Ervaar de herfst in Noord-Limburg

Onderweg

De herfst is bij uitstek het seizoen dat alle zintuigen prikkelt. Het ruikt buiten zelfs naar herfst: naar gevallen bladeren, paddenstoelen en naar aarde. De wind blaast je haren in je gezicht en de natuur laat een bont kleurenpalet zien. Jas aan, sjaal om of genieten van het zonnetje: de herfst is een prachtig seizoen om erop uit te trekken in Noord-Limburg.

Herfstwandeling mét kids

Noord-Limbug kent maar liefst twee nationale parken: De Groote Peel en De Maasduinen. De natuur is hier het meest indrukwekkend in dit seizoen. Mysterieus, prachtig en kleurrijk en muisstil. Niks aan voor kids? Echt wel! Er zijn namelijk verschillende speciale kinderwandelingen en speeltoestellen onderweg die ervoor zorgen dat ze graag mee gaan. Bij het bezoekerscentrum Buitencentrum de Pelen in Ospel start het Kabouterpad . Een wandeling die kinderen ongeveer 2 kilometer meevoert in de natuur. Op zondag 22 oktober vieren de kabouters er Herfstfeest. Vertelkabouter vertelt spannend verhalen en samen met andere kabouters roosteren kinderen marshmallows op een knapperend vuurtje. Vanaf bezoekerscentrum In de Sluis van Nationaal Park de Maasduinen speuren op woensdag 18 oktober kinderen samen met Dorus het Konijn in de natuur.
Het is ook leuk om op Paddenstoelenspeurtocht te gaan in de Heere Peel of de Schadijkse Bossen. IVN heeft samen met Aan de Drift, pannenkoekenhuis annex bezoekerscentrum, een doe-folder gemaakt die kinderen met andere ogen naar paddenstoelen laat kijken. En op www.liefdevoorlimburg.nl staan maar liefst 13 kinderwandelingen klaar!

Paddenstoelen

Na een paddenstoelenspeurtocht is het natuurlijk extra leuk om paddenstoelen te proeven. Bij De Paddenstoelerij in Grubbenvorst weten ze daar wel raad mee. Hier zijn paddenstoelen het belangrijkste ingrediënt in de lunchgerechten. Naast het proeven kun je via een korte tour zien hoe paddenstoelen gekweekt worden.
Kun je geen genoeg krijgen van paddenstoelen? Neem dan eens een kijkje op de Paddenstoelendag op 22 oktober bij Museum de Locht in Melderslo. Hier is het Nationaal Champignonmuseum gevestigd. Er is die dag extra veel te zien en te proeven op het gebied van paddenstoelen. Kinderen mogen zelf champignons plukken, bieden op champignons met behulp van een veilingklok en er zelfs een ‘boomnimf’ die de toekomst voorspelt. Kinderen mogen gratis naar binnen tijdens de Paddenstoelendag.

Griezelen met Halloween

Ook voor andere activiteiten ben je in Noord-Limburg aan het goede adres. Attractiepark Toverland biedt al jaren een spectaculaire Halloween belevenis. De acht zogenaamde ‘scare zones’ met klinkende namen als ‘Screaming Swamp’ en ‘Villa Phobia’ zijn angstaanjagend leuk. Kinderen kunnen zich, met een speciaal toverstokje, wapenen tegen hun ergste angsten. Griezelen kan op 8 avonden in oktober: op 13, 14, 18, 19, 20, 21, 27 en 28 oktober 2017 en deze editie belooft de meeste huiveringwekkende tot nu toe te worden…
Bij Speelpark Klein Zwitserland gaat het er gemoedelijker aan toe. Kinderen kunnen er in de maand oktober onder andere pompoengezichtjes maken, toverdrankjes brouwen en spinnenweb-suikerspin eten. Dit alles wordt natuurlijk gecombineerd met het spelen in de gigantische speeltuin met de langste buisglijbaan van Europa.
Spannend en sfeervol is het Witte Dame festival in het dorp Grubbenvorst op 22 oktober, gebaseerd op de legende van het Gebroken Slot. Tijdens dit festival wordt het tragische liefdesverhaal van de Witte Dame herbeleefd en wordt Grubbenvorst omgetoverd in een Middeleeuws dorp. Door middel van muziek en theater vertellen 250 Inwoners van het dorp, telkens vanuit een ander perspectief, wat er gebeurd is met de dochter van de herbergier die vervloekt werd vanwege haar ontrouw.
Nog niet genoeg van het griezelen in de herfst? Ook bij het Limburgs Museum gaat het over griezelen. Want vanaf eind september staan in Het Limburgs Museum in Venlo de boeken van meesterverteller Paul van Loon centraal. Wie kent Dolfje Weerwolfje en de Griezelbus niet? Tijdens de leuke familie-expositie ‘De andere werkelijkheid van Paul van Loon’ is er een echte griezelbus te zien en nog veel meer. Leuk meegenomen: de tentoonstelling is behalve leuk ook gericht op leesbevordering.

Even bijkomen

Als de kinderen voldaan in hun bed liggen, kunnen moeders en/of vaders lekker relaxen, bijvoorbeeld in een van de wellnesscentra die Noord-Limburg rijk is. Uniek is Spa Wellness Lomm: daar kan bijvoorbeeld energie opgedaan worden tijdens de zogenaamde Halotherapie. Je neemt plaats in een zoutgrot. Hier verzorgt de zilte lucht je huid en je luchtwegen. Ook Top Alivio Saunacentrum in Horn is op en top genieten. Bij Thermaalbad Arcen ontspan je in een van de vele thermaalbaden, sauna’s of behandelingen, massage of Kobi Do Facial. Speciaal voor de herfstperiode hebben deze wellnesscentra alledrie bijzondere arrangementen.

Arcen

Arcen is niet alleen bekend om haar Thermaalbad. Eveneens aan te raden zijn de sfeervolle Kasteeltuinen. In de herfst staan hier tijdens het evenement Herfstig (14 oktober tot en met 5 november) allerlei laatbloeiers zoals bolchrysanten en Japanse esdoorns in de spotlight. In de avond wordt het extra magisch op het terrein: op de avonden tot en met 29 oktober zijn de Kasteeltuinen betoverend mooi. Je maakt een (korte) wandeling door de ‘Enchanted Gardens’ en geniet van de tuinen in een mix met lichtshows, muziek en sfeer.
Een bezoek aan Arcen kan niet zonder een wandeling over de Maasboulevard en een stop voor wat lekkers op een van de vele (verwarmde) terrassen. Een heerlijke ijscoupe van prijswinnende ijssalon Clevers is in ieder seizoen te versmaden. Bij De Bosrand, net buiten het centrum, kun je heerlijk pannenkoeken eten. Ze hebben keuze uit wel 85 soorten die allemaal vers gebakken worden.

Een korte vakantie plannen?

In Noord-Limburg barst het van de leuke vakantieparken en (familie)hotels. Zoals het kindvriendelijke Van der Valk Hotel Venlo of De Martiene Plats in Merselo waar je op een echte boerderij overnacht. Er zijn drie grote parken van Center Parcs gevestigd in Noord-Limburg en ook fans van de Landal-parken kunnen kiezen uit verschillende mogelijkheden, waaronder het zeer complete De Lommerbergen, De Vers, met woningen aan het water en De Schatberg met erg luxe bungalows. Ga voor een overzicht van alle overnachtingsmogelijkheden naar www.liefdevoorlimburg.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Relevant