topmatras

Beter slapen met een topmatras

Accessoires

In menig camper of caravan maak je het bed met behulp van de zitkussens. Dat slaapt lang niet altijd even aangenaam. Een topmatras kan een oplossing zijn.

Topmatras: wereld van verschil

Een topmatras is een dunne matras. Thuis leg je die bovenop je gewone matras. Ook op de camping komt hij van pas. Voor wie niet lekker slaapt op de zitkussens in zijn camper of caravan. Je bent zeker niet de enige die na aankoop van een (tweedehands) kampeermiddel zijn draai in bed niet kan vinden. Vaak schuiven kussens ook nog eens weg. Hierdoor ontstaan er kuilen en gaten. Een topmatras is dan een prima oplossing. Je slaapt een stuk beter.

topmatras

Ruim aanbod

Om te beginnen zijn er twee soorten topmatrassen. De eerste groep maakt – samen met het vaste matras – onderdeel uit van een set. Die zoeken we niet. Wij zoeken een losse topmatras die we over de zitkussens kunnen leggen. Topmatrassen zijn er van de betere merken als Auping en Swiss Sense. Bij Auping beginnen de prijzen bij 60 euro. Swiss Sense begint vanaf 130 euro. Bij de Ikea spreken ze van een dekmatras. Hier beginnen de prijzen eveneens rond de 60 euro.

Een topmatras kan gemaakt zijn van verschillende materialen:

  • Koudschuim: een goede ventilatie en vochtregulatie. Dit komt door de open structuur van dit materiaal. De matras is goed ademend. Wel zo prettig in warme landen en de daarbij horende transpiratie. Daar komt een prettige prijs nog bij.
  • Traagschuim: vormt zich naar je lichaam. Voelt in de zomer zachter aan dan in de winter. Het materiaal is namelijk temperatuurgevoelig. Het werkt drukverlagend, wat prettig is voor mensen met rugklachten. Nadeel is dat warmte minder goed wordt afgevoerd.
  • Latex: dit materiaal past zich aan je lichaamsvorm aan. Daardoor heb je overal een perfecte ondersteuning. Je voelt weinig tot geen tegendruk. Een ander groot voordeel is dat latex een open celstructuur heeft.
  • Polyester: het goedkoopste materiaal. De vochtregulatie is redelijk. Maar het materiaal is ook warmte-isolerend. Dat maakt het al snel te warm in bed. Toch worden deze topmatrassen veel gebruikt in caravan en camper.
  • Polyether: wat is het verschil tussen polyester en polyether? Polyether heeft een fijne structuur. Polyester een grove. Polyether voelt stevig aan, polyester zacht.

Kijk voor de verschillende eigenschappen van materialen ook eens op deze site.

De voordelen van een topmatras

Een topmatras is licht van gewicht. Daardoor is hij gemakkelijk om te draaien. Overdag rol je hem op en past hij onder de bank. Zo kun je van het bed ook weer een zithoek maken. We zien ook vaak dat de opgerolde topmatras dienst doet als lekkere kussenrol. Zijn de zitkussens helemaal doorgezakt, dan los je dat met een topmatras overigens niet meer op. Wel werkt hij comfortverhogend. En hij voorkomt dat je ’s nachts wegzakt in de kier tussen twee kussens. Een topmatras kan op maat worden gemaakt. Je hebt dan drie tot vier weken geduld nodig. Het op maat laten maken is doorgaans niet duurder dan een matras met een standaardmaat.

Aan jou de keus

  • Koudschuim topmatras. Hij is er in verschillende maten en ventileert prima. Wel zo prettig in warme landen. In de bedmaat 140 bij 200 centimeter kost hij 100 euro. Bekijk hem hier.
Topmatras
  • Traagschuim topmatras. Een topper met een hoge kwaliteit NASA traagschuim. Traagschuim wordt zachter door lichaamswarmte. Daardoor zal het materiaal zich voegen naar de vorm van het lichaam, waardoor het gewicht van het lichaam beter wordt verdeeld over het oppervlak. Ook komt het na indrukken langzaam weer terug in zijn oorspronkelijke vorm. In de bedmaat 140 bij 210 centimeter kost hij 130 euro. Bekijk hem hier.
  • Polyester topmatras. Voeg een extra comfortlaag toe aan je matras door middel van deze 3D Air Hotel Topping. Deze matras heeft een kern van 100% polyester hollow fiber met een vulgewicht van 700 gram en zorgt voor meer stabiliteit en comfort. Vanwege de dubbele tijk heeft de topmatras een optimale ventilatie en warmtetransport. De matras is zo’n 3 centimeter dik. Hij kost 40 euro. Bekijk hem hier.
topmatras
  • Polyether topmatras. Het polyether topmatras is ca. 7 cm dik met afritsbare en wasbare tijk. Dit topmatras is een Nederlands topproduct en wordt speciaal vervaardigd met een Bamboo Tijk, is anti-allergisch en huisstofmijtvrij. In de bedmaat 80 bij 200 kost dit matras 109 euro. Bekijk de matras hier.
  • Latex topmatras. Deluxe zegt het al. Een heerlijke topper voor een perfecte nachtrust met een hoogwaardige luxe tijk. Deze Latex Deluxe topper is circa 6 cm dik en heeft een latex kern met een luxe zachte anti-huisstofmijt tijk er omheen. Hij kost in de bedmaat 120 bij 200 centimeter 180 euro. Bekijk hem hier.
topmatrassen
Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Relevant