Hoe kies je een camper?

Campers

Een camper kopen doe je niet zomaar even. Hoe maak je een keuze uit het enorme aanbod? Welke camper past bij jou? Hoe kies je een camper? Enkele tips en aandachtspunten.

Welke camper past bij mij?

Welke camper het beste bij je past hangt van een aantal factoren af. Het helpt om die vooraf op een rijtje te zetten. Natuurlijk is er het budget. Ga je voor nieuw of tweedehands? Luxe of juist basic? Welk merk, model en indeling? Met hoeveel personen ga je op pad?

De verschillende campersoorten

  • De buscamper kan een zelfbouwexemplaar zijn, een omgebouwde bestelbus, of een fabriekscamper. Hij is doorgaans lekker compact en zit wat rij-comfort betreft dicht bij een personenauto. Ideaal voor het bezoeken van stadscentra en hij past op een gewone parkeerplek. Door de stalen carrosserie is hij steviger en is er minder kans op vocht. Het aanbod is groot, de buscamper is daarbij ongekend populair. Dat zie je terug in de vraagprijzen.
  • De halfintegraal heeft alleen nog de originele neus van het basisvoertuig. Daar zit een laag chassis aan vast met een camperopbouw. Dat maakt hem een stuk ruimer dan een buscamper. De nieuwste trend is het zogenaamde Van-model. Smaller dan de gewone halfintegraal en qua buitenafmetingen meer richting buscamper. De halfintegraalmodellen beginnen bij een lengte van net geen zes meter.
  • De integraal heeft geen bestelwagencabine meer en dankt zijn naam aan een compleet geïntegreerde cabine en woonruimte. Het is daardoor de ruimste en comfortabelste campersoort. We zien een verticaal front met een grote voorruit. Bestuurder en bijrijder zitten meestal ver naar achteren. Boven de cabinestoelen en de zithoek hangt vaak een hefbed. De integraal is hoog gebouwd en dat heeft behalve voordelen (dubbele bodem, stahoogte) ook nadelen (rijgedrag, brandstofgebruik). Let op het beschikbare laadvermogen.
  • De alkoof heeft bovenop de cabine een bult. Hier kunnen twee mensen slapen. Dat scheelt ruimte in de opbouw. Er zijn alkoven die geschikt zijn voor tot wel zeven personen. De stahoogte binnen is in dit model het grootst. Nadeel: een hoog geplaatst verkeerslicht is soms niet meer te zien. Dit model heeft een hoog zwaartepunt, wat invloed heeft op de rij-eigenschappen. Ga je op pad met een groot gezin, dan is dit de ideale familiecamper.

Noemen we nog het Cross Over-model. Dat zit tussen halfintegraal en alkoof in. Het is een halfintegraal met een bult in het dak. Daar zit een hefbed onder verstopt.

Welke indeling?

Als je weet welke camper bij je past dan is er de indeling om naar te kijken. Hoeveel bedden heb je nodig? Enkele bedden in de lengterichting, een tweepersoonsbed dwars? Een Frans bed of een queensbed? Een (extra) hefbed of een (kinderkamer met) stapelbed? Wil je een grote of kleine badkamer, of misschien wel geen? Een zithoek in L-vorm, of heel modern twee banken in de lengte tegenover elkaar?  Een grote of een kleine koelkast? Een dubbel bodem en/of een grote garage? Er is heel wat te kiezen.

Welk merk?

Het is als bij het kopen van een auto. Welke kun/wil je betalen en wat spreekt je aan. Waar de een kiest voor het comfort van een Franse voiture, kiest de ander voor een betrouwbare Japanner, Duitse gründlichtkeit of Zweedse veiligheid. Ben je een slimme rijder die goed en voordelig simpelweg van a naar b wil. Of heb je iets meer over voor sportief, vierwielaandrijving en luxe? Smaak en budget komen hier samen.

Welk basisvoertuig?

De Fiat Ducato is bij zo’n zeventig procent van de campers het basisvoertuig. Dan zijn er zijn broertjes, de Peugeot en de Citroën. De good old Ford Transit in verschillende maten. De nieuwe lichting: de VW Crafter,  MAN TGE en Mercedes Sprinter. Het Italiaanse Iveco, vaak bij een maatje groter. Een maatje kleiner kan ook, de VW T6 of Mercedes V-klasse. Er is verschil in aanschafprijs, het aantal pk’s, voor-. vier-, of achterwielaandrijving. Ook zijn bij de buscampers de binnenmaten niet gelijk. Zo kun je lang niet in elke bus in de breedte slapen. Ook hier spelen smaak en budget een grote rol.

Gewicht en rijbewijs

Met een B-rijbewijs mag je een camper tot 3500 kilo besturen. Veel campers zitten daar, door de vele accessoires, qua leeggewicht al dicht tegenaan. Daardoor is er nog maar heel weinig laadvermogen over. Dat is het gewicht dat je kunt meenemen aan bagage én alle meereizende personen. Overbelading is soms niet te voorkomen, maar is en blijft wel verboden.
Zo weinig mogelijk meenemen om gewicht te besparen is een optie. Waarom zou onderweg bijvoorbeeld de watertank helemaal vol moeten zijn? Je kunt ook kiezen voor een camper zwaarder dan 3500 kilo. Daarvoor heb je een C of C1 rijbewijs nodig. Het maximale toegestane gewicht van een camper is vaak nog op te waarderen, maar dit kan niet altijd. Dat hangt af van de technische maximum massa van de camper. Deze is te vinden op het kentekenbewijs, of op de site van de RDW.

Eerst nog proeven, dan vooral genieten

Ga naar een van de vele camperbeurzen en bekijk de verschillende modellen. Ga vooral proefzitten, -liggen en -rijden. Heb je een keus gemaakt? Huur dan voor een week de camper waarvan je denkt dat hij past. Probeer hem uit. Je zou de eerste niet zijn die na een week praktijkervaring van mening verandert. Daar kun je maar beter achterkomen voor een dure aanschaf. En twijfel je nog of een camper wel jouw ideale kampeermiddel is, koop dan een goedkoop oudje om mee te beginnen. Ook daarmee is de buil die je kunt vallen minder groot.
Bedenk dat het kopen van een camper vooral ook een feest mag zijn. Je staat op het punt een stuk vrijheid te kopen. Je gaat avonturen beleven en komt op de mooiste plekken. Zo gezien is elke camper een koopje. Want je gaat vast en zeker genieten en dat is niet te betalen. Zet bij de aankoop je roze bril nog even af en neem iemand mee die er verstand van heeft. Kijk of het een camper op kenteken is (anders geen kwarttarief). Maar laat daarna vooral het genieten beginnen. We wensen je heerlijke reizen toe.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!