Caravanbanden, die gaan pas lang mee

Caravans

Caravanbanden, die slijten toch amper? Staan het halve jaar droog in een stalling. Komen vaak alleen met mooi weer buiten. Hebben zelfs als ze al heel oud zijn nog veel profiel. Gaan dus heel lang mee. Klinkt mooi natuurlijk, maar is daarom ook niet helemaal waar.

Stilstand en weekmakers

Het lange stilstaan is namelijk niet zo goed voor de banden als mensen wel eens denken. Het begrip vierkante banden heeft een kern van waarheid in zich. Als fabrikanten aangeven dat vervangen binnen een bepaalde termijn gewenst is, fronsen we echter. Ja, die wil natuurlijk verkopen, logisch. Laten we dan naar de wetgever kijken, die is onafhankelijk. In Duitsland is het wettelijk verplicht om bij caravans met een zogenaamde tempo 100 sticker de banden elke zes jaar te vervangen. En dat ongeacht de diepte van het profiel op dat moment.
Wat niet veel mensen weten is dat banden die veel stilstaan net meer te lijden hebben. Dat heeft te maken met de zogenaamde weekmakers in het rubber van de banden. Die kunnen hun werk alleen doen als de banden gebruikt worden. Banden die veel en lang stilstaan worden harder. Daardoor zijn ze ook poreuzer. Nu worden alle banden, hoe en hoeveel je ze ook gebruikt, natuurlijk ouder. Je hoort vaker dat vervanging bij auto’s na vijf tot zes jaar aan te raden is. Om de leeftijd van je banden te controleren heb je het DOT-nummer nodig. Te vinden op de zijkant. De laatste¬†twee cijfers zijn altijd het jaar van productie. De eerste twee cijfers geven de kalenderweek aan waarin de banden zijn gemaakt. DOT 1113 wil dus zeggen dat de band in de 11e week van het jaar 2013 gemaakt is.

Aquaplanning en profieldiepte

Banden zijn belangrijk. Bij caravans krijgen de banden vaak ook nog een behoorlijk (over)gewicht voor hun kiezen. Kijk voor de zekerheid ook eens naar het draagvermogen of loadindex van je caravanbanden. Het profiel moet minimaal 1,6 mm zijn, maar dan rij je eigenlijk al op de grens. Wil je veilig onderweg zijn en wil je niet dat je caravan bij harde neerslag gaat zwemmen, dan is 3 mm nog net acceptabel.

Caravanbanden en bandenspanning

Hoe vaak controleer jij je bandenspanning? Bij een lagere spanning heb je ook meteen een lager draagvermogen en een lagere verantwoorde maximumsnelheid. Overbelasting van een band heeft vaak meerdere oorzaken. Een te lage bandenspanning, een te hoog gewicht, te hoge snelheid. Bij de meeste caravans is 3 tot 4 bar voorgeschreven. Bij kleine wielen, zoals bij vouwwagens, loopt dit soms op tot wel 6 bar. Bedenk dat elke band lucht verliest. Controleer daarom regelmatig de spanning en vergeet daarbij je reservewiel niet. De juiste bandenspanning van auto’s is vaak te vinden op een sticker in de deurstijl. En zorg er dan meteen voor dat je op alle wielen ventieldopjes hebt. Ze zitter er niet voor niets op.
 
 
 
 

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Relevant