ZOEK BINNEN ARTIKELEN

Home Caravan uit de stalling, kijk ook eens naar de banden
Caravan uit de stalling, kijk ook eens naar de banden
Caravans

Caravan uit de stalling, kijk ook eens naar de banden

  1. 8 april 2018, 17:00
  2. 1 Reacties

Speciale ‘caravanbanden’ bestaan niet. Het gewicht en draagvermogen bepalen welke band geschikt is voor onder de caravan. Wel is het slim om bij een grotere caravan te kiezen voor versterkte banden. Deze bieden optimaal draagvermogen en daardoor heb je een kleinere kans op een klapband.

Controleer de loadindex

Staat er op de zijkant van de band 185 R 14 C 102/100S, dan geeft het hoogste getal na de bandenmaat het draagvermogen aan. In dit voorbeeld is dat 102. Dat staat gelijk aan een draagvermogen van 850 kilo. Deze band is daarmee geschikt voor een caravan met een asdruk (op twee wielen) tot 1700 kilo. Omdat we vaak schrikken als we het daadwerkelijke gewicht van onze caravan zien, is het aan te raden hierin een reserve in acht te nemen. Het draagvermogen haalt de band overigens alleen bij de maximale op de band aangegeven bandenspanning (PSI). Voor kleine caravans kun je gewone autobanden gebruiken. Is je caravan groter en zwaarder, dan liggen er meestal versterkte banden of bestelwagenbanden onder. Versterkte banden zijn herkenbaar aan de letters XL of RF van Reinforced. Bestelwagenbanden hebben vaak de letter C van cargo of commercial.

bandenDe leeftijd

Een leeftijdsgrens is moeilijk te bepalen. Dat hangt bijvoorbeeld af van hoe de caravan is gestald. Is dat koel, donker en droog, dan gaan de banden wat langer mee. Algemeen advies van de branche is om de montagedatum als uitgangspunt te nemen, en dus niet de fabricagedatum. Richtlijn daarbij is je caravanbanden na zes jaar te laten vervangen. De ANWB heeft het over vervanging na tien jaar. Dit is echter niet verplicht. De leeftijd kun je aflezen via de zogenaamde DOT-code. Deze is op de zijkant van de band te vinden. Is die 1316, dan is de band geproduceerd in week 13 uit het jaar 2016. Vaak zien oudere banden er nog prima uit. Toch kan er sprake zijn van droogtescheurtjes en daardoor is de kans op een klapband groter. Sommige verzekeraars stellen eisen aan de leeftijd van banden.

De bandenspanning

Een te lage bandenspanning zorgt ervoor dat het draagvermogen afneemt. De band zal tijdens het rijden ook warm worden. Dit is vaak de oorzaak van een klapband. Omdat je ook niet wilt dat de caravan achter de auto stuitert door een te hoge bandenspanning is het zaak deze voor de reis te controleren. En gaat het dan toch mis, dan is een reservewiel wel zo prettig. Het is aan te raden ook de banden van de auto harder te pompen.

Meer weten over dit onderwerp? Lees dan zeker ook het artikel ‘Caravanbanden’ op Caravantrekker.nl

VORIGE BERICHT VOLGENDE BERICHT

REAGEER OP DIT ARTIKEL

REACTIES

    Gert - zaterdag 21 april 2018 

    Verzekering en kijken wel naar de productie datum ,en keuringseisen bovag ook. Dus montagedatum klopt niet.

    Beantwoorden

GERELATEERDE ARTIKELEN

MEER Caravans NIEUWS