Gratis RIVM Tekenbeet App

Nieuws

Bij de RIVM kun je de Tekenbeet App gratis downloaden voor Android en Apple. Zeker even doen.

Tekenbeet app: snel herkennen en verwijderen

RIVM staat voor Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Ze hebben een App ontwikkeld over de Tekenbeet. Die was er al voor Android en is er nu ook vor Apple. De App is gratis en je kunt hiermee meteen en overal, ook zonder internetverbinding, opzoeken hoe teken eruit zien en hoe je een teek snel en correct moet verwijderen. En dat is belangrijk. Eén op de vijf teken is namelijk besmet en kan de ziekte van Lyme overbrengen. Per jaar lopen 1 miljoen mensen wen tekenbeet op en natuurlijk, de meeste mensen worden daarna niet ziek. Het is echter belangrijk een teek snel te herkennen en goed te verwijderen om elk risico te vermijden.

Tekenbeet-blog

Lyme

Niet iedere beet van een besmette teek heeft besmetting tot gevolg en de bacterie zal ook niet meteen overgedragen worden. Echter, hoe langer een teek vastzit hoe hoger dit risico zal worden. Een rode ringvormige uitslag rond de plek van de beet is vaak het eerste teken dat het mis is. De ziekte van Lyme is behandelbaar met antibiotica. Een beet kun je het beste melden op de site Tekenbeetradar. Op onderstaande site van de RIVM kun je er alles over lezen.

De app is gratis te downloaden via Googel Play en App Store. Hij bevat informatie over hoe je je op teken kunt controleren en hoe ze te verwijderen. Je kunt een tekendagboek aanleggen na een beet, compleet met een herinnering om de beet te controleren. Ook kun je controleren hoe actief teken zijn. Vooral voor mensen die veel buiten zijn kan dit belangrijk zijn. Ook kun je een alarm instellen bij een actuele tekenactiviteit. De app is ontwikkeld naar wens en gebruik van mensen in de praktijk door de Universiteit Twente en maakt onderdeel uit van een vierjarig onderzoeksproject.

Vragen en meedoen

Vragen over de app kunt u sturen naar tekenbeet@rivm.nl. Het RIVM evalueert de app en de kennis van mensen over teken en de ziekte van Lyme.
U kunt hieraan meedoen, door het invullen van een vragenlijst. De vragenlijst is vanaf 16 juli beschikbaar via onderstaande site.

www.rivm.nl

Tekenbeet

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!