Mag ik de caravan trekken met een B- rijbewijs?

Nieuws

Met een B-rijbewijs mag je alleen caravans trekken tot 750 kilo? Fout, dat klopt niet. Weet jij wat wel mag? Lees het hier.

Wat mag je met een B-rijbewijs?

Veel mensen denken dat je pas een aanhanger mag trekken als je de toevoeging E achter B hebt gehaald. Dat klopt niet. Je mag sowieso altijd een aanhanger of caravan trekken tot 750 kilo (witte kentekenplaat). Is een aanhanger of caravan zwaarder, dan heeft hij een gele plaat met eigen kenteken (en papieren). Ook die mag je in veel gevallen met alleen je B-rijbewijs aan je trekhaak hangen. Het gewicht van de auto en de caravan samen mag niet meer zijn dan 3500 kilo. Dat is (behalve het maximale trekgewicht van je auto) het enige waar je op moet letten.

Kijk naar de gewichten

Een auto en een caravan hebben een zogenaamd leeggewicht. Zonder bagage en later toegevoegde accessoires als een luifel of een airco. Het laadvermogen is het aantal kilo’s aan bagage en personen dat je mee kunt nemen. Leeggewicht en laadvermogen bij elkaar vormen het maximaal toegestane gewicht van je auto of caravan. Het maximale gewicht van auto en aanhanger/caravan samen mag niet over de grens van de 3500 kilo heengaan. Dat wil zeggen dat je met heel wat caravans gewoon op pad kunt met alleen je B-rijbewijs.

Leeggewicht + laadvermogen = maximaal toegestaan gewicht

caravan trekken

Enkele rekenvoorbeelden

Een Adria Action heeft een maximaal totaal gewicht van 1000 kilo. Een Volkswagen Golf 1.4 TSI Highline heeft een maximaal toegestane technische massa (oftewel maximaal totaalgewicht) van 1910 kilo. Samen is dat 2910 kilo. Dat mag met een B-rijbewijs. Je moet echter wel nog even kijken naar het gewicht dat je auto maximaal mag trekken. Voor de Golf uit dit voorbeeld is de maximale massa van het samenstel, zoals auto en aanhanger of caravan samen worden genoemd, 3410 kilo. Anders gezegd mag de Golf maximaal 1500 kilo trekken. Het trekgewicht van je auto is vaak te vinden in het instructieboekje.
Ook kun je het vinden op de site OVI van de RDW. Door je kenteken in te geven zie je alle gegevens van je voertuig. Heb je wel een trekhaak maar staat er op deze site geen trekgewicht? Dan heb je een niet goedgekeurde trekhaak. Daar mag je geen aanhanger of caravan aan hangen. Wel een fietsendrager op zetten. Nog een voorbeeld: de c’go 415 QL van van Dethleffs heeft een maximaal technisch toelaatbaar gewicht van 1200 kilo. Een Opel Astra 1.4 hatchback zit op een maximaal gewicht van 1890 kilo en mag 1410 kilo trekken. Samen wegen ze 3300 kilo. Ook dat mag met je B-rijbewijs.

Maximaal gewicht auto + maximaal gewicht caravan = minder dan 3500 kilo > B-rijbewijs

Maximaal gewicht auto + maximaal gewicht caravan = meer dan 3500 kilo > B+ of BE rijbewijs

De verschillende rijbewijzen

Rijbewijs B: het totaal gewicht van de aanhanger en de auto samen mag niet boven de 3500 kilo komen.
B+, oftewel code 96: gewicht van auto en caravan samen mag niet boven de 4250 kilo komen.
Rijbewijs BE: 
tot 19 januari 2013 automatisch, dan geen beperkingen wat betreft de gewichten (rekening houden met het maximale gewicht dat je auto en je trekhaak aan kan)
–  na 19 januari 2013 geldt dat je aanhanger niet zwaarder mag zijn dan 3500 kilo. Onder bepaalde voorwaarden (zie site RDW) mag het wel.
Lees op onderstaande site alles over rijbewijzen:
www.rijksoverheid.nl

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!