ZOEK BINNEN ARTIKELEN

Home Dethleffs eCoco eerste elektrische caravan
Caravans

Dethleffs eCoco eerste elektrische caravan

 1. 24 augustus 2018, 17:00
 2. 6 Reacties

Na de elektrische camper is er nu ook een elektrische caravan. De eCoco van Dethleffs heeft accu’s en kan daarmee zelf rijden. Hij kan zo eventueel ook achter een elektrische auto gehangen worden.

Van eHome tot eCoco

Vorig jaar was het de met zonnepanelen volgehangen eHome camper die de aandacht trok. Actueel gezien het dieselschandaal en het groeiende aantal milieuzones. En als je dan toch bezig bent, waarom niet ook naar de caravan gekeken. Want als straks iedereen de overstap waagt naar een elektrische auto waar blijft de caravan dan? Met een caravan aan de trekhaak gaat de actieradius natuurlijk omlaag. Dethleffs meent daar iets op gevonden  te hebben. De eCoco heeft in de bodem namelijk accu’s en kan daarmee zelf (mee)rijden. De caravan helpt mee met een eigen aandrijving, waardoor de auto er minder aan hoeft te trekken. Is er geen extra aandrijving nodig, bijvoorbeeld bij het remmen of dalen, kan er stroom opgeslagen worden.

Dethleffs

Prototype klaar in 2019

De trend dat auto’s steeds lichter worden met steeds kleinere motoren hoeft daarmee geen bedreiging meer te vormen voor de caravan. Een module stuurt twee elektromotoren aan die zich aan weerszijden van de as bij elk wiel bevinden. Deze zorgt voor een constante waarde voor wat betreft de trekkracht aan de trekhaak. Klinkt leuk, maar momenteel zijn er nog geen zelfrijdende aanhangwagens of caravans. Er is ook geen typegoedkeuring voor. Een prototype om tests mee te doen kan Dethleffs naar eigen zeggen samen met partner ZF binnen het jaar klaar hebben. Voor 2019 staat een rit met een eCoco op de planning vanaf de fabriek over de Alpen tot aan het Gardameer.

Dethleffs

Bijkomend voordeel, een mover is overbodig. Die zit er al op en is via een app te bedienen. Ook gaat de stabiliteit er door dit systeem op vooruit. Het systeem zorgt ervoor dat de caravan onder alle omstandigheden recht achter de auto blijft. Ook een begin van slingeren zal meteen worden ontdekt en door bij te remmen opgelost worden.  De eCoco heeft naast accu’s in de bodem ook zonnepanelen op het dak. Deze laden de accu’s op. Autark is hij daarmee ook nog.

www.dethleffs.nl

 

VORIGE BERICHT VOLGENDE BERICHT

REAGEER OP DIT ARTIKEL

REACTIES

  Hans - vrijdag 24 augustus 2018 

  Kleinere auto’s, caravan helpt mee etc etc.
  Geen opm over het gewicht vd caravan icm batterij pakket.
  Komt dus over als het mee willen surfen op de emoties mbt electrisch rijden zonder dat het echt iets toevoegt.

  Beantwoorden

   Robin - dinsdag 28 augustus 2018 

   700kg

   Jos Mark - woensdag 29 augustus 2018 

   Het mooie is dat het gewicht er eigenlijk niet toe doet Hans. De caravan beweegt zichzelf dus de auto hoeft niet veel te trekken. Al weegt het ding 2000 kilo. Maar, de regelgeving zou moeten worden aangepast want dit is op dit moment niet toegestaan. Een leuke studie is het wel.

  Geert - zondag 26 augustus 2018 

  Amazing !! Ik ga deze ontwikkeling blijven volgen…
  Overigens… onze dit voorjaar gekochte Dethleffs Advantage caravan voldoet geweldig !!

  Beantwoorden

  Wim Flantua - zondag 07 oktober 2018 

  Bij het vernieuwende Detleff-ontwerp e-coco 2019 zie ik nog net iets te weinig “all electric”. Zoals een inductie-kookplaat, gesegmenteerde vloerverwarming, geïntegreerde zonnepanelen, een “huisaccu” (om te koken,verlichting, vloerverwarming), kortom om ook de gasfles definitief tot het verleden te laten horen.
  Nog een vervolgstap te maken, lijkt mij zo.

  Beantwoorden

   patrick - dinsdag 09 oktober 2018 

   Zonnepanelen worden wel genoemd: ze zitten uiteraard op het dak. Een huisaccu is overbodig, want je hebt 80 kWh onder je vloer liggen, en dan kun je inderdaad inductiekoken, vloerverwarmen etcetera. Ook warm water maken / koffie/thee zetten kan allemaal elektrisch. In principe is zelfs een warme douche mogelijk met zoveel accucapaciteit. Een douchebeurt kost maar een paar kWh als je het niet te lang maakt (zeg 20 kW x 6 minuten = 2 kWh) . Ideaal dus!

GERELATEERDE ARTIKELEN

MEER Caravan Dethleffs, Caravans, Video NIEUWS