elektrische auto Audi E-Tron

Elektrische auto als caravantrekker?

Caravans

Een caravan achter je elektrische auto of plug-in hybride? Het kan. Puur elektrisch is de keus nog erg beperkt. Bij de plug-in hybride valt er echter wel wat te kiezen.

Elektrische auto heeft veel trekkracht

Tot voor kort was het simpel. Wilde je met een 100% elektrische auto een caravan trekken kwam je uit bij het Model X van Tesla. Die heeft namelijk – als enige elektrische auto – standaard een trekhaak en kan daarmee 2250 kilo trekken. Het Duitse blad Caravaning hing er een 1400 kilo zware caravan achter en reed er een route van 304 kilometer mee dwars door de Alpen. De Tesla had er geen moeite mee. De caravan scheelt uiteraard in actieradius. Er moest sneller een oplaadpunt gezocht worden. En het was even wennen: zo is terugschakelen berg op niet meer nodig.

elektrische auto Tesla Model X
Tesla Model X.

Ook Mercedes en Audi hebben nu een elektrisch aangedreven caravantrekker in het aanbod. De nieuwe elektrische SUV’s heten respectievelijk EQC (foto onder de tekst) en E-Tron (foto boven artikel). Ze mogen 1800 kilo aan de haak hangen. Er hangt wel een pittig prijskaartje aan. Met deze drie genoemde merken is de koek ook meteen op. Andere elektrische auto’s met trekhaak of trekgewicht zijn er simpelweg (nog) niet.

elektrische auto Mercedes EQC
Mercedes EQC.

Plug in Hybride als alternatief

Kijken we bij de auto’s die een elektrische motor combineren met een motor op benzine of diesel dan is er heel wat meer keus. In 2016 schreven we al over de Kia Niro met trekhaak. Twee jaar later was er een hele lijst aan mogelijkheden. Nog steeds is er volop keus. Zo mag bijvoorbeeld de VW Passat GTE 1900 kilo trekken.

Ook Audi, Volvo en Mercedes hebben hybride modellen die geen moeite hebben met een caravan. De XC90 Twin van Volvo heeft 2400 kilo en de P400e van Range Rover zelfs 2500 kilo trekgewicht. Absolute top in dit segment zijn de Porsche Cayenne E-Hybrid (foto onder de tekst) en de Mercedes 350 GLE. Zij hebben het maximale trekgewicht van 3500 kilo. Daar is dan ook wel hun prijs naar.

elektrische auto porsche cayenne e-hybrid
Porsche Cayenne.

Er zijn er daarnaast ook genoeg die amper tot niet geschikt zijn als caravantrekker. De bekende Mitsubishi Outlander PHEV bijvoorbeeld valt een beetje tegen met een trekgewicht van slechts 1500 kilo. De 330e en 530e van BMW kunnen 750 kilo aan. En de Mercedes S klasse zelfs nul kilo. Kortom: er zijn momenteel slechts 3 elektrische auto’s om uit te kiezen. Plug-in Hybride auto’s als trekauto zijn er echter volop.

Naar de site van Tesla.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Relevant