Kamperen in Frankrijk: geel reisadvies voor populair vakantieland

Martine van Kuler

Goed nieuws voor mensen die deze zomer willen kamperen in Frankrijk. Met ingang van 24 juni geldt er een geel reisadvies voor het populaire vakantieland. Maar wat betekent dit concreet?

Dalende coronacijfers

In steeds meer landen dalen de coronacijfers. Dat is goed nieuws! Niet alleen voor de zorgmedewerkers en de kwetsbaren, maar ook voor de vakantiegangers. Voor steeds meer populaire vakantielanden geldt inmiddels een geel reisadvies en er komen ook steeds meer landen bij. Zo kun je vanaf donderdag 24 juni ook kamperen in Frankrijk, zonder dat je bij terugkomst een negatieve test hoeft te laten zien of in quarantaine moet. Dat is mooi nieuws, maar toch zijn er wat zaken waar je rekening mee moet houden als je naar Frankrijk op vakantie gaat.

Geel reisadvies, maar wel inreisbeperkingen

Frankrijk heeft Nederland bestempeld als groene zone. Dat betekent dat reizigers die volledig gevaccineerd zijn geen negatieve PCR-test meer nodig hebben, mits zij een vaccinatiebewijs bij zich dragen. Betekent dit dan vandaag prikken en morgen reizen? Nee. Volgens de Franse overheid ben je twee weken na de tweede injectie van de tweepriksvaccinatie en vier weken na een eenpriksvaccinatie volledig gevaccineerd. Heb je corona gehad en heb je maar één prik nodig? Dan geldt dat je twee weken na die vaccinatie voldoende beschermd bent.

Vaccinatiebewijs

Op 8 juni heeft de Franse staatssecretaris van Toerisme Jean-Baptiste Lemoyne aangegeven dat Frankrijk het Nederlandse gele vaccinatieboekje erkent als vaccinatiebewijs. Ook de COVID-vaccinatiekaart van het RIVM/de GGD zal door Frankrijk worden geaccepteerd in afwachting van de Europese digitale gezondheidspas.

Kamperen in Frankrijk met kinderen

Ga je deze zomer in Frankrijk kamperen met kinderen tussen de 11 en 18 jaar? Let dan op. Reizigers van 11 jaar en ouder uit een groene zone die niet gevaccineerd zijn, hebben een negatieve PCR-test of antigeentest van minder dan 72 uur oud nodig om naar Frankrijk te reizen (let op: je voor- en achternaam moeten vermeld staan op deze schriftelijke uitslag; de uitslag van een sneltest van de drogist en van een test van de GGD gelden dus niet als een negatief testbewijs). Ook moeten zij een gezondheidsverklaring op erewoord (voor minderjarigen moet deze verklaring worden ingevuld door de wettelijk vertegenwoordiger) overleggen. Nederland verstrekt gratis PCR-testen aan personen die niet (volledig) gevaccineerd zijn, maar wel willen reizen. Hier lees je daar meer over.

Controles in Frankrijk

Ben je niet (volledig) gevaccineerd en wil jij of je kind geen PCR-test doen? Tja, dan kun je een bekeuring krijgen van 135 euro per persoon. Word je nogmaals betrapt, dan kan dit oplopen tot 3750 euro. Naar verluidt zijn er geen strenge grenscontroles, maar wordt er vooral gecontroleerd langs snelwegen, bij benzinestations en op luchthavens.

Dan nog even dit: de Covid-regels veranderen continu. Check voor de meest actuele info de Rijksoverheidssite Nederlandwereldwijd.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!