diesel

Frankfurt in 2019 op slot voor diesels tot euro 5

Nieuws

De Duitse rechter heeft bepaald dat met ingang van 1 februari 2019 diesels tot en met Euro-motor 4 Frankfurt niet meer in mogen. Ook benzine auto’s met de norm 1 en 2 mogen er dan niet meer in. Vanaf september vallen ook diesels met een euro 5 onder het verbod.

52% dieselrijders kan eigen stad niet meer in

De rechtszaak was aangespannen door milieu-organisatie Deutsche Umwelt Hilfe. Zij droegen aan dat de stikstofwaarden in het centrum van de stad te hoog waren. De grenzen van het gebied werden niet in het vonnis vastgelegd. De rechter kon zich echter voorstellen dat het gebied van de huidige lez-zone zou worden gehandhaafd. De huidige zone ligt binnen de rondweg met als grens de A5, de A3 en de A661. Van de inwoners zelf heeft 48% van de dieselrijders een Euro 6 motor. De rest, het gaat dan om 73.770 voertuigen, mag op termijn hun eigen stad niet meer in. Van alle auto’s die in Frankfurt ingeschreven staan is 42 % een diesel. Kijken we naar alle diesels in de deelstaat Hessen blijkt slechts 29% een Euro 6 te zijn.

diesel frankfurt

Hoe te handhaven?

In het zogenaamde Luftreinhalteplan, de opgestelde norm voor schone lucht, staat dat er maximaal 40 microgram stikstof in een kubieke meter lucht mag zitten. Die waarde werd niet gehaald en lag voor 2017 op 47 microgram. Volgende stap is nu aan de regering van de deelstaat, die moet bepalen waar de grenzen van het gebied komen te liggen. Vervolgens is de vraag hoe ze het inrijverbod willen gaan handhaven. En er zullen uitzonderingen worden bepaald, zoals ambulances en taxi’s. De stad Frankfurt zelf is er in ieder geval niet blij mee. Die liet eerder al weten tegen een inrijverbod te zijn. Overstappen op de trein is ook al geen alternatief. Die zit zonder inrijverbod al aan zijn maximale capaciteit.

Op de afbeelding hiernaast de huidige lez-zone van Frankfurt.

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Relevant