Zwarte Woud

Beleef de natuur in het Zwarte Woud

Onderweg

De natuur echt beleven? Dat kan nergens zo intensief als in het Zuidwesten van Duitsland, in en rond het Zwarte Woud. Dat kan op veel verschillende manieren.

Vakantieregio Zwarte Woud

Het Zwarte Woud is het grootste middelgebergte van Duitsland. Hier zijn talrijke wandel- en fietspaden te vinden. Maar je kunt het buitenleven ook op andere manieren ontdekken. Bij het canyoningen bijvoorbeeld, als je de loop van een rivier volgt. Of wanneer je een expeditie in een mijn maakt. Zoek in de Clara-mijn naar mineralen. Ga goud zeven aan de Rijn. Of ‘vlieg’ bij de Hirschgrund Zipline aan een staaldraad over dalen en dennen. Er zijn steeds meer bijzondere mannieren om in het Zwarte Woud de natuur te beleven.

Hochschwarzwald

Dicht tegen de Zwitserse grens ligt de regio Hochschwarzwald. Rondom de Titisee en de Feldberg, op zo’n 30 kilometer van Freiburg. Hier vind je uitgestrekte wouden, ruige kloven, watervallen en panoramische vergezichten. Er ligt een netwerk van bewegwijzerde wandelpaden van zo’n 1700 kilometer.

Nieuw is de ‘Säbelthomaweg’. Dit nieuwe Schwarzwälder Geniesserpfad leidt je aan de hand van verhalen van veldwachter Thoma door dichte bossen en het mystieke moerasmeer Mathisleweiher naar de mooiste uitzichtspunten rondom Hinterzarten. Onderweg kom je voorbij een rustpunt waar drinken voor je klaar staat terwijl je gelijktijdig geniet van een geweldig uitzicht op de Feldberg.

Deze Schwarzwälder Geniesserpfade staan bekend om hun fantastische uitzichten en rustpunten met specialiteiten uit de regio. Deze wandelingen vallen in de categorie Premium-wandelroutes. Het Deutsche Wanderinstitut verstrekt deze titel aan afwisselende rondwandelingen van 6 tot 15 kilometer door interessante landschappen en die ook nog eens goed gemarkeerd zijn.

Nationalpark Schwarzwald

Rondom Baiersbronn en het ruige Mugtal vind je dichte dennenbossen, hellingen en hooivlaktes, maar ook moerassen en meertjes uit de ijstijd. Dit gebied is het best te verkennen te voet. Er zijn routes voor de minder actieve vakantieganger en voor sportievelingen. Van dagwandeling tot vijfdaagse tocht. Te paard de natuur in kan hier ook. Voor de fietsliefhebber is er o.a. de Tour de Murg. Een 63 kilometer lange tocht. Je moet 124 hoogtemeters overwinnen. Het goede nieuws is dat er 746 bergafwaarts gaan. Meer actie? Dan kun je op de wildwaterrivier de Murg raften of kayakken.

Schwarzwaldkaart

Met de verschillende gastenkaarten kan je nu zeer gunstig en in veel gevallen zelfs zonder te betalen, gebruik maken van het aanbod in het Zwarte Woud. Met de Schwarzwaldkaart heeft de vakantieganger in het gehele Zwarte Woud bij meer dan 160 attracties gratis toegang of korting. De kaart is overal in het Zwarte Woud en ook online te koop. Zo’n driehonderd accommodatieaanbieders in de vakantieregio Hochschwarzwald geven hun gasten vanaf twee overnachtingen een gastenkaart cadeau. Vele hotels en andere accommodaties in de regio Nationalpark bieden hun gasten de ‘Schwarzwald Plus’-kaart aan waarmee zij de regio op een bijzondere manier en vaak gratis kunnen beleven.

In de winter is het Zwarte Woud ook een aanrader. Lees hier enkele tips.

Naar de site van Schwarzwald-tourismus.de

bron Foto boven artikel: Wandelen in het Zwarte Woud ©Kunkel foto
Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Relevant