Fiat en Peugeot Stellantis

Fusie Fiat en Peugeot is rond: nieuwe naam is Stellantis

Nieuws

Fiat en Peugeot zijn officieel gefuseerd. Vandaag gingen de aandeelhouders akkoord. Het nieuwe gezamenlijke bedrijf heet Stellantis en krijgt zijn hoofdvestiging in Amsterdam.

Fiat en Peugeot worden als Stellantis Nederlands

Je zou kunnen zeggen dat we vanaf vandaag – dankzij Stellantis – (bijna) allemaal in een Nederlandse camper rondrijden. Want 70% van de campers staat op een Fiat Ducato-onderstel. Tel daar de nodige Peugeots en Citroëns bij op en je komt aan ruimschoots driekwart van de rondrijdende campers. De aandeelhouders van Group PSA en Fiat Chrysler Automobiles (FCA) – zoals Fiat en Peugeot officieel heten – gingen vandaag vrijwel unaniem akkoord met de fusie. De officiële goedkeuring van het fusieplan door de Europese Commissie werd in december al gegeven.

Door de fusie komen de automerken Peugeot, Citroën, Opel, Fiat, Jeep en Alfa Romeo onder hetzelfde moederbedrijf te vallen: Stellantis. Fiat en Peugeot worden ieder voor 50% eigenaar. Het nieuwe bedrijf is de vierde autofabrikant ter wereld. Alleen Toyota, Volkswagen en de alliantie van Renault-Nissan-Mitsubishi zijn groter. De hoofdvestiging van Stellantis komt in Amsterdam. Daar is nu ook al het juridische hoofdkantoor van FCA te vinden. De aandeelhouders zullen bij Stellantis virtueel vergaderen. Aan het hoofd van het nieuwe tienkoppige bestuur twee oude bekenden. Namens FCA is dat voorzitter John Elkann en voor PSA is dat vicevoorzitter Robert Peugeot. Beiden zijn erfgenamen van de families die de autofabrikanten oprichtten en waarmee alles ooit begon: Fiat en Peugeot.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!