ZOEK BINNEN ARTIKELEN

Home Blokkades op Franse snelwegen
Blokkades op Franse snelwegen
Nieuws

Blokkades op Franse snelwegen

  1. 7 november 2018, 11:00
  2. 0 Reacties

In Frankrijk worden op zaterdag 17 november verschillende snelwegen afgesloten. Dit keer zijn het geen boze boeren die blokkades opwerpen, maar ‘gewone burgers’. Aanleiding is de hoge dieselprijs en het voornemen van de regering om er per 1 januari 2019 nog een accijns-schepje bovenop te doen.

Onvrede over hoge accijns

Dat de prijs aan de pomp afhankelijk is van de kosten van een vat olie, dat snappen de Fransen nog wel. Dat die vaten flink duurder zijn geworden weten ze ook. Maar dat de prijs van een liter diesel dit jaar al met 20% gestegen is, vinden ze wat al teveel van het goede. Zeker als je bedenkt dat in Frankrijk 60% van de prijs voor een liter brandstof uit accijnzen bestaat. Het begon met een petitie van een boze ondernemer. Vervolgens riep een automobilistenvereniging iedereen op zijn tankbonnetjes op te sturen naar president Macron. De bijgevoegde standaard-protestbrief werd in één maand 700.000 keer gedownload. Daarna riepen vrachtwagenchauffeurs op tot een blokkade op 17 november. Het geheel begint wat weg te krijgen van een volksopstand.

Frankrijk

Op zo’n vierhonderd plaatsen door het hele land worden blokkades verwacht. Bijna 80% van de Franse bevolking steunt de acties. De hoge brandstofprijs gaat ten koste van de koopkracht, is het meest gehoorde argument. Diesel was in 18 jaar niet zo duur in Frankrijk en de prijzen blijven stijgen. De regering wil de accijnzen verhogen, omdat dat past in het beleid voor het verminderen van het gebruik van fossiele brandstoffen.

Naar Frankrijk? Kijk op onderstaande link waar de blokkades zijn:

www.blocage17novembre.com

 

 

VORIGE BERICHT VOLGENDE BERICHT

REAGEER OP DIT ARTIKEL

GERELATEERDE ARTIKELEN

MEER Nieuws NIEUWS