De 5 coolste winterkampeertips

Nieuws

Winterkamperen is een geweldige ervaring. Vooral doen dus. Veel hangt daarbij af van je voorbereiding. Deze 5 tips houden je warm en verdienen zeker aandacht voordat je op pad gaat.

Tips waar je het warm van krijgt

1. Butaan bevriest. Zorg daarom in de winter voor een gasfles met propaanvulling.

Butaan is, net als propaan, een vloeibaar gemaakt gas. Je kunt dat bijvoorbeeld zien bij doorzichtige wegwerpaanstekers. Bij temperaturen onder de 0 graden bevriest butaan en komt het niet meer uit de fles. Je kunt er in de winter daardoor niet op koken in je caravan of camper en ook de verwarming stopt ermee. Om dat te voorkomen moet je gasflessen gebruiken met propaan. Bij propaan beginnen dezelfde problemen pas rond de min 42 graden. LPG is een mix van butaan en propaan. Zo lang de lpg-tank in een warme ruimte hangt is hij in de winter prima te gebruiken. In de kou zou echter alleen het deel propaangas gebruikt kunnen worden en blijft het deel butaangas ongebruikt achter in de tank.

wintertips2. Stook in de winter dag en nacht.

Zorg naast constant stoken ook voor ventilatie. Zet het dakluik ’s nachts op een kier. De beste verwarming is een ringverwarming, daarmee blijft ook de vloer constant warm. Denk niet dat de verwarming ’s nachts wel uit kan. Hou er rekening mee dat dag en nacht stoken ongeveer 3 kilo gas per dag kost. Je gasfles van 5 kilo is na twee dagen dus leeg. Op veel wintercampings kun je een grote gasfles huren. Wil je ’s nachts niet je bed uit hoeven omdat het gas op is moet je vooral het filmpje boven het artikel even kijken. Wil je vanaf de piste alvast de kachel een graadje hoger zetten? Lees hier verder.

3. Hou in de gaten dat je schoorsteenpijp boven de sneeuw uitkomt.

Er zijn hiervoor speciale verlengsets te koop. Plaats wel een koolmonoxidemelder in je caravan of camper en dek het rooster van de koelkast af met een winterafdekkap.

4. Voorkom dat je stroomkabel vastvriest door hem dagelijks los te maken.

Je staat er niet bij stil, maar een stroomkabel wordt tijdens het gebruik een beetje warm. Ligt hij over de grond in sneeuw en ijs zorgt hij er daardoor helemaal zelf voor dat hij vastvriest. Je zou de eerste niet zijn die zijn kabel achter moet laten. Elke dag even van de grond af en de sneeuw eraf vegen is de oplossing.

5. Zet je camper of caravan niet op de handrem, want deze vriest vast.

Bij een auto laat je, als je handrem vastgevroren is, het beste je motor een tijdje warmdraaien. Door die warmte komt meestal ook de handrem los. Elektronische handremmen zouden niet vast kunnen vriezen, ze werken namelijk niet met een kabel. Een föhn om de zaak te verwarmen wil ook nog wel eens uitkomst bieden.

Meer wintertips? Lees dan hier verder.

Winterkamperen

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Relevant