Commander 8x8 slrv

Commander 8×8 is very big uit Down Under

Campers

De Commander 8×8 op basis van een MAN maakt indruk. Dit Australische exemplaar met achtwielaandrijving heeft zelfs een uitschuifbare zolder.

SLRV Commander 8×8 met twee etages

Hoe groot wil je het hebben? Deze mastodont is zelfs voor Australische begrippen een grote jongen. Ze hebben daar dan ook behoorlijk de ruimte. Iedereen heeft er op z’n minst een pick-up. Een Landcruiser meestal. Maar SLRV Expedition Vehicles – een van de weinige bouwers van expeditievoertuigen in Australië – denkt groter. Ze maken van de krap 8 meter lange MAN TGS 41.480 een camper met twee verdiepingen voor het hele gezin: de Commander 8×8. Kost wat, maar dan heb je ook wat.

Slaapzaal op zolder

Via een klein luik kruip je naar boven. Daar staan zes eenpersoonsbedden. Elk bed heeft aan het voeteneinde een kist voor kleren en andere spullen. Ook onder het bed kun je spullen kwijt. Beetje militaristisch. De zolder heeft aan elke kant drie ramen. Als het dak weer zakt, komen die precies voor de ramen een verdieping lager. Het dak schuift over vier rails omhoog en omlaag. De wanden zijn van gfk, wat zorgt voor optimale gewichtsverhoudingen en een hoge duurzaamheid.

Commander 8x8 slaapzaal

Alles erop en eraan

Beneden zien we achterin een tweepersoonsbed in een af te sluiten slaapkamer. Meteen aansluitend de separate badkamer en het toilet. Voorin een grote rondzit. Daarboven nog een hefbed. Er zijn, behalve de twee stoelen in de cabine, zes zitplaatsen met heupgordel. De keuken is ruim genoeg om voor acht tot tien mensen te koken. Er is een inductiekookplaat, twee ovens en een magnetron. En dan is er ook nog een buitenkeuken verstopt in de bergruimte onder de wasmachine.

Commander 8x8 hefbed

Naast een flinke verwarming heeft de Commander 8×8 natuurlijk ook airco. Er zitten vier compressorkoelkasten in. De stroominstallatie kan het allemaal makkelijk aan. Op het dak ligt een hele batterij aan zonnepanelen. En mochten die een keer uitvallen, dan is er een generator achter de hand. Het drinkwater is gefilterd en de tanks kunnen zo’n 1000 liter opslaan. Achterop twee reservewielen.

Commander 8×8 staat zijn MANnetje

De  TGS 41.480 8×8 van MAN is momenteel zo’n beetje de krachtigste truck die er te koop is. Het draaimoment is 2100 Newtonmeter. De motor is een 12 liter diesel, alle vier de assen zijn te sperren. Twaalf versnellingen en een brandstoftank van 1000 liter. Voorop een 15 tons lier. He familiebedrijf heeft er dertien maanden over gedaan om het eerste exemplaar te ontwikkelen en te bouwen. De prijs? Die is ook big. Omgerekend kost de Commander 8×8 zo’n 1,2 miljoen euro.

Naar de site van SLRV.

bron SLRV foto
Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!