ZOEK BINNEN ARTIKELEN

Home Fietsen in de Eifel: een peulenschilletje
Fietsen in de Eifel: een peulenschilletje
Onderweg

Fietsen in de Eifel: een peulenschilletje

 1. 16 juli 2018, 19:00
 2. 2 Reacties

Iedereen die weleens in de Eifel is geweest, weet dat het een heuvelachtige streek is. De prachtige natuur nodigt uit om te wandelen, maar verrassend genoeg ook om te fietsen. Fietspaden vind je op stilgelegde spoorlijnen of langs een riviertje.

Aantrekkelijk aanbod

Door gebruik te maken van de oude infrastructuur, zoals bruggen en viaducten, zijn er fietspaden ontstaan die voor elke recreatieve fietser goed te doen zijn. Een andere mogelijkheid is het volgen van een fietspad langs riviertjes, zoals de Kyll, Sauer, Ahr en Erft. In combinatie met het uitgebreide aanbod van fietsbussen en treinverbindingen is zo een aantrekkelijk aanbod aan fietsmogelijkheden voor de recreatieve fietser gecreëerd. Natuurlijk zie je ook in de Eifel steeds meer e-bikes. Met een beetje trapondersteuning vormen de heuvels geen probleem meer. Trouwens: bezitters van e-bikes kunnen zich op 28 juli 2018 helemaal uitleven tijdens het nieuwe evenement eBike am Ring, op het racecircuit Nürburgring.

Vennbahn: tien keer de grens over

Waar vroeger goederenwagons reden, zijn nu prachtige fietspaden aangelegd. De Vennbahn in het Duits-Belgische grensgebied is waarschijnlijk het bekendst. Ooit werden over deze lijn de kolen vanuit de regio Aken naar de fabrieken in Luxemburg en Lotharingen vervoerd, nu ligt er een prachtig breed fietspad dat door het prachtige landschap gaat. Een groot deel van de route loopt door het schitterende Duits-Belgische natuurpark Hoge Venen-Eifel. Dit is letterlijk een grensoverschrijdende route: tijdens de fietstocht passeer je meer dan tien keer een grens tussen Duitsland, België en Luxemburg. Met de trein kun je vanuit Troisvierges weer terug reizen naar Aken.

Vennbahn Eifel

Een aantrekkelijk alternatief is de Maare-Mosel Radweg. Vanuit Daun in het hart van de Vulkaaneifel met zijn Maaren – de prachtige vulkanische ronde meren – loopt de fietsroute naar het wijnstadje Bernkastel-Kues aan de Moezel. Onderweg kom je nauwelijks hellingen tegen, niet in de laatste plaats vanwege de oude viaducten, bruggen en tunnels waar je gewoon over- en doorheen mag fietsen. Deze 59 km lange tocht kan in beide richtingen worden afgelegd; de Radlerbus MaareMosel brengt fietsers én hun fietsen elke dag meerdere malen weer terug naar het uitgangspunt.

Sauerradweg

Het riviertje de Sauer verbindt de wijnbergen rond Trier met schilderachtige plaatsjes in het Luxemburger Land. Tot de bijzonderheden horen het 200 meter lange stukje fietspad op palen tussen Metzdorf en Wintersdorf, speciaal aangelegd om de wetlands te beschermen. De ca. 60 km lange Sauerradweg volgt zowel een voormalige spoorlijn als de rivier. Fietsbus 441 tussen Bollendorf en Trier stopt onderweg in verschillende plaatsen en maakt zo een flexibele planning van je fietstocht mogelijk.

Ahr-radweg

De Ahr-Radweg loopt van de bron van de rivier in Blankenheim in de Eifel naar de Rijn. Ook hier ligt de fietsroute grotendeels op de oude spoorlijn en je fietst over maar liefst negen viaducten. Naast de wijnbergen langs de Ahr en gezellige wijndorpjes kom je op weg naar Bad Neuenahr-Ahrweiler ook door prachtige natuurgebieden, zoals het Lampertstal met de jeneverbesstruiken. Een aantal spoorlijnen in de regio maakt een aansluiting naar Trier, Keulen en Bonn mogelijk.

eifel

E-bike festival op de Nürburgring

Je met je e-bike helemaal laten gaan waar anders de raceauto’s razen: dat kan tijdens het e-bike festival op de Nürburgring. In het kader van het fietsevenement Rad am Ring (27 t/m 29 juli) mogen op 28 juli fietsers op hun e-bike meedoen aan trainingen en een workshop én  fietsen op het racecircuit.

Meer informatie: www.eifel.info

VORIGE BERICHT VOLGENDE BERICHT

REAGEER OP DIT ARTIKEL

REACTIES

  Truus - dinsdag 17 juli 2018 

  Mag ik informatie over de fietsroutes?

  Beantwoorden

   Luc Schaepkens - donderdag 19 juli 2018 

   Ja hoor. Klik op de link onderaan het artikel.

MEER Onderweg NIEUWS