ZOEK BINNEN ARTIKELEN

Home Gasslang wanneer vervangen?
Gasslang wanneer vervangen?
Accessoires

Gasslang wanneer vervangen?

 1. 9 februari 2016, 17:00
 2. 5 Reacties

Gasslangen in je caravan of camper. Enig idee hoe oud die zijn? Of bij welke leeftijd je ze moet vervangen? Of bij welke keuring iemand daar naar kijkt? Het antwoord dat de meesten van ons op deze vragen zullen geven is nee. Geen idee. Er zijn ook geen wettelijke eisen of voorschriften op dit gebied. Alleen de fabrikant bepaalt hoe lang het veilig is om een gasslang te gebruiken. Diezelfde fabrikant gaat er daarbij wel vanuit dat de slangen regelmatig worden gecontroleerd. Om eigenaren van caravans en campers wat meer bewust te maken van de levensduur van gasslangen hangt het Duitse en veel gebruikte slangenmerk GOK vanaf nu een opvallend geel briefje aan zijn slangen. Daarop niet meer de datum waarop de slangen zijn gemaakt, maar de datum waarop ze vervangen dienen te worden. In de hoop dat jij en ik daarmee geholpen zijn en er beter op letten.

GOK gasslang

Gasslang met klem tweejaarlijks controleren

Op een gasslang staat een datum. Dat is de datum waarop de gasslang is gemaakt. Daarmee weet je dus hoe oud een gasslang is. Maar weet je daarmee ook of je hem al moet vervangen? De meeste mensen niet.  En juist dat wil GOK met zijn gele briefje veranderen. Ze houden daarbij een gebruiksduur aan van maximaal 10 jaar. Dat doet bijvoorbeeld Truma ook. Je bent er dan wel zelf verantwoordelijk voor dat de gasinstallatie en ook de gasslangen elke twee jaar nagekeken worden. Dat is overigens ook het advies van de Bovag. Dan is er ook nog een verschil tussen slangen die vaste eindverbindingen hebben en daarmee op een fles zitten geschroefd of dat ze met een slangklem vastzitten. De klem zal bij het vastdraaien de slang beschadigen. Het advies is zeker deze slangen elke twee jaar te vervangen.

Hoewel er geen wettelijke eisen zijn aan de levensduur moet de gasslang gedurende de gebruiksperiode wel “in deugdelijke toestand” zijn. In Duitsland, het land waar de GOK slangen gemaakt worden zijn er wel regels op dit gebied. Dat zijn de Prüfrichtlinien 607 und 612 van de Duitse vereniging van vloeibare gas en de gas- en waterleveranciers. Ook deze richtlijnen hanteren een periode van maximaal 10 jaar. Op de gasregelaars van GOK blijft een productiedatum staan.

gasslang vervangen

Meer weten over de gasinstallatie in je camper? Kijk dan eens op de site van de NKC: www.nkc.nl

Meer weten over de gasinstallatie in je caravan? Kijk dan eens op de site van de ANWB: www.anwb.nl

VORIGE BERICHT VOLGENDE BERICHT

REAGEER OP DIT ARTIKEL

REACTIES

  Wijnand - dinsdag 28 juni 2016 

  Goede, duidelijke info, maar…….. ik zie graag nog info over de gebruiksduur van de drukregelaar. Of moet ik a.d.h. van de afbeelding van de drukregelaar
  ook uitgaan van 10jaar?

  Beantwoorden

   Jos Mark - woensdag 29 juni 2016 

   Rond de drukregelaar zijn volgens ons geen in Nederland regels gesteld.

   Herca Recreatie - donderdag 30 juni 2016 

   Wij adviseren altijd de drukregelaar om de 10 jaar te vervangen omdat het membraam zou kunnen uitdrogen of scheuren. Gasslangen vervangen wij na 5 jaar.

  Jeroen - donderdag 10 augustus 2017 

  Dit is toch niet nieuw?
  Op mijn gasslang staan twee jaartallen “2012-to be replaced before-2017”.
  Op de drukregelaar staat niets.

  Beantwoorden

  Andries van de Steeg - maandag 14 augustus 2017 

  Tegenwoordig bestaan er rvs gasslangen voor caravans. Super betrouwbaar en je hoeft ze nooit meer te vervangen. Voor de prijs hoef je het niet te laten: gemiddeld 30 euro.

  Beantwoorden

MEER Accessoires, Uitrusting NIEUWS