ZOEK BINNEN ARTIKELEN

Home Connectivity is het nieuwe toverwoord
Connectivity is het nieuwe toverwoord
Nieuws

Connectivity is het nieuwe toverwoord

  1. 7 oktober 2017, 11:00
  2. 0 Reacties

Naast flinke verkoopaantallen voor campers en caravans is het vooral de zogenaamde connectivity die knalt. De omzet hiervan zal oplopen van nu 100 miljoen tot 300 miljoen rond het jaar 2025. Europees onderzoek wijst dat uit. 

Wat is connectivity eigenlijk?

Google op de betekenis van connectivity en je krijgt: “de aansluitbaarheid van verschillende computersystemen van diverse leveranciers via telecommunicatienetwerken”. Waarmee het helemaal duidelijk is, toch? Nou, we googelen even door en vinden:”term waarmee de verbinding met internet wordt aangeduid”. Dat is al beter te begrijpen. Connectivity in je camper of caravan wil zeggen dat je verschillende apparaten en taken kunt doen via een controlepaneel, je tablet of je smartphone. Er is verbinding, connection. Via Bluetooth of internet.

Dit alles onder de noemer gemak dient de mens. Op je tablet, terwijl je lekker onder je luifel zit, even kijken hoeveel water er nog is. Of hoeveel gas. Of vanaf het terras onderaan de skipiste via je smartphone alvast de verwarming hoger zetten. Of vanaf het strand de airco. Dat soort werk. Dat vat men samen onder de noemer connectivity. Bijna alle fabrikanten zien hierin een meerwaarde. Helaas zijn er daardoor al heel wat verschillende systemen. Iedereen lijkt het wiel te willen uitvinden. De meest mooie namen worden er aan de verschillende systemen gegeven. Maar connectivity is meer.

connectivity

Flinke groei

Hymer heeft onderzoek naar connectivity laten doen. Daarbij werd naar de drie belangrijkste gebieden gekeken. De hierboven geschetste functies, rij assist systemen en zelfrijdende auto’s. Uitkomst is in ieder geval een duidelijke en flinke groei de komende tien jaar van dit soort systemen in de campers en caravans.

De bediening van apparatuur als verwarming en airco, het kunnen aflezen van de hoeveelheid gas en water, de toestand van de accu’s enzovoort zal daarbij de hoofdmoot vormen. Ook bijvoorbeeld navigatie met een internetverbinding valt hieronder. Of besturing middels spraak. Het entertainment-aanbod. De omzet van dit soort systemen zal groeien van 80 miljoen nu naar 210 miljoen in 2025 zo is de verwachting. De rij-assist systemen gaan in diezelfde periode van 8 naar 48 miljoen. Ook routeplanning, het reserveren van plaatsen, verhuuropties en sharing zal steeds vaker als dienst worden afgenomen. De verwachting is een groei van 14 nu naar 40 miljoen binnen tien jaar.

Wat de consument wil

Onderzoek toont aan dat de consument open staat voor dit soort systemen. Ze zien het gemak en de meerwaarde. Het kunnen aansturen van standaardsituaties is voor 81% van de ondervraagden belangrijk. Het hebben van internet in camper of caravan is voor 77% belangrijk. Het automatisch over kunnen zetten van een route op je navigatiesysteem noemt 65%. Voor 59% is het bedienen van de centrale vergrendeling, de airco en het licht een belangrijk onderdeel. Het kunnen uitlezen van alle voertuig gebonden informatie noemt 59%. Verder worden veel genoemd een vorm van alarm bij gaslekkage (88%), plaatsbepaling van het voertuig door GPS (74%), alarm en centrale vergrendeling (65%). Ook achteruitrijcamera’s en camera’s rondom (87%), filemelding (84%), rijstrookbewaking (75%) en een zelfsturende tempomat (71%).

 

En wat het mag kosten

Voor een deel zou connectivity er standaard op mogen zitten. Al zou een derde van de ondervraagden er wel maandelijks een bedrag voor over hebben om via internet diensten te kunnen afnemen. Voor systemen die de veiligheid verhogen willen kopers eenmalig een bedrag van 500 euro (67%) tot 1500 euro (23%) op tafel leggen. Voor de zogenaamde Highway piloot wil 31% zelfs tot 2000 euro gaan.

Hymer heeft de wensen in kaart gebracht en is zich bewust van de toenemende vraag naar dit soort systemen. Al enkele jaren is de fabrikant bezig met het ontwikkelen van verschillende systemen. En natuurlijk heb je daarnaast nog vele andere systemen zoals het iNet-systeem van Truma, de nieuwe Live Stream app van Adria of het iBus systeem van LMC.

 

VORIGE BERICHT VOLGENDE BERICHT

REAGEER OP DIT ARTIKEL

MEER Nieuws NIEUWS

Hoe kampeert Europa?
Nieuws

Hoe kampeert Europa?

Hymer wilde weten hoe Europeanen kamperen en deed onderzoek onder 3800 kampeerders uit negen landen. Hieruit blijkt onder meer dat er een flink verschil is tussen de Nederlandse en de Italiaanse kampeerder. Italiaan versus…

  1. 21 september 2018, 17:00
  2. 0 Reacties
Erwin Hymer Group verkocht!
Nieuws

Erwin Hymer Group verkocht!

Zojuist ontvingen wij het bericht dat Thor Industries – de grootste fabrikant van vrijetijdsvoertuigen in Amerika – EHG (Erwin Hymer Group) heeft overgenomen. In een persconferentie die vanmiddag plaatsvindt, wordt meer duidelijk over de details van…

  1. 18 september 2018, 15:01
  2. 0 Reacties