Erwin Hymer museum

Erwin Hymer Museum: vrijheid in het klein

Uit tips

Momenteel te zien in het Erwin Hymer Museum ‘Freiheit in Kleinformat’. Oftewel, kleine en nog kleinere mobiele kampeermiddelen van weleer. Een aanrader.

Erwin Hymer Museum: altijd verrassend

De volledige titel van deze tentoonstelling luidt: ‘Freiheit im Kleinformat – Von Knutschkugeln, Mäuschen und tollen Kisten’. Dit zijn vee gebruikte Duitse koosnamen voor de kleintjes. Deze kleine exemplaren stonden aan de wieg van het kamperen op wielen en de bijbehorende vrijheid. De trotse bezitters gingen er overal mee naartoe. Ze waren er graag mee onderweg. Dat kunnen we ons nu – met onze slide-outs en vloerverwarming – amper nog voorstellen.

Hymer museum
De afdeling Italië.

In Duitsland spreekt men over deze periode als Wirtschaftswunderzeit. Want steeds meer mensen konden zich steeds meer dingen veroorloven. Een wasmachine, een televisie en een autootje. Uit deze tijd stamt de beroemde BMW Isetta met de deur aan de voorkant. Daarachter hing dan een minicaravan. Of de GoGo-roller met zijspan en de tent achterop. En wat te denken van de chique GoGoMobil met aan de trekhaak een Dethleffs-caravan. Ze staan er allemaal.

Klein maar fijn. Voor het eerst konden niet alleen de rijke mensen zich eigen vervoer veroorloven. De Hanomag ‘Kommissbrot’ en de BMW Dixi 3/15 zijn de oudste exemplaren op de tentoonstelling. Ze stammen uit de jaren twintig. Na de oorlog was er natuurlijk de driewielige Messerschmitt. Met de openklappende bubbel als dak. Een combinatie van een auto en een scooter. Die scooter kwam – mede door het Italiaanse merk Vespa – sterk op vanaf de jaren vijftig.

Erwin Hymer Museum

Meedoen voor het hele gezin

De tentoonstelling is heel interactief. Er is genoeg te doen langs de route. Probeer alle bagage in een mini-auto te krijgen, bedien de pedalen in een mini-auto of doe een quiz. Dit is dus een tentoonstelling voor het hele gezin. Volwassenen betalen 11,50 euro entree. Bezoekers tot 18 jaar mogen gratis naar binnen. De tentoonstelling is dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Op donderdag tot 21.00 uur. Ook de shop en het restaurant zijn dan open. Afstand houden is gemakkelijk in het museum. Het dragen van een mondkapje is niet verplicht.

Adres:
B30 Ulm – Friedrichshafen, afrit Bad Waldsee Nord
Robert-Bosch-Straße 7 Bad Waldsee

Naar de site van het Erwin Hymer Museum.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Relevant