Caravan uit de stalling

Caravans

Niet iedereen gaat winterkamperen met zijn caravan. Na een periode in de stalling willen we een veilige en frisse start maken naar de volgende vakantie. Een voorjaarscheck en -schoonmaak. Hier enkele tips en weetjes.

Caravan ophalen: wat te controleren

Als je voor het eerst na de winterperiode de caravan gaat ophalen, vergeet dan je caravanspiegels niet. Door bij je mobiele huisje alles na te lopen, voorkom je ergernis onderweg naar de eerste vakantiebestemming. Je kunt niet alles uitsluiten, maar je kunt wel met een gerust gevoel op pad.

  • Trekhaak en stekker is je trekhaak afneembaar? Kijk dan even of je hem wel bij je hebt. Maak de trekhaak schoon. Verwijder roest met een fijn schuurpapiertje en ontvet hem daarna met spiritus of thinner. Vet hoort niet aan een trekhaak en belemmert een goed functioneren van de stabilisatorkoppeling. Zet als je de trekhaak niet gebruikt een beschermdopje op de kogel om vervuiling en roesten te voorkomen. De stekkerdoos kun je extra beschermen door deze in de winter in te spuiten met siliconenspray of vaseline. Hou er rekening mee dat er 7-polige en 13-polige stekkers en stekkerdozen zijn.
  • De breekkabel, een breekkabel aan je caravan is verplicht. Bij het losschieten van de caravan trekt de breekkabel de handrem aan en breekt. De caravan remt en komt tot stilstand. Controleer of de staalkabel geen beschadigingen heeft en of de kabel goed vastzit. De kabel mag in ons land niet alleen om de trekhaak worden bevestigd, maar moet door een zogenaamde hulpkoppeling. Dit oog zit meestal vast aan de trekhaak en is eventueel ook los te koop.
  • De verlichting controleer je uiteraard elke keer voor het wegrijden. Dat doe je het makkelijkst met zijn tweeën. Een veel voorkomend probleem is dat het verkeerde lampje knippert. Dan heb je een massaprobleem met de geaarde draad.
  • De caravanspiegels, bij een smalle caravan niet verplicht, bij een wat bredere caravan wel. Wettelijk moet er een bepaald vlak zichtbaar zijn in de spiegel. Dat bereik je door de caravanspiegels ver genoeg naar buiten te plaatsen. Verder naar buiten dan de breedte van de caravan. Meest gebruikte soort zijn de zogenaamde opzetspiegels die je aan de autospiegels vast kunt zetten.
  • De banden, controleer de bandenspanning. Vuistregel hierbij is een druk van 3 bar bij een gemiddelde caravan. Vergeet vooral ook je reservewiel niet.

Voor het wegrijden weten we zeker dat de dakluiken, kastdeuren, de koelkast en luiken dicht/op slot zijn. Ook liggen er geen losse spullen meer in de caravan. We doen het rustig aan, want zo’n caravan achter je auto is weer even wennen. Zo schrikken we vaak toch weer even van de stabilisatorkoppeling. Deze kan namelijk behoorlijk kraken tijdens het nemen van bochten. Zo erg dat je je afvraagt of dat wel klopt. Maak je niet ongerust, dat hoort zo. Door deze koppeling ligt de caravan rustiger achter de auto en rij je meer ontspannen. En dan staat hij thuis op de oprit en zijn we nog lang niet klaar.

Caravan voor de deur: checken en schoonmaken

  • Controleer de banden op leeftijd (DOT-code). Richtlijn daarbij is je caravanbanden na zes jaar te laten vervangen. De ANWB heeft het over vervanging na tien jaar. Ook al hebben ze nog een goed profiel is het aan te raden om ze na 10 jaar sowieso te vervangen.
  • De gasinstallatie controleer je elk jaar. De oranje gasslangen buig je om te kijken of er geen scheurtjes zichtbaar worden. Ook een gasdrukregelaar heeft last van slijtage, het membraan kan verdrogen. Aanbevolen is om slangen en drukregelaars na tien jaar te vervangen. Bij een onderhoudsbeurt – eens per twee jaar aanbevolen – hoort een controle op lekkage.
  • Reinig het watersysteem. Je kunt een scheut bleek gebruiken, Steradent-tabletten (gebitsreiniger) of een watersysteemreiniger. Laat dat een paar uur of een nacht inwerken en spoel het systeem daarna goed door.
  • De voorjaarsschoonmaak reinigt en beschermt. Van de buiten- en binnenkant van je caravan tot aan je voortent. Het is even werken, maar je gaat na een goede voorjaarsschoonmaak weer lekker fris op pad.

 

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Relevant