ZOEK BINNEN ARTIKELEN

Home Gasslang wanneer vervangen?
Gasslang wanneer vervangen?
Accessoires

Gasslang wanneer vervangen?

 1. 9 februari 2016, 17:00
 2. 10 Reacties

Gasslangen in je caravan of camper. Enig idee hoe oud die zijn? Of bij welke leeftijd je ze moet vervangen? Of bij welke keuring iemand daar naar kijkt? Het antwoord dat de meesten van ons op deze vragen zullen geven is nee. Geen idee. Er zijn ook geen wettelijke eisen of voorschriften op dit gebied. Alleen de fabrikant bepaalt hoe lang het veilig is om een gasslang te gebruiken. Diezelfde fabrikant gaat er daarbij wel vanuit dat de slangen regelmatig worden gecontroleerd. Om eigenaren van caravans en campers wat meer bewust te maken van de levensduur van gasslangen hangt het Duitse en veel gebruikte slangenmerk GOK vanaf nu een opvallend geel briefje aan zijn slangen. Daarop niet meer de datum waarop de slangen zijn gemaakt, maar de datum waarop ze vervangen dienen te worden. In de hoop dat jij en ik daarmee geholpen zijn en er beter op letten.

GOK gasslang

Gasslang met klem tweejaarlijks controleren

Op een gasslang staat een datum. Dat is de datum waarop de gasslang is gemaakt. Daarmee weet je dus hoe oud een gasslang is. Maar weet je daarmee ook of je hem al moet vervangen? De meeste mensen niet.  En juist dat wil GOK met zijn gele briefje veranderen. Ze houden daarbij een gebruiksduur aan van maximaal 10 jaar. Dat doet bijvoorbeeld Truma ook. Je bent er dan wel zelf verantwoordelijk voor dat de gasinstallatie en ook de gasslangen elke twee jaar nagekeken worden. Dat is overigens ook het advies van de Bovag. Dan is er ook nog een verschil tussen slangen die vaste eindverbindingen hebben en daarmee op een fles zitten geschroefd of dat ze met een slangklem vastzitten. De klem zal bij het vastdraaien de slang beschadigen. Het advies is zeker deze slangen elke twee jaar te vervangen.

Hoewel er geen wettelijke eisen zijn aan de levensduur moet de gasslang gedurende de gebruiksperiode wel “in deugdelijke toestand” zijn. In Duitsland, het land waar de GOK slangen gemaakt worden zijn er wel regels op dit gebied. Dat zijn de Prüfrichtlinien 607 und 612 van de Duitse vereniging van vloeibare gas en de gas- en waterleveranciers. Ook deze richtlijnen hanteren een periode van maximaal 10 jaar. Op de gasregelaars van GOK blijft een productiedatum staan.

gasslang vervangen

Meer weten over de gasinstallatie in je camper? Kijk dan eens op de site van de NKC: www.nkc.nl

Meer weten over de gasinstallatie in je caravan? Kijk dan eens op de site van de ANWB: www.anwb.nl

VORIGE BERICHT VOLGENDE BERICHT

REAGEER OP DIT ARTIKEL

REACTIES

  Wijnand - dinsdag 28 juni 2016 

  Goede, duidelijke info, maar…….. ik zie graag nog info over de gebruiksduur van de drukregelaar. Of moet ik a.d.h. van de afbeelding van de drukregelaar
  ook uitgaan van 10jaar?

  Beantwoorden

   Jos Mark - woensdag 29 juni 2016 

   Rond de drukregelaar zijn volgens ons geen in Nederland regels gesteld.

   Herca Recreatie - donderdag 30 juni 2016 

   Wij adviseren altijd de drukregelaar om de 10 jaar te vervangen omdat het membraam zou kunnen uitdrogen of scheuren. Gasslangen vervangen wij na 5 jaar.

  Jeroen - donderdag 10 augustus 2017 

  Dit is toch niet nieuw?
  Op mijn gasslang staan twee jaartallen “2012-to be replaced before-2017”.
  Op de drukregelaar staat niets.

  Beantwoorden

  Andries van de Steeg - maandag 14 augustus 2017 

  Tegenwoordig bestaan er rvs gasslangen voor caravans. Super betrouwbaar en je hoeft ze nooit meer te vervangen. Voor de prijs hoef je het niet te laten: gemiddeld 30 euro.

  Beantwoorden

  Tonny - maandag 25 juni 2018 

  Ik kom toevallig op deze site en sta versteld wat ik lees. Er bestaan een aantal folders over gasveiligheid in de recreatie. Binnen de pleziervaart, wat eigenlijk niet zoveel anders is dan kamperen, zijn er wel veel strengere regels dan hier verteld. Gasdrukregelaar maximaal 10 jaar. Gasslangen niet meer met slangklemmen en de slang maximaal 3 jaar oud. Je krijgt je boot bijna niet meer verzekerd als je niet aan kan tonen dat je installatie gekeurd is door een Hiswa erkend keurstation.

  Beantwoorden

   Jos Mark - woensdag 27 juni 2018 

   Toch zijn dit de gehanteerde regels.

  Ruis - maandag 17 september 2018 

  ik vind dit een duidelijk verhaal nu de vraag , en ik zal uitleggen waarom ik die vraag stelt
  wat is een goeie slang en regelaar ??
  ik ben zeer huiverig voor verhalen over camping gas en dergelijke
  mijn broer ging op vakantie naar Italië hij had een goed gekeurde slang en druk regelaar en hij als geen ander weet daar mee om te gaan
  het is wel zijn dood geworden achteraf kwam aan het licht dat hier spraken was van een fabrieksfout , hopelijk kunt u zich dan voorstellen dat ik er zeer huiverig tegen over staat.

  Beantwoorden

   Luc Schaepkens - woensdag 19 september 2018 

   Wat je er zelf aan kunt doen: uiteraard vervangen voor uiterste houdbaarheisdatum. Algemeen advies: om de 2 jaar laten controleren door een erkend bedrijf. Door afpersen controleren op gasdichtheid.

  Leo van Roosmalen - woensdag 27 februari 2019 

  Ik had nog een in nieuwstaat verkerende drukregelaar met slang in de schuur hangen uit 2003, werkt perfect. Al die regeltjes in NL word je wel eens moe van. Wat ik in Thailand heb gezien zouden ze je hier voor opsluiten denk ik.

  Beantwoorden

MEER Accessoires, Uitrusting NIEUWS