ZOEK BINNEN ARTIKELEN

Home Mag ik de caravan trekken met een B rijbewijs?
Nieuws

Mag ik de caravan trekken met een B rijbewijs?

 1. 24 april 2019, 11:00
 2. 8 Reacties

Een veel gehoord misverstand: als je een B rijbewijs hebt (zonder E) mag je alleen met caravans rijden tot 750 kilo. Dat klopt niet. Als het totaalgewicht van auto en caravan maar onder de 3500 kilo blijft zit je goed. Daarmee heb je met alleen een B-rijbewijs ruim de keus.

Wat mag met B rijbewijs

Veel mensen denken dat je pas een aanhanger mag trekken als je de toevoeging E achter B hebt gehaald. Dat klopt niet. Je mag altijd een aanhanger of caravan trekken tot 750 kilo. Deze hebben de witte kentekenplaat die hetzelfde is als die van de trekkende auto. Is een aanhanger of caravan zwaarder, dan heeft hij een eigen kenteken (met de daarbij behorende papieren). Dat is een gele plaat met een eigen nummer, afwijkend dus van de trekkende auto. Maar ook die mag je in veel gevallen met alleen je B rijbewijs aan je trekhaak hangen. Het gewicht van de auto en de caravan samen mag niet meer zijn dan 3500 kilo. Dat is (behalve het maximale trekgewicht van je auto) het enige waar je op moet letten.

Kijk naar de gewichten

Een auto en een caravan hebben een zogenaamd leeggewicht. Dat is het gewicht dat ze wegen zoals ze uit de fabriek komen. Alles erop en eraan maar zonder bagage of personen. Dus ook zonder eventueel later toegevoegde accessoires als een luifel of een airco. Dan is er het laadvermogen. Dat is het aantal kilo’s aan bagage en personen dat je mee kunt nemen. Gebruik je het hele laadvermogen, gaan alle kilo’s ook daadwerkelijk mee, dan zit je aan de grens van het maximale gewicht dat een auto of caravan mag wegen. Als je het maximale gewicht van de auto en caravan bij elkaar optelt dan mag je met je B rijbewijs niet over de grens van de 3500 kilo heengaan. Dat wil zeggen dat je met heel wat caravans gewoon op pad kunt met alleen je B rijbewijs.

Leeggewicht + laadvermogen = maximaal toegestaan gewicht

Enkele rekenvoorbeelden

Een Adria Action heeft een maximaal totaal gewicht van 1000 kilo. Een Volkswagen Golf 1.4 TSI Highline heeft een maximaal toegestane technische massa (oftewel maximaal totaalgewicht) van 1910 kilo. Samen is dat 2910 kilo. Dat mag met een B rijbewijs. Je moet echter wel nog even kijken naar het gewicht dat je auto maximaal mag trekken. Voor de Golf uit dit voorbeeld is de maximale massa van het samenstel, zoals auto en aanhanger of caravan samen worden genoemd, 3410 kilo. Anders gezegd mag de Golf maximaal 1500 kilo trekken. Het trekgewicht van je auto is vaak te vinden in het instructieboekje.

Ook kun je het vinden op de site OVI van de RDW. Door je kenteken in te geven zie je alle gegevens van je voertuig. Heb je wel een trekhaak maar staat er op deze site geen trekgewicht? Dan heb je een niet goedgekeurde trekhaak. Daar mag je geen aanhanger of caravan aan hangen. Wel een fietsendrager op zetten. Nog een voorbeeld: de c’go 415 QL van van Dethleffs heeft een maximaal technisch toelaatbaar gewicht van 1200 kilo. Een Opel Astra 1.4 hatchback zit op een maximaal gewicht van 1890 kilo en mag 1410 kilo trekken. Samen wegen ze 3300 kilo. Ook dat mag met je B rijbewijs.

Maximaal gewicht auto + maximaal gewicht caravan = minder dan 3500 kilo > B rijbewijs

Maximaal gewicht auto + maximaal gewicht caravan = meer dan 3500 kilo > B+ of BE rijbewijs

De verschillende rijbewijzen

Rijbewijs B: het totaal gewicht van de aanhanger en de auto samen mag niet boven de 3500 kilo komen.

B+, oftewel code 96: gewicht van auto en caravan samen mag niet boven de 4250 kilo komen.

Rijbewijs BE: 

tot 19 januari 2013 automatisch, dan geen beperkingen wat betreft de gewichten (rekening houden met het maximale gewicht dat je auto en je trekhaak aan kan)

–  na 19 januari 2013 geldt dat je aanhanger niet zwaarder mag zijn dan 3500 kilo. Onder bepaalde voorwaarden (zie site RDW) mag het wel.

Lees op onderstaande site alles over rijbewijzen:

www.rijksoverheid.nl

VORIGE BERICHT VOLGENDE BERICHT

REAGEER OP DIT ARTIKEL

REACTIES

  Sander - woensdag 24 april 2019 

  Er staat een fout in jullie artikel :Rijbewijs BE:

  – tot 19 januari 2013 automatisch, dan geen beperkingen wat betreft de gewichten (rekening houden met het maximale gewicht dat je auto en je trekhaak aan kan)

  – na 19 januari 2013 geldt dat je niet zwaarder mag zijn dan 3500 kilo als je de gewichten bij elkaar hebt opteld. Onder bepaalde voorwaarden (zie site RDW) mag het wel.

  Dit laatste zou inhouden dat je niks aan je be hebt,
  Je mag geen aanhanger trekken zwaarder als 3500

  Beantwoorden

  Peter Kremers - vrijdag 26 april 2019 

  Jammer dat u in het artikel ,te pas en te onpas de leeggewicten en laadvermogens gebruikt
  Veel duidelijker zou het zijn om de MTM’s,zoals aangegeven onder F.2 op de kentekenbewijzen/card van auto én caravan te benoemen.
  Dit is het enige criteria wat maatgevend is,ook al zijn de daadwerkelijke gewichten lager.

  Beantwoorden

   Jos Mark - vrijdag 26 april 2019 

   Beste Peter, voor mensen zoals u, die de materie kennelijk onder de knie hebben is dat allemaal heel helder. Voor gewone stervelingen hebben wij geprobeerd in leesbaar Nederlands te verwoorden.

  Bas - maandag 29 april 2019 

  Ik mis denk ik 1 ding. Mij is geleerd, rijbewijs B aanhanger tot 750kg, dan het totaalplaatje max 3500kg,nmaar waarbij het trekkende voertuig zwaarder moet zijn als het getrokken voertuig.

  Beantwoorden

  Cor - dinsdag 25 juni 2019 

  Ik rij een Volkswagen transporter met b rijbewijs ga straks op vac. Met caravan kan dit ?

  Beantwoorden

GERELATEERDE ARTIKELEN

MEER Nieuws, Video NIEUWS