België

België: reddingsstrook en milleuzone Wallonië

Nieuws

België voert per 1 oktober – na o.a. Duitsland – de zogenaamde reddingsstrook in. Het gewest Wallonië gaat stapsgewijs oudere voertuigen weren.

België verplicht reddingsstrook

 De zogenaamde reddingsstrook kennen we al uit Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg, Tsjechië en Hongarije. Met ingang van 1 oktober is hij ook verplicht in België. Bedoeling is dat er op wegen met meer dan één rijstrook een strook openblijft voor de hulpdiensten. Daartoe moeten de auto’s op de meest linkerstrook zo links mogelijk gaan rijden. Auto’s op de rechter baan of banen houden zoveel mogelijk rechts. Daarbij is het niet de bedoeling dat je op de vluchtstrook gaat rijden. Daar kunnen namelijk nog bergingsvoertuigen voorbij willen. De reddingsstrook is verplicht op alle wegen met meer dan één rijbaan. Dus niet alleen snelwegen. Hoe het werkt kun je zien in onderstaande video van de Duitse ADAC.

Wallonië per 1-1-23 milieuzone

België

Het Belgische gewest Wallonië (op de foto boven het artikel Bouillon) zal met ingang van 1-1-2023 in zijn geheel een milieuzone vormen. Stapsgewijs zullen oudere diesels en benzinevoertuigen verboden worden in deze zone. Dat begint per 2023 met voertuigen van voor 1996. Vanaf 2030 zouden dan ook voertuigen met Euronorm 6 niet meer welkom zijn. Zie het overzicht naast de tekst voor de verschillende stappen. Er zijn uitzonderingen. Zoals voor auto’s die minder dan 3000 kilometer per jaar rijden. Ook komt er nog een regeling voor oldtimers. Steden als Eupen en Namen zullen waarschijnlijk al eerder een milieuzone invoeren.

België is en blijft natuurlijk een prima vakantieland. Weten wat er in Wallonië allemaal te doen is? Kijk daarvoor op deze site.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Relevant