Frankrijk

Einde Frans tolpoortje nabij?

Nieuws

De Franse overheid wil van de tolpoortjes af. Opstoppingen en vervuiling zouden in de tijd van automatische systemen achterhaald zijn. Je voertuig online registreren of een apparaatje in de auto. Andere landen als Noorwegen en Portugal gingen Frankrijk voor.

Jaarlijkse ergernis

De tolpoortjes zijn voor vakantiegangers elk jaar opnieuw een bron van ergernis. Is het niet omdat je van de zenuwen je creditcard in de verkeerde gleuf stopt, dan is het wel omdat je altijd in de verkeerde en dus langzaamste rij staat. De Franse overheid heeft weer hele andere problemen met de poortjes. Ze houden het verkeer op, vertragingen en files zijn het gevolg. Dat is ook nog eens slecht voor het milieu. Daarom is er nu een wetsontwerp om de tolhuisjes te laten verdwijnen. De Fransen willen overstappen op een zogenaamd Free Flow systeem. Want je dacht toch niet dat het gratis werd?

Hogere boete

Het Free Flow systeem maakt het mogelijk tijdens het rijden te betalen. Je hoeft er nergens meer voor te stoppen. De Fransen kunnen het afkijken in Noorwegen en Portugal waar een dergelijk systeem al een tijdje draait. Detectiepoorten lezen je nummerplaat, vervolgens zijn er verschillende manieren om de bijbehorende eigenaar te identificeren. Het systeem zal daarmee een verlengde worden van het stedelijk tolproject. Ook dat werkt met nummerplaatherkenning of een apparaat in de auto. Boetes op fraude, momenteel staat daar 35 euro voor, gaan omhoog. Dit omdat de kans op foetelende automobilisten toeneemt met het invoeren van dit systeem.

Bron: Autogids.be

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Relevant