ZOEK BINNEN ARTIKELEN

Home Citroën HY wordt 70 jaar oud
Citroën HY wordt 70 jaar oud
WVTTK

Citroën HY wordt 70 jaar oud

  1. 9 november 2017, 17:00
  2. 0 Reacties

De Citroën HY, oftewel het H model. De ribbelbus, de ultieme frietkot, maar ook vaak dankbaar ombouwproject. Met die geinige neus met Deux Chevaux lampen. En de 2 deurtjes onder de achterklep. Die van Sesamstaat ook. Hij viert zijn 70e verjaardag.

Ribbelbus is jarig

Over fans heeft hij niet te klagen. De bus die in 1947 voor het eerst te zien was op de Automobielsalon in Parijs. Hij was eenvoudig, robuust en je kon er zelf aan sleutelen. Met zijn voorwielaandrijving vond hij al snel zijn weg als verkoopwagen, brandweerbus, postwagen, frietkot en als camper. Hij werd gemaakt tot 1981, toen viel het doek. De teller bleef staan op zo’n 483.000 stuks. Hij was er als H, HY, HX, HW, HZ en als 1600. Met name het laadvermogen verschilde. Hij werd verlengd, van 40 centimeter tot aan 1,2 meter. Er kwamen 20 en 60 centimeter hogere daken. Het dak van de cabine kon op wens ook hoger worden gemaakt.

pixabay

De vering deed denken aan die van een Eend. Niet vreemd, want de eisen bij het ontwerp leken ook op de eisen die aan de Eend werden gesteld. Comfortabel, zuinig, voorwielaandrijving. Voor die aandrijving zorgde in het begin dezelfde motor en bak die ook in de Traction Avant lag. Later werd het die van de DS. Wel werden ze achterstevoren ingebouwd. De motor kwam voor de vooras te liggen. Ook dieselmotoren waren leverbaar, van Perkins en Indénoor. Hij werd in Frankrijk, België en ook in Nederland gebouwd.

Hy Pixabay

www.citroen.nl

 

VORIGE BERICHT VOLGENDE BERICHT

REAGEER OP DIT ARTIKEL

GERELATEERDE ARTIKELEN

MEER WVTTK NIEUWS

Ford en VW gaan samenwerken
WVTTK

Ford en VW gaan samenwerken

Volkswagen en Ford kondigen een samenwerking aan. Vanaf 2022 moeten de eerste gezamenlijk ontwikkelde auto’s te koop zijn. Te beginnen met pick-ups en lichte bedrijfswagens. Een groeiend segment waarin beide grootmachten samen willen optrekken….

  1. 3 februari 2019, 11:00
  2. 0 Reacties