Winterhard

Wat is winterhard bij een caravan of camper?

Nieuws

Winterkamperen, dat kan met elke moderne caravan of camper. Toch is niet elke camper of caravan even winterhard. Het begrip winterhard kennen we vooral van planten, maar wat heeft het eigenlijk met campers en caravans te maken?

Testen in categorie II en III

In Duitsland spreken ze van Winterfest en Wintertauglich, winterhard en wintergeschikt dus. Deze twee (beschermde) begrippen lijken veel op elkaar, maar verschillen wel degelijk. In beide varianten zal je niet bevriezen, maar daar houdt de gelijkenis op. Om te weten of een camper of caravan winterhard of wintergeschikt is, kijken we naar de DIN-norm. Voor caravans is dat EN 1645-1 en voor campers EN 1646-1. Daarna volgt een testfase die is onderverdeeld in categorie II (winterhard) en categorie III (wintergeschikt).

De testonderdelen

Het testen in categorie II gaat in twee fases:

Categorie II – Fase 1: de afkoelingstijd
De binnentemperatuur van de testcaravan- of camper wordt met open deur en ramen tot 0 graden afgekoeld. De verwarming blijft minstens tien uur uit.
Categorie II – Fase 2: opwarmen
Als de binnentemperatuur 0 graden is, gaat de verwarming op maximaal vermogen aan. Binnen twee uur moet het interieur tot +20 graden zijn verwarmd. Het meetpunt hiervoor bevindt zich in het midden van de woonruimte op één meter boven de vloer. Binnen in het kampeermiddel bevinden zich nog vijf andere meetpunten die daar allen niet meer dan 7 graden van mogen verschillen.
Categorie II – Conclusie
Voldoet de caravan of camper aan bovengenoemde eisen, dan is hij wintergeschikt.

Het testen in categorie III gaat in vier fases:

Categorie III – Fase 1: de afkoelingstijd
De binnentemperatuur van de testcaravan- of camper wordt met open deur en ramen tot -15 graden afgekoeld. De verwarming blijft minstens tien uur uit.
Categorie III – Fase 2: opwarmen
Als de binnentemperatuur -15 graden is, gaat de verwarming op maximaal vermogen aan. Binnen twee uur moet het interieur tot +20 graden zijn verwarmd. Het meetpunt hiervoor bevindt zich in het midden van de woonruimte op één meter boven de vloer. Binnen in het kampeermiddel bevinden zich nog vijf andere meetpunten die daar allen niet meer dan 7 graden van mogen verschillen.
Categorie III – Fase 3: stabiliseren
De temperatuur in het kampeermiddel blijft een uur lang op +20 graden. Daarna worden de watertanks gevuld.
Categorie III – Fase 4: watersysteemtest
Een uur nadat de watertanks zijn gevuld, volgt een controle van kranen en leidingen.
Categorie III – Conclusie
Is er niets bevroren en stroomt het water goed door? Dan is het kampeermiddel voor alle onderdelen geslaagd en mag het zich winterhard noemen.

In het algemeen kan je zeggen dat de test in totaal uit vier onderdelen bestaat. Wintergeschikt is het voertuig dat slaagt voor de eerste twee onderdelen. Winterhard is het voertuig dat voor alle vier de onderdelen slaagt.

Winterharde caravan van Eriba

Welke caravans zijn winterhard?

Tabbert
De modellen van Tabbert zijn winterhard en optioneel uit te rusten met een Alde-vloeistofverwarming.
Adria
Adria heeft met de Alpina een caravan met xps-isolatie en gfk-bodem. Dit model is standaard voorzien van de Alde Compact-verwarming in combinatie met vloerverwarming.
Weinsberg
Weinsberg heeft de CaraOne Edition Ice.

En dan zijn er natuurlijk de merken die in de sneeuw zijn geboren.
Kabe
Het Zweedse Kabe heeft vijf series en zo’n vijftig winterharde modellen om uit te kiezen.
Polar
Ook Polar heeft zijn roots in Zweden en is winterhard.

Bij verschillende merken is het mogelijk om optioneel voor een winterpakket te kiezen. Daarnaast is het aan te raden om te kiezen voor een kampeermiddel met een verwarmde dubbele bodem.

Winterharde camper van Hymer

De Hymer B-MC T580, camper van het jaar 2019, is eveneens winterhard. Hij kan ook nog eens worden uitgerust met vierwielaandrijving. Daarmee kom je helemaal goed beslagen ten ijs. Ook de buscampers en alkoofmodellen van dit merk horen in het winterharde rijtje thuis. Alkoofmodellen zijn onder winterkampeerders sowieso populair. De koudere cabine is namelijk gemakkelijk met een dik gordijn te scheiden van het woongedeelte. Dat scheelt een flinke koudebrug.

Winterkamperen kan overigens ook in ons eigen land. Een paar suggesties lees je in dit artikel.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!