Caravan Check, of PACK-keuring helpen je veilig op weg

Caravans

De Caravan Check, misschien voor komend seizoen al eens aan gedacht? Het kan op meerdere adressen. Maar hoe nodig is zo’n keuring voordat hij weer meegaat achter de auto? Dat hangt voor een groot deel natuurlijk af van het onderhoud dat hij tot nu gehad heeft. En dat kan, als het goed is, alleen de eigenaar weten.
Een onderhoudsbeurt is een hap uit je vakantiebudget. Echter, we willen veilig onderweg zijn met onze caravan. Dus zeker als het een nieuwe of jonge caravan is wil je hem goed bijhouden. Is hij al wat ouder, of koop je hem bijvoorbeeld niet al te duur tweedehands dan willen we die beurt nog wel eens overslaan. Maar toch wil je weten of je er veilig mee weg kunt. Dan kan een Caravan Check een goede middenweg zijn. Die is namelijk goedkoper dan een onderhoudsbeurt. En als hij regelmatig goed onderhoud heeft gehad kan een duurdere beurt best overbodig zijn. Bij een Check kijkt men de caravan op heel wat punten na en vervangt men, uitsluitend na overleg, alleen wat echt noodzakelijk is. Goedkoper maar toch veilig zou je kunnen zeggen. Is hij goed dan ga je met een gerust hart op weg, is er iets niet meer in orde dan krijg je dat te horen en kun je het laten maken.

Caravan Check: een paar voorbeelden

De APK CaravanCheck bij Caravan & Camper Center Nederweert. Kost € 55,- en de volgende punten worden gecontroleerd:
• controle gas / drukregelaar
• controle gasleiding en afpersen
• controle koppeling
• controle wiellagers
• controle uitdraaisteunen
• controle breekkabel
• controle oplooprem
• controle asrubbers / schokbrekers
• controle bandenconditie
• controle bandenspanning
• controle rijverlichting
Je krijgt na afloop een keuringsrapport met de eventuele afkeur- en reparatie-adviespunten. Een herkeuring is, na reparatie bij dit bedrijf, gratis.
Ook bij Profile kun je voor € 75,- je caravan of vouwwagen een controlebeurt laten ondergaan. Aan te raden als hij maanden stil heeft gestaan aldus dit bedrijf. Hier krijg je er gratis stikstofvulling in je caravanbanden bij. (Over de zin of onzin daarvan is genoeg te lezen op het net). Ze controleren op:
– Controle verlichting
– Controle veersysteem
– Controle wiellagers
– Controle uitdraaisteunen
– Controle breekkabel
– Controle bandenconditie
– Controle bandenspanning
– Gratis stikstofvulling in uw caravanbanden.
Bij bedrijven aangesloten bij de FOCWA kun je een zogenaamde PACK-keuring laten doen. Dat staat voor Periodieke Aanhangwagen & Caravan Keuring. Vergelijkbaar met de APK voor de auto. Geen onderhoud dus, mocht er iets nodig zijn dan zal men dat eerst me je overleggen. Je krijgt na afloop een rapport en bij goedkeuring een sticker. De keuring kost € 75,-.
Punten die bij een PACK keuring worden bekeken:
Dissel
Bodem
Schoon water / vuil water systemen
Kranen en pompen
Vul systeem
Toilet
Stroom 240 V
Aarding 12/240 V
Zekeringen
Verlichting 12 / 240 V
Markering
Accu / acculader
Koelkast
Gasstel
Kachel
Afvoer
Boiler
Gas tank
Gas systemen
Vochtmeting
Vering
Banden
Remsysteem
Kentekenbewijs
Hang- en sluitwerk
Caravan Check
Wie erover denkt om voor de komende vakantie een Caravan Check te laten doen, doet er goed aan om eens op de site van zijn eigen dealer te kijken. Of een dealer in de buurt. Vaak kun je daar voor zowel een uitgebreide onderhoudsbeurt als voor een minder dure Caravan Check terecht. Even googelen op een bedrijf in de buurt brengt vaak snel uitkomst. Maak nu alvast een afspraak. Dan zit je niet in de drukte en ben je zeker weten voor de vakantie begint aan de beurt geweest. Met en gerust hart op pad gaan is tenslotte ook wat waard.
www.focwa.nl

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Relevant