APK blijft zoals hij is

Nieuws

Het Nederlandse systeem van apk keuringen blijft zoals het is. Ook de frequentie van het keuren verandert niet. Dat heeft minister Schultz de Kamer per brief laten weten.

Gecertificeerde keurmeesters blijven onder toezicht van de RDW verplichte periodieke autokeuringen uitvoeren. Ook de frequentie blijft ongewijzigd. De Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad van Ministers hebben een principeakkoord bereikt over een Richtlijn (in plaats van een Verordening), waarin meer ruimte is voor nationale verschillen. De BOVAG is blij met het principeakkoord. De minister schrijft o.a.: “Het goedwerkende Nederlandse apk-systeem blijft intact. De Nederlandse burger en het bedrijfsleven worden niet opgezadeld met een onnodige forse lastenverzwaring.”

images-3

Een compliment voor het Nederlandse keuringssysteem zo zegt de BOVAG. Nederland heeft door dit systeem, waarbij een APK vaak samen gaat met een onderhoudsbeurt, het beste en meest onderhouden wagenpark van Europa. Inhoudelijk zal de APK op Europees niveau verder worden geharmoniseerd en ook dat is een goede zaak.

Vanaf 2022 moeten ook motorfietsen verplicht gekeurd worden, tenzij lidstaten hier iets anders op kunnen verzinnen wat een zelfde verkeersveiligheid kan garanderen. De minister denkt alternatieven te kunnen vinden waarmee dat mogelijk is. Voor aanhangwagens (inclusief caravans) en brom- en snorfietsen komt er vooralsnog geen apk-plicht, maar de Europese Commissie wordt wel opgedragen hier uitgebreid onderzoek naar te doen.

Unknown-3

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Relevant