Hybrid Power chassis van AL-KO

Nieuws

AL-KO toonde in Hannover, op de beurs IAA Nutzfahrzeuge, voor het eerst zijn Hybride systeem met plug-in technologie. Een oplossing voor voertuigen tussen de 3,5 en 5 ton, die zonder uitstoot in de stad willen rijden en buiten de stad terugvallen op de aanwezige verbrandingsmotor.

Elektrische as

Bijzonder aan dit systeem is de achter-as. Die is namelijk elektrisch en levert 90 kW. Deze kan, bijvoorbeeld in de stad, zorgen voor de aandrijving. Het is het eerste hybride-concept voor bestellers en lichte vrachtauto’s. De studie zoals in Hannover te zien was maakt een combinatie mogelijk van elektrisch rijden en het onbegrensde gebruik van de verbrandingsmotor. De basis is het variabele lichtgewicht chassis van AL-KO, dat dit systeem samen met Huber Automotive AG ontwikkelde. De capaciteit van de accu’s kan per voertuig verschillen, al naar gelang de behoefte. Kies je bijvoorbeeld voor twee accu-pakketten dan heb je genoeg vermogen om zo’n 100 kilometer volledig elektrisch af te leggen. Kies je voor één pakket, dan heb je het voordeel van een hoger laadvermogen. Voor langere ritten kun je de aanwezige verbrandingsmotor onbeperkt gebruiken. Gebruik je beide aandrijvingen tegelijk, dan bereik je een te verwachten brandstofbesparing van dertig procent.

AL-KO Hybrid

Drie rijstanden

Je kunt laden via 230 of 400 volt. De lader in het chassis is standaard 7 kW, maar optioneel verkrijgbaar als 22 kW-uitvoering. Je kunt op het systeem bijvoorbeeld ook de koeling van een koelwagen, laadkleppen, binnenverlichting of de airco aansluiten. Het systeem kent drie verschillende rijstanden:

  • Hybrid Mode: een combinatie tussen de elektrische aandrijving en de verbrandingsmotor. Stroom beschikbaar voor genoemde zaken als laadkleppen of koeling.
  • Electric Mode: Alleen elektrische aandrijving via de achter-as, die een maximale snelheid van zo’n 90 kilometer per uur mogelijk maakt. Geluidloos en zonder uitstoot onderweg. Je kunt zo in elke stad met milieuzone terecht.
  • X-TRA Charge: Met extra capaciteit voor zowel een grotere actieradius als het aansluiten van meerdere systemen die stroom nodig hebben.

Vierwielaandrijving als wegrij-hulp

Een volgeladen garage, de fietsen achterop, daardoor weinig grip voor de voorwielen. Vooral op nat gras kan dat problemen geven. Herkenbaar? Het systeem heeft ook de functie van 4×4 wegrij-hulp. Met tijdelijke vierwielaandrijving is het gemakkelijker wegrijden. Zeker op een gladde ondergrond. Het Plug-In Hybride-systeem is geschikt voor meerdere basisvoertuigen.

www.alko-tech.com/nl

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Relevant