California Beach

California gooit type-aanduiding om

Campers

Hij is er al sinds 1989: de VW California. Deze buscamper heeft een kleiner broertje in de Caddy Beach en een grote zus in de Grand California. De nieuwste versie staat op de T6.1.

Populair vanaf het begin

Al vanaf het begin is de Calfornia een verkoopsucces. Eerst als onderdeel van Volkswagen, nu als zelfstandig merk. Niet goedkoop, maar wel voordelig. En hij blijft zich ontwikkelen. Niet schokkend, maar stap voor stap. De nieuwste verandering betreft de type-aanduiding.

Beach

De basisversie van de California is de Beach (foto boven artikel). Die is er voortaan in twee uitvoeringen: de Camper en de Tour. In de eerste een minikeuken met gaspit. Die verdwijnt in de zijwand als je hem niet gebruikt. De Tour heeft twee schuifdeuren en optioneel een driezitsbank. Dat is meer een personenbus waarin je kunt overnachten. De Beach heeft standaard de 110 pk/81 kW sterke TDI en is er af-fabriek voor 48.796 euro (ex bpm).

California mini-keuken

Dan is er nog een Beach Coast (56.203 euro ex bpm) en Ocean (65,302 ex bpm). Ze hebben een vijf versnellingsbak en voorwielaandrijving gemeen. Ook zijn ze allemaal uitgerust met het nieuwe bedieningspaneel in het dak boven het dashboard. Hiermee bedien je bijvoorbeeld het optioneel hydraulisch openklappende hefdak. Daar slaap je niet meer op een lattenbodem, maar op veerelementen. Ook kun je op dit scherm zien of de bus waterpas staat.

Detailverbeteringen bij California

De schuifdeuren van de kastjes kregen andere grepen. De sfeerverlichting is nu van het led-type. In de achterklep zijn led-spotjes ingebouwd. Dat is handig als je iets moet pakken uit de achterbak of iets wilt inladen in het donker. De handig opgeborgen twee stoelen achterin en de tafel in de schuifdeur zijn uiteraard gebleven waar ze altijd waren.

California Beac

De California kent verschillende standen voor het onderstel. De knop is op Komfort, Normal of Sport te zetten. Na de standaard 110 pk komt er een 150 pk/110 kW versie van dezelfde tweeliter TDI diesel. Optioneel te koppelen aan een semi-automaat met zeven versnellingen. Top is de 199 pk/146 kW motor. Een Beach Camper met deze motor is er voor 58.613 (ex bpm). Hij is er tenslotte ook met 4Motion, de vierwielaandrijving. Dat maakt hem nog eens 3500 euro duurder.

Zorgen om de Grand California

Ondanks alle succes zien we bij VW toch geen lachende gezichten. Dat heeft te maken met het moeizaam op gang komen van de productie van grote broer. Het loopt in de Poolse fabriek iets minder gesmeerd dan gehoopt. De Grand is sowieso al geen vaak geziene gast op de camping of camperplaats. De stroeve samenwerking tussen de autobouwer en de ombouwer van het campergedeelte schijnt hiervoor de reden te zijn

Naar de site van Volkswagen campers.
Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Relevant