ANWB tegen, BOVAG vóór APK voor caravans

Nieuws

ANWB: APK voor caravans moet van tafel

 

carvon-caravans-onderhoud-en-reparatie-moverDe ANWB is fel tegen de Europese plannen om ook caravans onder de APK te laten vallen. Het Europees Parlement besloot afgelopen week over het plan om caravans boven de 750 kg en onder de 3500 kg iedere twee jaar te keuren. De eerste keuring zou plaatsvinden wanneer de caravan vier jaar oud is. De ANWB is een uitgesproken tegenstander van een APK voor caravans. Volgens de bond helpt een APK voor caravans niet om de verkeersveiligheid te verbeteren en worden caravanbezitters onnodig op kosten gejaagd. De belangenvereniging stelt dat er geen bewijs is dat een periodieke keuring voor caravans zal helpen om de verkeersveiligheid te verbeteren.

Praktische problemen
Naast volgens de ANWB onnodige kosten zal de invoering van een APK voor caravans voor veel praktische problemen zorgen, zo verwacht de ANWB. Caravans die in het buitenland zijn gestald zullen in veel gevallen moeten worden teruggehaald naar Nederland. In sommige landen zal nog een registratiesysteem moeten worden opgezet. De ANWB taxeert dat ruim 400.000 caravanbezitters in Nederland hiermee te maken gaan krijgen. De ANWB schat dat met de invoering, voorlichting en handhaving van dit nieuwe APK-systeem voor alle 27 lidstaten van de Europese Unie tientallen  miljoenen euro’s zullen zijn gemoeid. Omdat de ANWB verwacht dat er geen gunstige invloed zal zijn op de verkeersveiligheid vindt de bond een dergelijke investering niet te verantwoorden.

Het Europees Parlement heeft inmiddels gestemd vóór een APK voor caravans, aanhangwagens, en tegen de verwachting in, ook voor motor-, brom- en snorfietsen.Eind mei liet de Transportcommissie van het Europees Parlement (EP) weten alleen wat voor een APK voor gemotoriseerde tweewielers te voelen als de Europese Commissie kan aantonen dat zo’n periodieke keuring de verkeersveiligheid verhoogt. Nu heeft het EP onverwacht toch voor een APK voor motorfietsen gestemd. Paul de Waal, woordvoerder BOVAG: ‘Met de hakken over de sloot is een meerderheid van de stemmen bereikt. Nu starten de onderhandelingen tussen het Europees Parlement en de Raad van Ministers. We verwachten dat deze onderhandelingen rond september afgerond zijn en er een definitieve uitslag te melden is.

Tijdens diezelfde stemming in mei was de Transportcommissie al wel voorstander van een APK-plicht voor aanhangwagens en caravans vanaf 750 kilo. Terwijl de Raad van Ministers, alle Europese verkeersministers, juist tegen een APK voor aanhangwagens is. ‘De komende maanden zal hier dus nog flink over onderhandeld moet worden.’
BOVAG is voor een APK voor caravans en aanhangwagens. De Waal: ‘Al jaren organiseren wij caravan checks door het hele land. Daaruit blijkt iedere keer weer dat tweederde met achterstallig onderhoud of mankementen kampt. Ook paardentrailers en andere aanhangwagens zorgen nog te vaak voor onveilige situaties op de weg. Een APK kan eenvoudig integreren in een tweejaarlijkse onderhoudsbeurt, wij denken dan ook niet dat het een grote hobbel voor consumenten gaat betekenen.’Minister Schultz zit namens Nederland in de Raad van Ministers en heeft in de Tweede Kamer laten weten dat zij tegen een APK voor deze categorieën is, omdat het voor te veel extra administratieve lasten zou zorgen.
Bron: Bovag.nl

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!