ZOEK BINNEN ARTIKELEN

Home De breek- en losbreekkabel al op orde?
De breek- en losbreekkabel al op orde?
Accessoires

De breek- en losbreekkabel al op orde?

  1. 14 april 2018, 11:00
  2. 0 Reacties

Wist jij dat er een breekkabel of een losbreekkabel aan een aanhanger of caravan kan zitten? En dat die twee niet hetzelfde zijn? En dat wat regelgeving over deze kabeltjes betreft, Nederland een uitzonderingspositie inneemt?

Wat zijn het en wat is het verschil?

Een losbreekkabel moet aan een ongeremde aanhanger of caravan zitten. De ongeremde aanhanger of caravan kan zelf niet remmen en blijft door deze kabel vastzitten aan het trekkende voertuig. Dan is er de breekkabel. Die moet aan een geremde aanhanger of caravan zitten. Komt deze los van het trekkende voertuig, dan trekt deze kabel de rem aan en breekt vervolgens af. De aanhanger of caravan komt vervolgens zelfstandig tot stilstand.
En dan het vastmaken. Het ligt het meest voor de hand om de kabel om de kogel van de trekhaak te bevestigen. Karabijnhaak vast en klaar. Fout, dat mag in ons land dus niet. De kabel moet om de trekhaak, maar ook nog eens door een zogenaamde hulpkoppeling. Dat is een extra oog aan of naast de trekhaak. Ook een afneembare trekhaak dient te zijn voorzien van zo’n extra oog. Ook Zwitserland hanteert deze regel.

breekkabel 1

Breekkabel niet meer verplicht onder de 750 kilo

In de rest van Europa is het daarentegen wel voldoende om kabel om de trekhaak te doen. Je loopt dan wel sneller de kans dat hij eraf schiet. Een extra oog is hoe dan ook een veiligere oplossing. De meeste fabrikanten adviseren de kabel te lussen. Bij aanhangers tot 750 kilo is een dergelijke kabel niet meer verplicht. Zit hij er wel op, dan mag het een stevige stalen kabel zijn die voorkomt dat de aanhanger of caravan losschiet. Zwaardere uitvoeringen zijn voorzien van de zogenaamde losbreekreminrichting. Een combinatie van beide kabels is uiteraard niet toegestaan. Regelgeving kan per land verschillen. Maar heb je een dergelijke inrichting en een extra oog aan je trekhaak en gebruik je die volgens de regels, dan zit je altijd goed. Zorg natuurlijk wel voor een goed kabeltje.

Breekkabels in verschillende lengtes en diktes vanaf € 5,35.

Koop bij bol.com

VORIGE BERICHT VOLGENDE BERICHT

REAGEER OP DIT ARTIKEL

MEER Accessoires, Uitrusting NIEUWS