm is vrijwel onmogelijk. Dat lukt momenteel slechts tot aan een groene sticker. Let wel: technisch kan het. Maar je krijgt er geen goedkeuring voor. Dat schijnt een politieke keuze te zijn. Snappen doen we het niet.

Keulen

Alternatieven?

Daar zijn er 56 serieus van bekeken. Zoals even en oneven nummerborden om de beurt toelaten. Of alleen de vrachtauto en de touringcar weigeren. De maximumsnelheid in de zone drastisch verlagen. Niet erg realistisch en bovendien moeilijk te handhaven. De blauwe milieusticker lijkt het qua uitvoerbaarheid beste redmiddel. De rechter doet binnenkort uitspraak over de vraag of de stad Stuttgart, tegen de zin van de landelijke regering in, rijverboden mag gaan opleggen. Kenners denken dat de uitspraak positief zal uitvallen. Keulen zal dan zeker mee op die wagen springen. De gemeenteraad is geen voorstander. Waarschijnlijk zal daardoor de blauwe zone vooralsnog beperkt blijven tot enkele straten in het centrum.

Bron

VORIGE BERICHT VOLGENDE BERICHT

REAGEER OP DIT ARTIKEL

MEER Nieuws NIEUWS