Kerst in Keulen onder de imposante Dom

Reisverhalen

Voor we weer naar Nederland terugkeren doen we eerst nog kerst in Keulen. De markante Dom zien we al boven de stad uitsteken lang voor we op de plaats van bestemming aankomen.

Kerst in Keulen An der Schanz

Reisemobilhafen Köln ligt achter een jeugdherberg en direct langs de Rijn. Eén van de charmes van de plaats. Het is er in deze tijd altijd behoorlijk druk. Vanaf de camperplaats wandel je in een half uur (3,1 km) langs de oever van de Rijn naar de Dom.
Keulen is natuurlijk een echte wereldstad. Grote warenhuizen die, in tegenstelling tot de Nederlandse, kennelijk wel weten te overleven. Misschien zijn het de etalages. Hier hebben ze nog die dromerige kerstetalages, vol met bewegende elementen. Je kijkt er je ogen bij uit. Ik voel mij weer even dat kleine jongetje dat dromerig op het Spui naar de etalage van de Vroom en Dreesmann stond te kijken.
Keulen kerstmarkt

Groot podium voor de Dom

De kerstmarkt in Keulen heeft dit keer voor de Dom een groot podium. Op dat podium zien we een paar hoornblazers met enorme alpenhoorns aan de slag. Ook is er nu een dak van lichtjes op deze plek. Dat doet veel voor de sfeer. Onderaan dat imposante gebouw staan is sowieso indrukwekkend. De kerstmarkt in Keulen wordt op verschillende plaatsen in de stad gevierd. Wij zien er vandaag 3. We lopen langs de Dom en horen dat binnen gezongen wordt… Hé dat voelt toch wel heel apart.
We lopen van de Dom dwars door de stad naar de Neumarkt. Een bonte verzameling stalletjes in dezelfde stijl. Hier waakt Gabriël over  Bacchus. De engel is prominent bij de drie Glühweinstalletjes aanwezig, net als op de bekers van dit jaar. Terwijl we bij een lege tafel aan onze Glühwein nippen schuift er een hele groep Duitsers aan. We hebben gelijk weer anschluss en babbelen wat met die mensen. Ook in de grote stad kun je gewoon gezellig met wildvreemden contact maken, echt.
Keulen

Dreiging en bewaking

In Nederland hoorden we dat de Duitse kerstmarkten mogelijk doelwit van IS zouden zijn. Wij hebben tijdens ons bezoek in Keulen wel wat politie gezien die tussen de mensen patrouilleerde, maar geen enkel teken van onrust of iets dergelijks gevoeld. De vermeende dreiging zal er dan ook wel voornamelijk eentje van ‘Telegraaf niveau’ zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Relevant