ZOEK BINNEN ARTIKELEN

Home Eerste dieselverbod op Duitse snelweg
Eerste dieselverbod op Duitse snelweg
Nieuws

Eerste dieselverbod op Duitse snelweg

 1. 18 november 2018, 17:00
 2. 4 Reacties

Een Duitse rechter heeft wederom de milieubeweging DUH (Deutsche Umwelthilfe) in het gelijk gesteld. Gevolg: met ingang van juli 2019 gaat het eerste dieselverbod op een Duitse Autobahn in. Het gaat daarbij om de A40 die dwars door de stad Essen loopt.

Alleen nog Euro 6

De afgesproken norm is dat maximaal 40 microgram stikstof aanwezig mag zijn per gemeten kubieke meter lucht. In Essen is dat op verschillende plekken 50 microgram. Hoewel de gemeente aanvoerde dat de lagere waarden door diverse maatregelen uiterlijk in 2020 worden gehaald, was dat volgens de rechter niet voldoende. De autoweg gaat daarom per 1 juli op slot voor alle diesels lager dan Euro 5. Per 1 september mogen zelfs alleen nog diesels met een Euro 6-motor deze weg gebruiken.

A40 Essen Diesel

De regering van de Duitse deelstaat Nordrhein Westfalen heeft inmiddels laten weten in hoger beroep te gaan tegen de beslissing. Een dergelijk zwaar dieselverbod staat niet in verhouding tot de te behalen resultaten, zo is de opvatting. De zwaarte van het vonnis kwam voor de regering als een verrassing. Ook elders in Duitsland worden door de rechter afgedwongen zones deels of geheel afgesloten voor diesels.

diesel

Zo komt er met ingang van april 2019 een zone in Keulen en Bonn. In Mainz gaat het om enkele straten die worden afgesloten voor diesels lager dan Euro 5. Voor diesels van Euro 4 of lager worden hele zones afgesloten. Ook in de steden Berlijn en Stuttgart ligt er inmiddels een rechterlijk vonnis op tafel. Sommige steden weigeren om na een vonnis de opgelegde maatregelen te nemen. De rechtbank onderzoekt momenteel welke maatregelen als vervolgstap zullen worden opgelegd. Of het zover zal gaan dat Duitse ambtenaren de cel indraaien, zal de tijd leren.

Meer weten over de milieuzones? Lees dan ook Milieuzones in het buitenland, voorkom een bon op de mat

VORIGE BERICHT VOLGENDE BERICHT

REAGEER OP DIT ARTIKEL

REACTIES

  Hans Dolislager - zondag 18 november 2018 

  Absurd dat dit mogelijk is in een land waar de bruinkool ontginning opgevoerd wordt. De grootste bron van vervuiling met fossiele brandstoffen.

  Beantwoorden

  Watteeuw - maandag 19 november 2018 

  Slecht idee, al deze auto’s moeten omrijden dus nog meer veevuiling en het is nu al bewezen dat benzine even slecht is.

  Beantwoorden

  Bolle - maandag 19 november 2018 

  Hoe kunnen zien of je meer of minder hebt dan Euro 5 ikzelf heb met mijn camper 6+ Zullen we nu terug andere stickets moeten kopen?

  Beantwoorden

   Luc Schaepkens - maandag 19 november 2018 

   Groener dan de groene sticker bestaat nog niet. Of en wanneer een blauwe sticker komt is nog onzeker. Pas als die er is zal duidelijk zijn voor welke voertuigen en of een andere sticker nodig is voor Euro 6 diesels die nu een groen sticker hebben. We houden verdere ontwikkelingen natuurlijk in de gaten.

GERELATEERDE ARTIKELEN

MEER Nieuws NIEUWS