Gasloze camper

Gasloze camper van Roller Team

Nieuws

Roller Team presenteert de gasloze camper. Met alternatieve energie waarmee je onafhankelijk onderweg kunt zijn. Er zijn meteen twee modellen.

Gasloze onafhankelijkheid

Het Research and Development Centre van Trigano ligt in Italië. Hier ontwikkelden ze de total energy control technologie met in het verlengde daarvan een camper zonder gasflessen. Maar dan wél een camper waarmee je onafhankelijk onderweg kunt zijn. Er waren een paar uitgangspunten. Zo moest de camper eco-vriendelijk zijn en de energiebron vrijwel onuitputtelijk. De camperaar moet zich vrij kunnen bewegen met zo weinig mogelijk hindernissen. En dat alles zonder gas, maar met een systeem dat is aan te vullen met AGM-accu’s en zonnepanelen.

Twee Zefiro-modellen

Dit systeem schroeft Roller Team in twee campermodellen: de Zefiro 265 TL en 284 TL. De eerste heeft achterin een queensbed, de tweede is uitgerust met enkele bedden. Beide campers zijn 7,45 meter lang. In deze campers doet een thermo-elektrische generator al het werk. Hij haalt de benodigde energie uit zowel de diesel, de accu’s en de zonnepanelen. Hij hangt onder de camper, dus neemt verder geen enkele plaats in en is prima te bereiken voor eventueel onderhoud. Ook heb je zo minder last van het geluid.

Stille generator

De generator kan 150 W/h leveren volgens het Seebeck effect. En toegegeven, daar moesten wij ook Wikipedia bijhalen. Kortweg gebruikt het systeem een temperatuurverschil voor het opwekken van elektrische spanning. Om dat te kunnen doen, zit er een koelunit en een dieselverwarmer in het systeem. Speciale cellen kunnen hiermee stroom opwekken. Alles bij elkaar weegt de installatie 34,5 kilo. Het brandstofverbruik ligt tussen de 0,2 en 0,7 liter per uur.

Het elektrische systeem werkt volledig automatisch. Alleen als de accu’s stroom nodig hebben, slaat de generator aan. Het is een stil systeem. Het enige dat je hoort, zijn de vlammetjes in de heater. Een geluid dat vergelijkbaar is met een pc-ventilator. Wil je langer onafhankelijk zijn, dan is het systeem verder uit te breiden. De installatie werkt in drie standen: silent, eco en full.

Gasloze camper met alle luxe

Door gasloos te camperen hoef je geen comfort in te leveren. Zo hebben is er gewoon een 152 liter grote Thetford Slim Tover compressorkoelkast aan boord. Een Truma Combi 4 op diesel zorgt voor de verwarming. Ook koken doe je op diesel. Daarvoor heb je een keramische plaat van Webasto – de x400 – tot je beschikking. Ook leuk: het ontbreken van gasflessen zorgt voor extra opbergruimte en minder gewicht. En zonder gasstel past er ook meer in het keukenblok.

Cijfertjes

Een paar cijfertjes tot slot. De 150 W generator is aangesloten op een 120 W zonnepaneel. Er zit een 95 A AGM accu in het pakket. Alles werkt via een centrale controlunit. En de prijs voor dit moois? Die is 6300 euro. Het pakket is vanaf nu te bestellen en Roller Team zal per februari 2020 leveren. Tot die tijd krijgen dealers extra scholing en wordt er voor de klant een servicenetwerk opgezet.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Relevant