Campers tot 15.000 euro goedkoper?

Nieuws

Een heikel punt, de Nederlandse BPM is een onhoudbaar vehikel als we de aansluiting in Europa willen houden.

Een bijzondere waarneming die ons als Nederlander vreemd in de oren klinkt, de Nederlandse auto’s zijn de goedkoopste in Europa! Dat komt dan juist weer door diezelfde BPM.
Omdat wij per voertuig gemiddeld meer betalen moeten de importeurs de inkoopprijzen laag houden of de auto’s aanbieden met een interessant pakket aan opties. Voor wie wel eens over de grens heeft gekeken naar een auto of camper weet dat je daar heel andere optiepakketten hebt en dat je in bepaalde gevallen opties mist die wij in Nederland vanzelfsprekend vinden.

Nieuwe campers veel goedkoper?

Ixeo-2016-externDat blijft een spannende zaak. De vraag is namelijk, hoe gaat men de camper waarderen in het nieuwe systeem. Op dit moment dragen wij op een nieuwe camper ongeveer 12.000 euro aan BPM af. Dat is een beetje afhankelijk van de opties die je op het basisvoertuig koopt. Airco op de motor, automaat en lichtmetalen wielen die je af-fabriek bestelt hebben nog invloed op die prijs. De kosten van de opbouw, of dat nu een Concorde of een Chausson is hebben dat niet.

In de ons omringende landen werkt het allang zo. Speciaal voor starters bouwen ze daar campers die onder de 50.000 euro  blijven. Je kan letterlijk een leuke camper aanschaffen voor ca 45.000 euro waar je dan ook nog mee voor de dag kunt komen. Breng je diezelfde camper nu naar Nederland dan is die rond de 12.000 euro duurder door de BPM en is die camper gewoon niet meer zo leuk.

BPM weg in 2017

geldDat is het streven van staatssecretaris Wiebes volgens Nu.nl. Eerder zou ook niet gaan. De ontwaarding van het autobezit van bijvoorbeeld leasemaatschappijen kan deze bedrijven in gevaar brengen. Het wachten is op de hervormingen van de autobelastingen. Die staan voor 2017 tot 2020 op het programma.

Budgetneutraal

Zoals valt te verwachten en ook niet anders kan, zal het geld dat het kabinet hiermee misloopt langs andere wegen worden teruggehaald. Houdt bijvoorbeeld rekening met een verhoging van de wegenbelasting of hogere accijnzen. Maar ook een milieuheffing op de vervuilende dieselmotoren van campers kunnen nog roet in het eten gooien. Maar 12.000 euro minder betalen bij de aanschaf van een camper, dat zien wij wel zitten. We zijn benieuwd.

Caravans

Op Caravans hebben de nieuwe regels geen invloed, De prijs hiervan wordt beïnvloed door de BTW en eventuele importbelastingen.

Wat denk jij?

Discussieer met ons mee over de zin of onzin, onder dit bericht of op onze Facebookpagina.

Meer lezen over het onderwerp?

Nu.nl
AD
Telegraaf

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Relevant