Duitse camper van het jaar 2019

Campers

Onze oosterburen pakken hun verkiezing van de camper van het jaar gründlich aan. Netjes verdeeld in categorieën naar model, daarna nog eens onderverdeeld in prijsklassen. Zo’n 15.500 lezers van Promobil brachten hun stem uit. De winnaars voor 2019 zijn…

Veel winnaars

De verkiezing kent een categorie alkoofcampers, halfintegralen, integralen en buscampers. Tot zover nog overzichtelijk. Bij de alkoven verdelen ze modellen in duurder of goedkoper dan 50.000 euro. De halfintegralen worden onderverdeeld in een groep boven en onder de 60.000 euro. Bij de integralen ligt die grens bij 80.000 euro. De buscampers horen bij de compacte of de grotere buscampers. Bovenaan de prijsladder is er een groep Luxusliner. De echte neusjes van de zalm, zeg maar. Dan is er nog – los van alle andere groepen – de groep basisvoertuigen. Daarmee is de koek nog niet op, want ook de accessoiremerken worden nog tegen het licht gehouden. Je zou bijna door de bomen de winnaars niet meer zien. Voordeel is wel dat heel veel merken kunnen zeggen dat ze hebben gewonnen.
California Volkswagen 2019

Buscampers

De groep van compacte buscampers is het maatje Volkswagen California (foto hierboven). Die pronkt dan ook – net als vorig jaar – op de eerste plaats. Hij haalde dit jaar 26,3% van de stemmen. Grote stijger in deze groep is de Ford Nugget die op de tweede plek staat. Dat gaat ten koste van de Marco Polo van Mercedes, die uit de top drie vliegt. Op drie – ook gelijk aan vorig jaar – de Hymercar Sydney.
Dan de grotere buscampers, we hebben het dan over maatje Fiat Ducato. Hier zien we de Malibu Van Charming GT van een vierde naar een eerste plek springen dankzij 18,1% van de stemmen. Op twee staat de D-Line van Pössel en op drie de Grand California van VW. Wat je noemt een heel nieuwe binnenkomer, aangezien de voorverkoop net is gestart.

Alkoofmodellen

In de prijsklasse tot aan 50.000 euro wederom bovenaan, de Lyseo Time A van Bürstner (27,1% van de stemmen). De nummers twee en drie van vorig jaar ruilden van plek. Op twee dit jaar de Live Traveller van Knaus en op drie de Trend A van Dethleffs. Winnaar van de import-klasse (niet-Duitse campers) werd de Flash van Chausson, die in Duitsland in vier uitvoeringen verkrijgbaar is vanaf 45.000 euro. (foto hieronder).
Chausson Flash A 2019
In de groep alkoven vanaf 50.000 euro stijgt de Alpa van Dethleffs met stip van nummer zeven naar nummer één (17,4% van de stemmen). Hij is er in drie varianten met een lengte van 7,33 meter tot aan 8.13 meter en weegt 4500 kilo. In Duitsland te koop vanaf 76.500 euro. Hij valt vooral op door de grote zithoek aan de achterkant (foto boven artikel). Op zijn beurt op zijn hielen gevolgd – het scheelde slechts 0,4% – door de Eura Mobil Active One. Op drie eindigt de Cruiser van Concorde.

De halfintegralen

In de groep tot 60.000 euro wint – met 22,9% van de stemmen – opnieuw de Exsis T van Hymer. Op twee eindigt de Eura Mobil Profila en op drie De Carado T. In de categorie boven de 60.000 euro wint de Chic C-Line van Carthago. De Smove van Niesmann+Bischoff blijft staan op plek twee en op drie vinden we de Hymer ML-T.

De integralen

In de groep tot 80.000 euro ziet het podium er als volgt uit: op de eerste plek de Carthago C-Compact Line met een trotse 31,7% van de stemmen. Op twee de Exsis I van Hymer. Op drie de Integra Line van Eura Mobil.
Boven de 80.00 euro zien we de Arto van Niesmann+Bischoff bovenaan. In Duitsland is hij er vanaf zo’n 90.000 euro in dertien verschillende indelingen. Op een tweede plek de Hymer B-klasse SL en op drie de Chic C-Line I van Carthago (foto hieronder).
Carthago chic c I 2019

De Luxusliner

Voor wie het nog wat breder wil en kan laten hangen, zijn er de zogenaamde luxusliner. De Flair van Niesmann+Bischoff wint afgetekend (36,8% van de stemmen). Op twee de Charisma van Concorde en op drie de Palace van Morelo (foto hieronder).
Morelo Palace 2019

De basisvoertuigen

De winnaars bij de basisvoertuigen is met 50,1% van de stemmen – het zal niemand verbazen – de Fiat Ducato. De Mercedes Sprinter staat op twee en komt duidelijk dichterbij. Op drie vinden we de VW Crafter.

De Accessoiremerken

AL-KO wint bij voertuigtechniek en levelsystemen. Truma is de beste bij de verwarmingen. Dometic scoort het hoogst bij de airco’s en de koelkasten. Bij de luifels wint Thule. Oyster heeft de beste tv-schotels.
 
 

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Relevant