ZOEK BINNEN ARTIKELEN

Home Is er diesel na de milieuzone?
Is er diesel na de milieuzone?
WVTTK

Is er diesel na de milieuzone?

 1. 12 maart 2017, 17:00
 2. 2 Reacties

In Stuttgart komt vanaf 2018 een milieuzone. Alleen diesels met Euro 6 krijgen toegang. Voor de zekerheid nog even nagezocht. Dan heb je het dus over dieselauto’s vanaf 1 januari 2015. Alles wat ouder is mag er niet meer in, te vervuilend. Valt daar nog tegenop te dieselen?

Dieselen met lpg, déjà vu?

Het gebeurde eerder in Nederland met auto’s die op lpg reden. Die waren heel erg schoon, werden langzaam populairder. Maar het mocht niet, zo leek het. Het rijden op lpg werd niet bepaald gemakkelijk gemaakt. Dure wegenbelasting, niet in parkeergarage’s, moeilijk met tanken binnen de bebouwde kom. Het werd steeds minder rendabel om een gastank in je auto te laten bouwen. Steeds meer gasrijders haakten af. En tegelijk onderging de diesel een ware metamorfose. Diesel, dat was toch iets voor vrachtwagens? Hooguit misschien voor zo’n walmende taxi met ster voorop, met zo’n onuitspreekbaar hoge kilometerstand. Veel lawaai en niet vooruit te krijgen. Maar opeens kwamen er leuke diesels op de markt. Zuinige diesels die ook nog eens sportief bleken te zijn. En stil. Je zag en hoorde het er niet meer aan. En zo werd de diesel, best snel, populair.

Stuttgart-proof: Adria Matrix uit 2015

Milieuzone: en nu?

En toen kwamen ze met milieuzones op de proppen. Bleek VW te sjoemelen met de uitstoot en weten we nu dat ze niet de enigen waren. Fijnstof. De concentraties in de steden zijn te hoog. Daar gaan, zo blijkt uit onderzoek, jaarlijks heel veel mensen aan dood. Andere cijfertjes tonen aan dat de dieselauto daar voor een deel schuld aan heeft. Er zijn maximale concentraties afgesproken in Europees verband. Die worden niet gehaald. Dus worden de regels strenger en komen er steeds meer milieuzones. Antwerpen, Parijs, Utrecht, Stuttgart. Die laatste stad mag je straks alleen nog in met een dieselauto van na 1 januari 2015. Hoeveel diesels ontzeg je dan wel niet de toegang? Ja, natuurlijk moeten we luchtvervuiling serieus nemen. Maar zo’n beetje alle dieselauto’s buitensluiten? Je kunt zeggen dat je dan wel ergens anders naartoe gaat. Je kunt zeggen dat je met je camper toch al niet naar het centrum van een stad ging. Ergens aan de rand blijven en dan met de fiets of het openbaar vervoer gaan werkt ook prima. Zeker waar. Maar wat als jouw stad straks ook een milieuzone krijgt? Je niet meer met je campertje tot thuis kunt komen? Allemaal aan de benzine? Terug naar de lpg? De elektrische camper? Of dan maar een nieuwe kopen? Wie kan daar nog tegenop dieselen?

milieuzone
Elektrische Nissan NV 200 camper.

 

VORIGE BERICHT VOLGENDE BERICHT

REAGEER OP DIT ARTIKEL

REACTIES

  Menno - zondag 12 maart 2017 

  Stuttgart weert alleen oudere diesels als er een fijnstof alarm is. De werkelijkheid is dus net even wat anders als hier beschreven. Ik zie deze bijdrage dan ook vooral als stemming makerij.

  Beantwoorden

   Luc Schaepkens - zondag 12 maart 2017 

   De eerste zin uit ons artikel over die milieuzone: “Stuttgart, zo besloot de regering van Baden-Württemberg vandaag, krijgt met ingang van 2018 een milieuzone. Bij fijnstofalarm mag je er alleen als je Euro 6 hebt nog in”.

MEER WVTTK NIEUWS