ZOEK BINNEN ARTIKELEN

Home Het katoenen tentdoek van De Waard
Het katoenen tentdoek van De Waard
Tent

Het katoenen tentdoek van De Waard

  1. 25 april 2017, 17:00
  2. 0 Reacties

De Waard, de tent die stormvast en uniek is. Het katoenen tentdoek dat voor De Waard tenten wordt gebruikt is een van de unieke eigenschappen van deze tenten.

Het geheim achter het katoenen tentdoek

Oer-Hollands, degelijk, betrouwbaar en stormvast. Zo beschrijven klanten hun De Waard tent. Maar ook ‘katoen’ zal de revue passeren. Wat is er eigenlijk zo bijzonder aan dat katoenen doek? Vroeger werden de meeste tenten van katoen gemaakt. Inmiddels bestaan er tenten van allerlei materialen en coatings. Denk aan polyester, nylon en polykatoenen. Bij De Waard werken ze nog altijd het meeste met 100% katoen. Voor vrijwel alle modellen is dat katoen afkomstig uit de Nederlandse weverij Ten Cate. Deze weverij produceert het sterkste en meest duurzame tentdoek in Nederland. Het voldoet daarbij aan strenge eisen op het gebied van milieuvriendelijkheid. Met uitzondering van de lichtgewicht serie, is Ten Cate katoen het materiaal waar De Waard tenten om bekend staan.

Onverwoestbaar goed geweven

Katoenen tentdoeken verschillen in dikte, weeftechniek en kwaliteit. Er bestaan lichtgewicht, middengewicht en zwaargewicht katoenen doeken. Ten Cate katoen is bijzonder zwaar in zijn soort: 340 gram per vierkante meter. De uitgekiende combinatie van de juiste vezels, garen en weeftechniek geeft het doek de sterkte die het nodig heeft. Tenten van De Waard gaan echt het langste mee, in alle weersomstandigheden.

Groot ademend vermogen voor een prettig leefklimaat

Bijkomend voordeel is het fijne leefklimaat in een katoenen tent. Dit komt doordat Ten Cate katoen een natuurproduct is met een groot ademend en vochtregulerend vermogen. Frisse lucht kan altijd naar binnen, terwijl condens naar buiten wordt afgevoerd. Dit valt op als je in alle vroegte over de camping loopt. Als de eerste zonnestralen een De Waard tent bereiken, zíe je het doek gewoon ademen. Maar ook als het heel warm of koud is, blijft de temperatuur in de tent aangenaam. Het doek kan daarbij veel beter tegen uv-straling dan polyester of nylon.

Perfect waterdicht en bestand tegen vuil

Katoen is een natuurproduct dat al van oudsher in tenten wordt toegepast. Als het droog is en je zou het katoenen weefsel met een microscoop bekijken, zie je kleine gaatjes in het netwerk van vezels. Deze gaatjes geven het tentdoek zijn ademende werking. Als het regent, zwellen de vezels echter op en trekt het doek dicht zodat regendruppels niet naar binnen kunnen. Maar Ten Cate katoen wordt ook behandeld, al voordat ze de tentdoeken op maat maken. Het doek krijgt een waterafstotende laag en een behandeling tegen schimmel en vuil.

De nadelen van 100% katoen

Een katoenen tentdoek heeft ook nadelen. Allereerst is het zwaar, zeker in de 340 grams uitvoering van Ten Cate. De stormvaste Ten Cate tenten zijn daarom minder geschikt om mee te trekken. De grotere modellen zijn zwaar om te vervoeren, zeker in combinatie met stalen stokken. Daar komt bij dat katoenen tentdoek lang vochtig blijft, wat lastig is als je je vaak verplaatst. Een ander nadeel van natuurlijk katoen is dat het gevoeliger is voor vuil en schimmelvorming. Om het tentdoek tegen vlekken en schimmel te beschermen, bewerken ze het daarom met een vuilwerende finish.

Hoe zit het dan met dat technisch katoen?

Ten Cate katoen is het materiaal dat De Waard het meest gebruikt, maar ze hebben ook een aantal tenten met een ander materiaal doek. Dit zijn ze – van groot naar klein – Smaragdeend, Brilduiker en IJsduiker. Deze 2-3 persoons trekkerstenten zijn gemaakt van ‘technisch katoen’. ‘Technisch katoen’ is een term die de specialisten gebruiken voor een gemengd doek van katoen en polyester, ook wel polykatoen genoemd. De stoffen zijn door middel van een ripstoptechniek in elkaar verweven. Het doek dat ontstaat is sterk, licht van gewicht en sneldrogend.

Ideaal om mee rond te trekken

De tenten van technisch katoen zijn heel geschikt om mee te trekken. Ze zijn wat lichter in vervoer, eenvoudig op te zetten en drogen snel. Het doek is ook iets voordeliger dan Ten Cate katoen, wat je terugziet in de prijs van de tent. Honderd procent katoen staat met stip bovenaan wat ademend vermogen betreft. Toch heeft ook polykatoen goede ademende eigenschappen; er zijn eigenlijk nooit klachten over condensvorming in een van de lichtgewicht modellen. Hou er wel rekening mee dat ‘technisch katoen’ minder lang meegaat dan Ten Cate katoen; deze mix van materialen slijt op de lange termijn toch iets sneller.

Streven naar kwaliteit en innovatie

Het is niet voor niets dat De Waard klanten zo gehecht raken aan hun eigen vertrouwde De Waard. De tent gaat zo lang mee! Dat blijft het belangrijkste doel van De Waard: de beste tenten maken die eindeloos veel vakanties meegaan. Naast kwaliteit streven ze daarbij naar innovatie; materialen en technieken blijven ze waar mogelijk ontwikkelen en optimaliseren. En dat geldt zeker voor het katoenen tentdoek.

www.dewaardtenten.nl

 

VORIGE BERICHT VOLGENDE BERICHT

REAGEER OP DIT ARTIKEL

MEER Tent NIEUWS