Corona

Corona / COVID-19 en kamperen: de actuele situatie per land

Nieuws

Het coronavirus heeft ook gevolgen voor kampeerders. Er geldt een negatief reisadvies. Grenzen sluiten en de situatie verandert per dag. We melden hier de actuele stand per land. En we updaten dit bericht als er nieuwe informatie is.

Situatie per land

Marokko: (1-4): er zijn nog tickets te koop voor de veerboot van Tanger naar Sète, die morgenavond om 18.00 uur vertrekt. Boeken via de website van de ferrymaatschappij: Balearia. Vul alle gegevens in, de ticketservice verwerkt de betaling en de reservering wordt naar de klant gestuurd. Of via het telefoonnummer: +212 539934463 of +212 661499684. De ticketondersteuning verwerkt de betaling en de reservering wordt naar de klant gestuurd. Alleen campers worden toegelaten op de ferry, geen personenauto’s. (31-3): boeken voor de ferry van 2 april naar Frankrijk – alleen voor campers, niet voor personenato’s – kan via deze link. (28-3): de veerboot vanuit Tanger vertrekt morgen. De boot vaart om 16:00 op zondag 29 maart. Er is plek voor 200 campers en 450- personen. Volgende boot naar verwachting donderdag 2 april in de avond. Kijk hier voor alle informatie. (27-3): de veerbootverbinding tussen Marokko en Frankrijk voor camperaars wordt hersteld. De Marokkaanse autoriteiten zijn akkoord, dit heeft de NKC uit betrouwbare bron vernomen. De boot vaart van Tanger naar Sète. Zodra we meer weten, volgen de details. (26-3): vragen en antwoorden voor camperaars die nog in Marokko zijn. Hier te vinden. (25-3): o.a. de Duitse en Franse ambassade spannen zich in een oplossing te vinden voor gestrande camperaars. Van de Facebook-pagina van de Duitse ambassade in Rabat:
– Marokkaanse autoriteiten hebben zojuist de parkeerplaats bij Tanger Med Ferry haven geopend als stand voor kampeerders.
– Er zijn sanitaire voorzieningen en de voorraad is gegarandeerd.
– Wij adviseren alle kampeerders die momenteel in de buurt van Ceuta zijn om dit aanbod te controleren.
– We werken verder aan een Europese oplossing voor de uitgang van gestrande kampeerders.
– De bevelen van de Marokkaanse veiligheidstroepen moeten in ieder geval opgevolgd worden.

(22-3): Door de noodtoestand kunnen camperaars het land niet meer verlaten. Dit kan weken of zelfs maanden gaan duren. De NKC wil deze groep helpen en roept Belgische en Nederlandse camperaars op zich te melden. Op de site van de NKC staat een speciaal formulier. Lees hier het artikel. (21-3): Via de Informatie Service Nederland Wereldwijd.nl blijf je rechtstreeks op de hoogte van de ontwikkelingen in Marokko. Ben je niet meer in Marokko, dan graag afmelden. (20-3): De Marokkaanse autoriteiten hebben alle repatriëringsvluchten vanuit Marokko van Corendon en Transavia voor de komende dagen geannuleerd, meldt de Nederlandse ambassade in Marokko. De eerder door ons gemelde vlucht HV 5756 is vooralsnog de laatste die nog vertrekt. (19-3): Rond 15.50 uur komen er weer twee vluchten vanuit Marokko online op de site van Transavia. Vertrekken morgen, 20 maart. HV2598 vanuit Nador, HV5756 vanuit Marrakech. (19-3): Nederlanders die in Marokko zitten, krijgen langer de tijd om terug naar keren naar Nederland. De Nederlandse ambassadeur in Marokko zegt dat de deadline van komende nacht 00.00 uur is verschoven naar zondag 12.00 uur. Duizenden Nederlanders zijn volgens haar de afgelopen dagen al teruggebracht naar Nederland. Waaronder 167 deelnemers van groepsreizen van de NKC. Deze groep landt vanavond op Schiphol. (18-3) Vlucht van Marrakech naar Eindhoven beschikbaar op de site van Transavia. Vanaf 17.25 uur ongeveer boekbaar. Weer twee vluchten van Transavia, vertrek 19 maart: van Tanger naar Rotterdam (HV5704) en van Marrakesh naar Amsterdam (HV5756). Volg ook de updates op de Facebook-pagina van de Nederlandse ambassade in Rabat. (17-3): Belangrijke info voor mensen in Marokko: er is een extra vlucht beschikbaar op donderdag 19 maart, direct te boeken op de website van Transavia, vlucht van Marrakech naar Eindhoven. Naar de site van Transavia. (17-3): Er is een Transavia-vlucht beschikbaar vertrek 18 maart Agadir – Amsterdam. (16-3-2020): Marokkaanse Nederlanders zijn voorlopig niet welkom in hun land. Na het vliegverkeer liggen ook de ferryschepen tussen Marokko en Spanje stil. Informatie over de actuele situatie in Marokko. En ook op deze site.

Nederland (26-3): Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord bepaalt dat campings in deze regio vooralsnog tot 6 april dichtblijven. Ook in Twente en op de Veluwe en in de Achterhoek gaan vakantieparken en campings dicht. Ook Zeeland gaat hierin mee. In de drie noordelijke provincies moeten sanitairgebouwen van campings en jachthavens dicht tot 6 april. Hier het artikel. (16-3-2020): veel instellingen en horeca dicht. Sociale contacten mijden. Vooralsnog geen inreisbeperkingen.

Portugal: (23-3): alle campings in Portugal moeten dicht. Ben je in Portugal kijk dan op de Facebookpagina van de ambassade voor alle actuele informatie. Ook voor registratie en formulieren. (18-3-2020): Portugal en Spanje laten gestrande camperaars door op weg naar huis. Bron. (16-3): Spanje sluit per 17-3 zijn grenzen voor niet-Spanjaarden. (16-3-2020): In Portugal is de noodtoestand afgekondigd. Veel instellingen zijn dicht. De grens tussen Portugal en Spanje gaat vandaag (16-3) dicht voor al het toeristische verkeer. Bron.

Spanje: (21-3): er is verwarring over een document dat in Catalonië verplicht zou zijn als je onderweg bent. Inmiddels is duidelijk dat dit document niet verplicht is. Bron. (21-3): in de haven van Ceuta (Spaans grondgebied) staat nu een aantal Nederlandse camperaars. Ze wachten daar totdat ze mee kunnen op een ferry richting Spanje. Ze helpen en steunen elkaar. We duimen dat ze vandaag mee over kunnen. Update: de groep is over en staat in Spanje. (20-3): op de Facebook-pagina van ambassadeur Jan Versteeg staat dat het besluit om campings en hotels binnen zeven dagen te sluiten is gepubliceerd. Er is een uitzondering voor onderkomens die op jaar- of seizoensbasis worden verhuurd en hun eigen voorzieningen hebben, mits ze al verhuurd waren op het moment van het afkondigen van de noodtoestand. (18-3) Portugal en Spanje laten gestrande camperaars door op weg naar huis. Bron. (16-3-2020): Spanje zit op slot. Je mag er alleen onderweg zijn als je daar een goede reden voor hebt. Alles – behalve supermarkten en apotheken – is gesloten. Mensen moeten binnenblijven. Regel is dat als je niet thuis bent bij de afkondiging van de maatregelen, je niet hoeft te blijven waar je bent. Je mag dan terugreizen naar je hoofdverblijf. Dit lijkt ook op te gaan voor buitenlanders die in het land verblijven. Laatste nieuws: Portugal en Spanje zijn vandaag (16-3) overeengekomen hun grens te sluiten voor toeristisch verkeer. Hier het hele verhaal. Actuele informatie over de situatie in Spanje.

Frankrijk: (20-3): onderweg in Frankrijk? Zorg dat je een ingevuld formulier ‘attestation de déplacement’ hebt. Anders riskeer je een boete van 135 euro. Overschrijven kan ook. Je kunt het formulier hier downloaden. (17-3): waarschuwing van camperaars onderweg op A1 bij Parijs. Probeert een auto zonder politielogo je aan de kant te zetten, rijd dan door en bel de echte politie. Ook in Frankrijk is het noodnummer 112. (17-3): Frankrijk is in lockdown. Alleen met speciale papieren mag je nog de straat op. Lees hier het artikel op Nu.nl (16-3-2020): Reizen tussen steden wordt ontraden. Alles is dicht behalve apotheken, supermarkten en levensmiddelenwinkels. Vooralsnog zijn er geen inreisbeperkingen Informatie over de actuele situatie in Frankrijk.

Corona

België: (20-3): De Belgische Ardennen gaan op slot voor toeristen. Vakantieparken, pensions en kleine hotels worden gesloten. De burgemeester van Stavelot, Thierry de Bournonville, heeft de maatregel genomen omdat vooral Nederlandse toeristen zich niet aan de regels houden. Het gaat onder andere om wielrenners die het van kracht zijnde samenscholingsverbod – niet meer dan twee mensen – niet respecteren. Fietsen in groepen is verboden. Ook voordelig tanken in België mag niet meer. (17-3): vanaf de 18e is ook België in lockdown. Belgen mogen dan alleen supermarkten, apotheken en banken bezoeken of voor noodgevallen naar buiten. Vooralsnog tot 5 april. (16-3-2020): scholen en horeca gesloten. In het weekend alleen supermarkten en apotheken open. Andere winkels mogen alleen door de week open zijn

Denemarken (16-3-2020): Denemarken heeft vanaf zaterdag 14 maart de landsgrenzen gesloten. Alleen inwoners en mensen met de Deense nationaliteit worden toegelaten. Wel wordt er een uitzondering gemaakt voor bijzondere gevallen, zoals het bezoeken van een terminaal ziek familielid, een begrafenis of een rechtszaak.

Duitsland (16-3-2020): Vanaf maandagmorgen 8.00 uur zijn de Duitse grenzen tussen Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Luxemburg gesloten. Duitsers en goederenvervoer mogen nog door. Anderen moeten een zeer dringende reden hebben. Er is niet aangegeven tot wanneer deze situatie zal duren. Bron: RTL Duitsland. Update 16-3: Duitsers mogen niet meer reizen in eigen land of naar het buitenland. Er zouden geen overnachtingsmogelijkheden meer moeten zijn voor toeristen. Bron. Actuele informatie over de situatie in Duitsland.

Estland (16-3-2020): Vanaf maandag 16 maart sluit Estland de grenzen voor buitenlandse reizigers. Er wordt grensbewaking ingesteld. Alleen inwoners en mensen met een verblijfsvergunning of een familielid in het land zijn dan nog welkom. Eerder sloten alle scholen, musea, sportclubs en bioscopen. Alle openbare bijeenkomsten zijn verboden. De regels gelden tot 1 mei.

Griekenland (16-3-2020): de grenzen zijn gesloten voor reizigers van buiten de EU. De grenzen met Albanië en Noord-Macedonië zijn gesloten. Er geldt een negatief reisadvies zowel voor eigen burgers voor alle internationale reizen.

Groot-Brittannië (16-3-2020): oudere Britten (70+) moeten binnen blijven. De scholen zijn vooralsnog open.

Italië (16-3-2020): Nederland heeft vrijdag 13 maart besloten om vluchten naar Italië te weren. Dit zal vooralsnog twee weken gaan duren.

Kosovo (16-3-2020): In Oekraïne worden alle buitenlanders geweerd. Kosovaren die terug willen, moeten vijftien dagen in quarantaine.

Kroatië (16-3-2020): Mensen die de afgelopen 14 dagen in Nederland of een ander risicogebied zijn geweest, worden in isolatie gezet. Dit geldt ook voor mensen met de Kroatische nationaliteit.

Letland (16-3-2020): Vanaf maandag 16 maart zijn alle internationale vluchten, veerdiensten en bus- en treinverbindingen opgeschort. Per auto mag je nog de grens over. Internationaal vervoer van goederen gaat door.

Litouwen (16-3-2020): In Litouwen zijn buitenlanders vanaf zondagmorgen 15 maart niet meer welkom. Uitgezonderd zijn mensen met een verblijfsvergunning, diplomaten en NAVO-troepen. Vanaf maandag 16 maart sluiten winkels, restaurants en cafés. Supermarkten blijven wel open.

Luxemburg (16-3-2020): scholen zijn gesloten. De grens naar Duitsland is dicht. Reizen wordt ontraden. Informatie over de actuele situatie in Luxemburg.

Noorwegen (16-3-2020): Mensen worden bij aankomst teruggestuurd naar het land van herkomst of moeten 14 dagen in isolatie. Geldt niet voor mensen die vanuit Denemarken, Finland, IJsland of Zweden komen en in de twee weken ervoor ook niet in een ander land zijn geweest. Actuele informatie over de situatie in Noorwegen.

Oekraïne (16-3-2020): Vanaf maandag 16 maart worden alle buitenlanders geweerd. Dit duurt in ieder geval twee weken. Per 19 maart zijn alle reguliere vluchten van en naar Oekraïne geschrapt. Oekraïners op vakantie of op zakenreis wordt geadviseerd terug te keren.

Oostenrijk (16-3-2020): Mensen uit Nederland en andere risicogebieden worden niet meer toegelaten tot Oostenrijk. Het land is vanaf maandag 16 maart bijna geheel op slot. Mensen moeten zichzelf zoveel mogelijk isoleren en mogen niet met meer dan vier anderen samenkomen.

Polen (16-3-2020): Polen sluit vanaf zondag 15 maart voor in ieder geval 10 dagen de grenzen voor alle buitenlanders. Polen mogen het land nog wel in, maar worden dan direct veertien dagen in quarantaine geplaatst.

Slowakije (16-3-2020): De grenzen zijn alleen nog open voor inwoners. Iedereen die terugkeert, moet ongeacht het land van herkomst twee weken in quarantaine en het internationale bus-, trein- en vliegverkeer komt stil te liggen. Scholen en sportcentra sluiten. Winkelcentra in het weekend dicht. Alleen supermarkten en apotheken mogen openblijven. Ook mag internationaal vrachtverkeer doorrijden.

Tsjechië (16-3-2020): De landsgrenzen van Tsjechië worden vanaf 16 maart volledig afgesloten. Tsjechen en buitenlanders die in het land wonen mogen niet naar het buitenland reizen.

Turkije (16-3-2020): Turkije gaat tot 17 april vluchten uit Nederland en acht andere landen weren.

Bron: ANP, Reuters, IATA en Ministerie van Buitenlandse Zaken

corona

Situatie algemeen

NKC 26-3: De NKC adviseert camperaars thuis te blijven. Lees het artikel.

Grenzen 17-3: De buitengrenzen van het Schengengebied zijn vanaf vandaag 12 uur gesloten. Deze maatregel duurt vooralsnog 30 dagen.

Terugreis 17-3: Op het Camperforum schrijven Karin en Henk vandaag terug te zijn met de camper vanuit Spanje. Route en overnachtingsplekken staan in het verhaal. Je leest het hier.

Corona: reisadvies / FAQ

  • Gestrand in het buitenland? Kijk op Bijzondere Bijstand Buitenland.nl
  • Zit je in het buitenland? Het Ministerie van Buitenlandse Zaken is 24/7 bereikbaar op 0031-247 247 247.
  • Informatie over reisadviezen vind je op de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
  • Informatie over reizen en mobiliteit binnen de Schengenlanden op een rij.
  • Klik hier voor veelgestelde vragen over passagiersrechten.


Heb je actuele informatie voor ons? Iets toevoegen? Graag!

Mail het naar contact@campingtrend.nl

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Relevant