Ford: verstuivers controleren geen flauwekul

Nieuws

De NKC (Nederlandse Kampeerauto Club) kreeg inmiddels een stroom aan meldingen over verstuivers die niet in orde bleken te zijn. Het gaat daarbij om de Ford Transit met de 2.2 TDCi motoren en bouwjaren van 2006 tot en met 2011. Sommige eigenaren werden geconfronteerd met dure motorschades. Aanvankelijk kwam er van Ford geen reactie. Daarna zegde het bedrijf toe coulant te zijn. Dit bleek in de praktijk echter niet het geval. Nu gaat Ford zijn dealers dan toch melden dat het controleren van de verstuivers bij genoemde voertuigen wel degelijk nuttig kan zijn.

Verstuivers controleren kost enkele honderden euro’s

Transit 2.2 TDCiSebastiaan van de Pol, woordvoerder van Ford, heeft deze toezegging gedaan. Een slechtfunctionerende verstuiver kan ervoor zorgen dat er een gat in één van de zuigers smelt. De motor slaat dan op hol en kun je afschrijven. Een vervangend exemplaar kost zo’n € 8.500,-. Het controleren van de verstuivers kost enkele honderden euro’s. Bij de NKC zijn inmiddels 34 meldingen gemaakt van motorschaden, terwijl er 22 gevallen bekend zijn van falende verstuivers. Tot nu toe kregen eigenaren van een Ford die om controle vroegen bij sommige dealers te horen dat dat flauwekul was. Daarna liep de motor alsnog in de soep, in één geval zelfs 20 kilometer na de update van het motormanagement die het risico zou moeten verkleinen. Zie de reactie van Hans Harskamp onder recente reacties rechts op onze site.

Ford draait nu van “een controle kan nooit kwaad” naar “Dat moeten we niet hebben”. Wil iemand de verstuivers gecontroleerd hebben dan moet dat kunnen. Er zal in een nieuwsbulletin richting dealers melding gemaakt worden van de nieuwe richtlijn. Veel dealer zijn niet bekend met de problematiek. Het lijkt alleen voor te komen bij campers en niet bij gewone Transits. Het lange stilstaan in de winter zou een verklaring kunnen zijn. Een eigenaar van een Transit dient de controle overigens wel gewoon zelf te betalen, zo begrijpen we.

Meer over dit onderwerp is te lezen in Kampeerauto 5-2016, die vanaf 27 mei bij de leden wordt bezorgd.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!