Corona

Corona / COVID-19 en kamperen

Nieuws

Hoe staat het ervoor in de verschillende landen? Wat zijn de vooruitzichten? In eigen land mag je onder voorwaarden weer naar de camping.

Edit: dit artikel is niet meer actueel. Het is bijgewerkt tot 13 mei. Voor actuele informatie per vakantieland kijk hier. Voor actuele informatie in eigen land per Veiligheidsregio kijk hier.

Situatie per land

Nederland: (13-5): Nederland verlengt de reisrestricties tot en met 15 juni. Het gaat hierbij om de inperking voor alle niet noodzakelijke reizen van personen naar Europa, maar het geldt niet voor alle EU-lidstaten, alle leden van Schengen en het Verenigd Koninkrijk. (7-5) de marechaussee stopt met het ontmoedigen van het grensverkeer tussen Nederland en Duitsland nu beide landen een versoepeling van de maatregelen hebben aangekondigd. (6-5): per 1 juli mogen op Nederlandse campings en vakantieparken de voorzieningen als sanitairgebouwen weer open. Kijk hier voor een overzicht van het tijdspad van de aangekondigde versoepelingen uit de lockdown. (1-5): in de meeste Veiligheidsregio’s is momenteel privésanitair een voorwaarde om te mogen kamperen. Daarom hebben we een lijst gemaakt met campings met privésanitair in Nederland. (30-4): in de Volkskrant een interessant artikel over toerisme in Europa deze zomer. (30-4): in Brabant is het verbod op recreatief nachtverblijf per direct opgeheven. Campings en camperplaatsen mogen weer open. (30-4): onder voorwaarden kan er weer recreatief overnacht worden in Zeeland vanaf 1 mei. Er mag 15% van de aanwezige plaatsen worden verhuurd aan camperaars met eigen sanitaire voorzieningen. Lees hier wat de versoepeling inhoudt. (30-4): campings, recreatieparken en jachthavens in de regio Rotterdam zijn overdag weer geopend, zo blijkt uit de nieuwe noodverordening van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. In de nieuwe noodverordening, die woensdag werd afgekondigd, staat dat verblijf op campings, recreatieparken, het strand en in de jachthavens tussen 7.00 en 22.00 uur weer is toegestaan. Het is vooralsnog wel verboden om te overnachten op deze plekken. (24-4): in Zeeland mag het toerisme weer langzaam op gang komen. Begin mei mag een deel van de toeristische accomodaties weer opem. Lees hier verder. (22-4): vanaf 24-4 mogen campings in Twente en IJsselland weer gasten ontvangen. De Veiligheidsregio’s stellen hieraan wel voorwaarden. Lees hier het artikel. (15-4): steeds meer winkels – zoals mode, schoenen en sport- en kampeerwinkels – gaan weer open. Er zijn maatregelen genomen die het winkelen op een veilige manier mogelijk maken. De schatting is dat 60% van alle winkels weer open zijn. Dat aantal – en de omzet – groeit. (8-4): het heuvellandschap van Zuid-Limburg is vanaf donderdag 9-4 tot en met paasmaandag 13-4 afgesloten voor dagtoerisme. De veiligheidsregio Zuid Limburg wil zo voorkomen dat er grote groepen mensen bij elkaar komen. (26-3): Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord bepaalt dat campings in deze regio vooralsnog tot 6 april dichtblijven. Ook in Twente en op de Veluwe en in de Achterhoek gaan vakantieparken en campings dicht. Ook Zeeland gaat hierin mee. In de drie noordelijke provincies moeten sanitairgebouwen van campings en jachthavens dicht tot 6 april. Hier het artikel. (16-3-2020): veel instellingen en horeca dicht. Sociale contacten mijden. Vooralsnog geen inreisbeperkingen.

Duitsland: (13-5): Duitsland gaat stapsgewijs zijn grenscontroles afschaffen. Per 15 juni zou er weer vrij verkeer mogelijk zijn. Wel blijft het geldende reisadvies – alleen noodzakelijke reizen – vooralsnog onverminderd van kracht. (15-4): De geldende maatregelen zijn verlengd tot 3 mei. Winkels mogen weer open. Er zullen mondkapjes uitgedeeld worden. In winkels en in het openbaar vervoer wordt het dragen ten zeerste aangeraden. (6-4-2020) In tegenstelling tot eerdere berichten blijft de grens naar Duitsland open. Wel zullen de controles worden opgevoerd. (5-4-2020): Vanaf maandag 6 april gaat de grens van Duitsland met Nederland waarschijnlijk op slot. Het besluit daarover valt morgen. Je moet dan een goede reden hebben om de grens nog over te kunnen (werk of ziekenhuisbezoek). (16-3-2020): Vanaf maandagmorgen 8.00 uur zijn de Duitse grenzen tussen Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Luxemburg gesloten. Duitsers en goederenvervoer mogen nog door. Anderen moeten een zeer dringende reden hebben. Er is niet aangegeven tot wanneer deze situatie zal duren. Bron: RTL Duitsland. Update 16-3: Duitsers mogen niet meer reizen in eigen land of naar het buitenland. Er zouden geen overnachtingsmogelijkheden meer moeten zijn voor toeristen. Bron. Actuele informatie over de situatie in Duitsland.

Griekenland: (7-5): Buitenlandse toeristen zijn deze zomer welkom in Griekenland. Er worden wel voorzorgsmaatregelen genomen. Lees hier het artikel. (4-5):  kapsalons, bloemenwinkels en boekhandels mogen vanaf vandaag weer open zijn. Mensen mogen weer naar buiten, niet alleen voor het boodschappen doen. Wel is het dragen van een mondkapje verplicht. Griekenland is minder hard getroffen dan andere Europese landen, zo blijkt uit de cijfers. (16-3-2020): de grenzen zijn gesloten voor reizigers van buiten de EU. De grenzen met Albanië en Noord-Macedonië zijn gesloten. Er geldt een negatief reisadvies zowel voor eigen burgers voor alle internationale reizen.

Zwitserland: (6-5): Grenzen dicht, campings open voor dagbezoek en vaste plaatsen. Sanitair gesloten, overnachten niet toegestaan.

Marokko: (5-5): Boten van GNV op 12 en 19 mei naar Sète mogen varen. Gekochte tickets zouden om te boeken zijn naar deze data. Neem contact op met GNV via de link in de post van het Franse consulaat. (7-4): met ingang van vandaag is het dragen van mondkapjes verplicht. Het niet dragen kan een geldboete tot 1300dh of een gevangenisstraf tussen 1 en 3 maanden opleveren.
– Marokkaanse autoriteiten hebben de parkeerplaats bij Tanger Med Ferry haven geopend als stand voor kampeerders. (22-3): Door de noodtoestand kunnen camperaars het land niet meer verlaten. Dit kan weken of zelfs maanden gaan duren. (21-3): Via de Informatie Service Nederland Wereldwijd.nl blijf je rechtstreeks op de hoogte van de ontwikkelingen in Marokko. Ben je niet meer in Marokko, dan graag afmelden. Informatie over de actuele situatie in Marokko. En ook op deze site.

Italië: (3-5): Italianen mogen – na 2 maanden lockdown – vanaf maandag 4 mei weer familie bezoeken en door de parken wandelen. Restaurants mogen afhaalmaaltijden verkopen. (26-4): Italië versoepelt vanaf 4 mei een reeks beperkende maatregelen die waren genomen vanwege het coronavirus. Zo komt er meer bewegingsvrijheid voor burgers in hun eigen regio en wordt buiten sporten weer toegestaan. (9-4-2020): lockdown is verlengd tot en met 28 april. (16-3-2020): Nederland heeft vrijdag 13 maart besloten om vluchten naar Italië te weren. Dit zal vooralsnog twee weken gaan duren.

België: (3-5): De grenzen naar België blijven tot en met 8 juni gesloten. Niet essentiële verplaatsingen zijn tot dan verboden. (20-3): De Belgische Ardennen gaan op slot voor toeristen. Vakantieparken, pensions en kleine hotels worden gesloten. De burgemeester van Stavelot, Thierry de Bournonville, heeft de maatregel genomen omdat vooral Nederlandse toeristen zich niet aan de regels houden. Het gaat onder andere om wielrenners die het van kracht zijnde samenscholingsverbod – niet meer dan twee mensen – niet respecteren. Fietsen in groepen is verboden. Ook voordelig tanken in België mag niet meer. (17-3): vanaf de 18e is ook België in lockdown. Belgen mogen dan alleen supermarkten, apotheken en banken bezoeken of voor noodgevallen naar buiten. Vooralsnog tot 5 april. (16-3-2020): scholen en horeca gesloten. In het weekend alleen supermarkten en apotheken open. Andere winkels mogen alleen door de week open zijn

Frankrijk: (3-5): de noodtoestand in Frankrijk is tot 24 juli verlengd. Dit is volgens president Macron noodzakelijk om een begin te kunnen maken met de versoepeling van de strenge lockdownmaatregelen. Het land werkt daarnaast aan een wetsvoorstel om ‘groepen buitenlanders’ te verplichten veertien dagen in quarantaine te gaan als ze het land binnenkomen. De minister van Volksgezondheid maakte vanavond bekend dat dit niet door gaat. Welke maatregelen er wel genomen gaan worden zal in de komende dagen naar buiten worden gebracht. (20-3): onderweg in Frankrijk? Zorg dat je een ingevuld formulier ‘attestation de déplacement’ hebt. Anders riskeer je een boete van 135 euro. Overschrijven kan ook. Je kunt het formulier hier downloaden. (17-3): waarschuwing van camperaars onderweg op A1 bij Parijs. Probeert een auto zonder politielogo je aan de kant te zetten, rijd dan door en bel de echte politie. Ook in Frankrijk is het noodnummer 112. (17-3): Frankrijk is in lockdown. Alleen met speciale papieren mag je nog de straat op. Lees hier het artikel op Nu.nl (16-3-2020): Reizen tussen steden wordt ontraden. Alles is dicht behalve apotheken, supermarkten en levensmiddelenwinkels. Vooralsnog zijn er geen inreisbeperkingen Informatie over de actuele situatie in Frankrijk.

Spanje: ((3-5): Spanjaarden mogen weer buten komen. Per groep – kinderen, sporters, ouderen – krijgen ze een bepaald dagdeel toegewezen waarop ze weer naar buiten kunnen. (13-4): kleine versoepeling van de strenge maatregelen. Ook enkele niet-essentiële werknemers mogen vanaf vandaag weer aan de slag. (21-3): er is verwarring over een document dat in Catalonië verplicht zou zijn als je onderweg bent. Inmiddels is duidelijk dat dit document niet verplicht is. Bron. (21-3): in de haven van Ceuta (Spaans grondgebied) staat nu een aantal Nederlandse camperaars. Ze wachten daar totdat ze mee kunnen op een ferry richting Spanje. Ze helpen en steunen elkaar. We duimen dat ze vandaag mee over kunnen. Update: de groep is over en staat in Spanje. (20-3): op de Facebook-pagina van ambassadeur Jan Versteeg staat dat het besluit om campings en hotels binnen zeven dagen te sluiten is gepubliceerd. Er is een uitzondering voor onderkomens die op jaar- of seizoensbasis worden verhuurd en hun eigen voorzieningen hebben, mits ze al verhuurd waren op het moment van het afkondigen van de noodtoestand. (18-3) Portugal en Spanje laten gestrande camperaars door op weg naar huis. Bron. (16-3-2020): Spanje zit op slot. Je mag er alleen onderweg zijn als je daar een goede reden voor hebt. Alles – behalve supermarkten en apotheken – is gesloten. Mensen moeten binnenblijven. Regel is dat als je niet thuis bent bij de afkondiging van de maatregelen, je niet hoeft te blijven waar je bent. Je mag dan terugreizen naar je hoofdverblijf. Dit lijkt ook op te gaan voor buitenlanders die in het land verblijven. Laatste nieuws: Portugal en Spanje zijn vandaag (16-3) overeengekomen hun grens te sluiten voor toeristisch verkeer. Hier het hele verhaal. Actuele informatie over de situatie in Spanje.

Portugal: (30-4): Portugal gaat per 2 mei (middernacht) de noodtoestand beëindigen. Lees hier het artikel. (23-3): alle campings in Portugal moeten dicht. Ben je in Portugal kijk dan op de Facebookpagina van de ambassade voor alle actuele informatie. Ook voor registratie en formulieren. (18-3-2020): Portugal en Spanje laten gestrande camperaars door op weg naar huis. Bron. (16-3): Spanje sluit per 17-3 zijn grenzen voor niet-Spanjaarden. (16-3-2020): In Portugal is de noodtoestand afgekondigd. Veel instellingen zijn dicht. De grens tussen Portugal en Spanje gaat vandaag (16-3) dicht voor al het toeristische verkeer. Bron.

Oostenrijk (30-4): cafés en restaurants openen weer op 15 mei. Er mogen maximaal vier volwassenen per tafel zitten. Tussen tafels moet een meter afstand zijn. Reserveren verplicht. Eind mei mogen hotels openen. (9-4-2020): mondkapjes in openbaar vervoer, winkels en supermarkten verplicht, Een sjaal mag ook. Winkels weer open, over twee weken ook restaurants en hotels. (16-3-2020): Mensen uit Nederland en andere risicogebieden worden niet meer toegelaten tot Oostenrijk. Het land is vanaf maandag 16 maart bijna geheel op slot. Mensen moeten zichzelf zoveel mogelijk isoleren en mogen niet met meer dan vier anderen samenkomen.

Tsjechië (21-4-2020) de Tsjechische president overweegt de grens voor toeristen nog een jaar lang gesloten te houden. Zo wil hij een nieuwe uitbraak voorkomen. Er mag dan niemand het land in, maar ookniet uit. De maatregel is nog niet definitief. (9-4-2020): vanaf 14 april mogen Tsjechen het land weer verlaten. Hiervoor moeten ze wel een goede reden opgeven en bij terugkeer twee weken in zelfisolatie. (16-3-2020): De landsgrenzen van Tsjechië worden vanaf 16 maart volledig afgesloten. Tsjechen en buitenlanders die in het land wonen mogen niet naar het buitenland reizen.

Denemarken (9-4-2020): per 15 april gaan scholen en kinderopvang weer open. (16-3-2020): Denemarken heeft vanaf zaterdag 14 maart de landsgrenzen gesloten. Alleen inwoners en mensen met de Deense nationaliteit worden toegelaten. Wel wordt er een uitzondering gemaakt voor bijzondere gevallen, zoals het bezoeken van een terminaal ziek familielid, een begrafenis of een rechtszaak.

Noorwegen (9-4-2020): De lockdown loopt af op 13 april. Vanaf 20 april gaan scholen open en mogen de Noren weer naar hun vakantiereizen in de bergen. (16-3-2020): Mensen worden bij aankomst teruggestuurd naar het land van herkomst of moeten 14 dagen in isolatie. Geldt niet voor mensen die vanuit Denemarken, Finland, IJsland of Zweden komen en in de twee weken ervoor ook niet in een ander land zijn geweest. Actuele informatie over de situatie in Noorwegen.

Corona

Estland (16-3-2020): Vanaf maandag 16 maart sluit Estland de grenzen voor buitenlandse reizigers. Er wordt grensbewaking ingesteld. Alleen inwoners en mensen met een verblijfsvergunning of een familielid in het land zijn dan nog welkom. Eerder sloten alle scholen, musea, sportclubs en bioscopen. Alle openbare bijeenkomsten zijn verboden. De regels gelden tot 1 mei.

Groot-Brittannië (16-3-2020): oudere Britten (70+) moeten binnen blijven. De scholen zijn vooralsnog open.

Kosovo (16-3-2020): In Oekraïne worden alle buitenlanders geweerd. Kosovaren die terug willen, moeten vijftien dagen in quarantaine.

Kroatië (16-3-2020): Mensen die de afgelopen 14 dagen in Nederland of een ander risicogebied zijn geweest, worden in isolatie gezet. Dit geldt ook voor mensen met de Kroatische nationaliteit.

Letland (16-3-2020): Vanaf maandag 16 maart zijn alle internationale vluchten, veerdiensten en bus- en treinverbindingen opgeschort. Per auto mag je nog de grens over. Internationaal vervoer van goederen gaat door.

Litouwen (16-3-2020): In Litouwen zijn buitenlanders vanaf zondagmorgen 15 maart niet meer welkom. Uitgezonderd zijn mensen met een verblijfsvergunning, diplomaten en NAVO-troepen. Vanaf maandag 16 maart sluiten winkels, restaurants en cafés. Supermarkten blijven wel open.

Luxemburg (16-3-2020): scholen zijn gesloten. De grens naar Duitsland is dicht. Reizen wordt ontraden. Informatie over de actuele situatie in Luxemburg.

Oekraïne (16-3-2020): Vanaf maandag 16 maart worden alle buitenlanders geweerd. Dit duurt in ieder geval twee weken. Per 19 maart zijn alle reguliere vluchten van en naar Oekraïne geschrapt. Oekraïners op vakantie of op zakenreis wordt geadviseerd terug te keren.

Polen (16-3-2020): Polen sluit vanaf zondag 15 maart voor in ieder geval 10 dagen de grenzen voor alle buitenlanders. Polen mogen het land nog wel in, maar worden dan direct veertien dagen in quarantaine geplaatst.

Slowakije (16-3-2020): De grenzen zijn alleen nog open voor inwoners. Iedereen die terugkeert, moet ongeacht het land van herkomst twee weken in quarantaine en het internationale bus-, trein- en vliegverkeer komt stil te liggen. Scholen en sportcentra sluiten. Winkelcentra in het weekend dicht. Alleen supermarkten en apotheken mogen openblijven. Ook mag internationaal vrachtverkeer doorrijden.

Turkije (16-3-2020): Turkije gaat tot 17 april vluchten uit Nederland en acht andere landen weren.

Bron: ANP, Reuters, IATA en Ministerie van Buitenlandse Zaken

corona

Corona: reisadvies / FAQ

  • Gestrand in het buitenland? Kijk op Bijzondere Bijstand Buitenland.nl
  • Zit je in het buitenland? Het Ministerie van Buitenlandse Zaken is 24/7 bereikbaar op 0031-247 247 247.
  • Informatie over reisadviezen vind je op de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
  • Informatie over reizen en mobiliteit binnen de Schengenlanden op een rij.
  • Klik hier voor veelgestelde vragen over passagiersrechten.


Heb je actuele informatie voor ons? Iets toevoegen? Graag!

Mail het naar contact@campingtrend.nl

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!