milieuzones

ANWB wijst de weg in Franse milieuzones

Nieuws

Milieuzones kunnen nogal verschillen. Zelfs binnen één land. In Frankrijk heeft vrijwel elke stad of departement eigen regels. De ANWB wijst met een speciale pagina de weg.

Schaf op tijd een sticker aan

Duitsland doet het met één sticker en vier kleuren. Die sticker is geldig in het hele land. In principe doet Frankrijk hetzelfde, maar dan met zes verschillende kleuren. Je vraagt op een speciale site een sticker aan. Die kost 4,51 euro. Kopen dus, want voor dat geld wil je niet voor verrassingen komen te staan. Op onderstaande site van de ANWB – Milieuzones in Frankrijk – staat stap voor stap beschreven hoe en waar je hem kunt bestellen. Er zijn ook commerciële sites die hem verkopen. Daar betaal je echter soms ook flink meer voor precies dezelfde sticker. Hou er rekening mee dat een aangevraagde sticker tot tien werkdagen op zich kan laten wachten. Volg het stappenplan en er kan niets mis gaan.

milieuzones

Frankrijk heeft zes verschillende stickers. Je voertuig valt in een van de zes categorieën. Het soort voertuig, de leeftijd en de uitstoot (Euronorm) bepalen in welke categorie. Dat zijn 0 (groen), 1 (paars), 2 (geel), 3 (oranje), 4 (rood) en 5 (grijs). Groen is de meest schone groep. Dat zijn elektrische voertuigen of voertuigen die op waterstof rijden. Zij hebben overal toegang. Rij je op lpg, dan krijg je altijd een paarse sticker. De sticker heet certificat qualité de l’air. Maar in de praktijk spreekt men vaak van de pastille Crit’Air of vignette Crit’Air. Wil je weten in welke categorie jouw voertuig valt? Kijk dan op deze site. Geen of een verkeerde sticker kan een rijverbod en een boete van 68 euro opleveren.

Alle Franse milieuzones op een rij

Er zijn drie verschillende soorten milieuzones in Frankrijk:

  • Lage-emissiezone (ZFE)
  • Tijdelijke milieuzone (ZPA)
  • Permanente milieuzone (ZCR)

Kijk op onderstaande pagina van de ANWB voor meer uitleg. Je ziet waar deze milieuzones zijn en je leest hoe de vrijstelling voor invaliden en oldtimers werkt. De nodige steden staan apart genoemd, zoals Parijs, Lille en Straatsburg. Klik erop en lees de actuele informatie bij de betreffende milieuzone. Zo is de zone van Parijs de enige permanente milieuzone in Frankrijk. Verder vind je er actuele informatie per stad of departement. Onderaan de pagina nog de nodige handige links voor als je naar Frankrijk gaat. Een aanrader om te bekijken voor vertrek, bon voyage!

Naar de ‘Milieuzones in Frankrijk’-pagina van de ANWB.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!