Argeles sur mer

Doen: Franse badplaats Argelès-sur-Mer

Onderweg

Argelès-sur-Mer is een Franse badplaats aan de Middellandse zee en zeker een bezoek waard. Zeven kilometer strand en een historisch centrum met een doolhof aan straatjes. Een pittoreske haven en een bergachtig achterland. Het voelt zelfs al een beetje Spaans.

Berg aan de zee

Vanaf Utrecht ben je zo’n 1400 kilometer onderweg naar dit deel van de Franse zuidkust in het departement Pyrénées-Orientales. Dat kan natuurlijk prima met de auto, maar ook de trein is een optie. Het bergachtige achterland dat we noemden, is het wandel- en mountainbikeparadijs Les Albères. De stad Perpignan ligt op 25 kilometer afstand en je zit ongeveer een half uur rijden zuidwaarts van de Spaanse grens. Je kunt zonnebaden aan het strand en ’s middags in de bergen wandelen of een van de vele mountainbike-trails proberen. Hoogste punt van de bergrug is 1157 meter. Argelès-sur-Mer noemt zichzelf ook wel berg aan zee: montagnesurmer

Argelès sur mer

Strand, boulevard en cultuur

Argelès-sur-Mer heeft een prachtig en breed zandstrand met een lengte van 7 kilometer. Het badseizoen loopt van 1 mei tot en met 29 september. Er zijn veel strandpaviljoens. Argelès-sur-Mer voert al vele jaren de blauwe vlag, een Europese erkenning voor een schoon en veilig strand. Voor gehandicapten zijn er verschillende faciliteiten, waaronder een ‘Tiralo’, een speciale strandrolstoel. Aan de boulevard is tot 31 oktober 2019 de gratis fototentoonstelling Argelès Photo Nature te zien.  Het plaatsje heeft een bijzonder rijke geschiedenis met onder meer de kerk van Notre Dames dels Prats uit de 14e eeuw. De klokkentoren is te beklimmen en biedt een mooi uitzicht. Op een steenworp afstand ligt het stadje Valmy met een indrukwekkend art nouveau kasteel van de Deense architect Viggo Dorph Petersen.

Bezoek Spanje, maak een kustwandeling

Een bezoekje brengen aan een Spaanse stad kan natuurlijk ook; de grens is op slechts een half uurtje rijden. Denk dan bijvoorbeeld aan de plaatsen Figueres, Cadaqués of Girona net over de grens met Catalonië. Na het zonnebaden even de benen strekken? Le Sentier du Littoral is een mooie wandeling. Vanaf Argelès tien kilometer verder tot in Port-Vendres. Onderweg passeer je het prachtige dorp Collioure. Loop je in een normaal tempo, dan doe je er ongeveer drie uur over. Je komt langs het strand van Racou, het fort Saint-Elme, de windmolen van Collioure en je kunt een bezoek brengen aan het kasteel van Royal de Collioure.
Argeles sur mer

Campings en camperplaatsen

In en rondom Argelès-sur-Mer vind je bijna 50 campings. Geen andere badplaats in Frankrijk heeft zoveel campings. Hier kun je gegarandeerd altijd een plekje vinden voor je tent of caravan. Verschillende campings waaronder Camping Catalan, Camping Europe, Camping Albizia en camping Car Park Aire du Soleil bieden plaatsen voor campers.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Relevant